xristofias-dΤου Ανδρέα Καλαφάτη, Οικονομολόγου, Έγκωμη – Αμμόχωστος, Λάρνακα

Ο Φεβρουάριος ήταν ο μήνας που ο Νίκος Αναστασιάδης βρήκε την ευκαιρία να κάμει τις αρχηγικές του δηλώσεις από τα ΜΜΕ και με στόμφο να μας εξαγγείλει πρώτος υποψηφιότητα για την προεδρία της κουτσουρεμένης Κυπριακής Δημοκρατίας. Με δύο συνέδρια-φιάσκο, απέτρεψε αναδιάταξη ή εναλλαγή σε θέσεις-κλειδιά του ΔΗΣΥ. Αυτός είναι ο μόνος που θα διορθώσει τα πάντα και θα μας σώσει. Ενώνει, λέει, δυνάμεις. Γι’ αυτό κάλεσε τα άλλα κόμματα, εκτός ΑΚΕΛ, να διαβουλευτούν και συνεργαστούν μαζί του για να μας απαλλάξει δήθεν από την κομμουνιστική λαίλαπα της διακυβέρνησης Χριστόφια.

Μα, Νίκο Αναστασιάδη, το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί τον Ελληνισμό της Κύπρου είναι το Εθνικό μας θέμα. Και πάνω σ’ αυτό, το πιο όμορο κόμμα είναι το ΑΚΕΛ. Συμφωνούσατε πριν και μετά το Δημοψήφισμα του 2004. Ο Χριστόφιας λέει ότι ψήφισε ΟΧΙ για να τσιμεντώσει το ΝΑΙ και εσύ ότι το έκτρωμα Κληριδ-ΑΝΑΝ έπρεπε να τεθεί ξανά και ξανά σε δημοψήφισμα μέχρι να πετύχει το 50%+. Είπες και λες ότι σέβεσαι το 76% του ΟΧΙ, ουδέποτε όμως μέχρι τώρα παραδέχτηκες ότι η κρίση του 76% ήταν πιο σωστή από τη δική σου και ότι τότε σωθήκαμε από την απόλυτη τουρκοποίηση.

Μήπως θυμάσαι κι εσύ και ο Αβέρωφ Νεοφύτου εκείνη την επαίσχυντη παράγραφο που προνοούσε ότι Βρετανός αξιωματούχος, μόνος του, θα προσδιόριζε τη γραμμή προέκτασης των βρετανικών βάσεων εντός της θαλάσσης και θα καθόριζε αγγλική αιγιαλίτιδα ζώνη, δηλαδή και ΑΟΖ, δηλαδή όλα σχεδόν τα κοιτάσμ ατα υδρογονανθράκων; Τώρα βγαίνετε και κάνετε δηλώσεις πώς και με ποιους θα διασφαλίσουμε αυτά τα κοιτάσματα. Αν όμως, Νίκο Αναστασιάδη, οι χιλιάδες εκλεκτών μελών και οπαδών του ΔΗΣΥ ακολουθούσαν εσένα και τον κομματικό πνευματικό σου πατέρα Γλαύκο Κληρίδη, τώρα θα λέγαμε «πάππαλλα». Τα κοιτάσματα θα τα ΚΛΗΡ-οδοτούσατε στους Αγγλοτούρκους.

Σου έγραψα και το περασμένο καλοκαίρι. Το ΑΝΑΝ-ικό σου αμάρτημα, του κόσμου όλα τα δάκτυλα (όπως το λέει ο Πάριος). Νομίζεις ότι η αύξηση των ποσοστών του ΔΗΣΥ οφείλεται στη δική σου δήθεν λελογισμένη πολιτική; Ότι ενώνεις δυνάμεις; Λανθάνεσαι οικτρά. Πριν από τις βουλευτικές εκλογές προηγήθηκε η ποδοσφαιρική επιτυχία της Ομόνοιας που έκαμε όλους τους κόκκινους να βγουν στους δρόμους, τις πλατείες και τις γειτονιές και να προκαλούν τον κόσμο. Και ο συνετός, πατριωτικός κόσμος έδωσε την απάντησή του σε λίγες μέρες στις Βουλευτικές και μετά στις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Φίλοι και γνωστοί μού δήλωναν ότι θα ψήφιζαν ΔΗΣΥ για να του δώσουν έστω και με μικρή διαφορά την πρώτη εκλογική θέση και να αποτρέψουν την επικράτηση των κόκκινων λαβάρων του ΑΚΕΛ.

 

Μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, μπορεί να έχουν ήδη γίνει κάποιες ζυμώσεις – ανατροπές.
Σχετικά με το Κυπριακό έχεις τις πιο κοντινές και κοινές απόψεις με το ΑΚΕΛ, όπως με χαρά το έχει διαλαλήσει και ο Γ.Γ. του ο Άντρος Κυπριανού. ΔΗΣΥ + ΑΚΕΛ = 70%. Αγγλοτουρκική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ο Χριστόφιας; Το ίδιο και ο Ν. Αναστασιάδης. Πολιτικά ίσα Συνιστώντα Κρατίδια ο ένας; Το ίδιο κι ο άλλος. Αυξημένες εξουσίες στην ομοσπονδιακή κ υβέρνηση ο ένας, αυξημένες εξουσίες στα κρατίδια ο άλλος.

 

Εκ Περιτροπής προεδρίες, έποικοι και άλλα; Συμφωνείτε απολύτως. Εντατικοποίηση των ψευδοσυνομιλιών ο ένας; Το ίδιο και ο άλλος. Όπως τότε που πιέσατε τον νεοεκλεγέντα Τάσσο να ζητήσει έναρξη των συνομιλιών και επιτάχυνση, που οδήγησαν στην επιδιαιτησία. Ψάρι εσύ στον Βόσπορο με τον Ερντογάν; Το επιθυμεί πολύ και ο Χριστόφιας. Φαγητό ο Χριστόφιας στο σπίτι του Ταλάτ και Έρογλου, το ίδιο κι εσύ. Μόνο που το τελευταίο στο σπίτι σου στη Λεμεσό σού βγήκε πολύ ξινό, γιατί μέσα στο ίδιο σου το σπίτι ο Έρογλου σού δήλωσε κατάμουτρα ότι η λύση που επιδιώκει χωρίς παρεκκλίσεις είναι καθαρά τουρκική, όπως ακριβώς την κατέθεσε σφραγισμένη σε φάκελο προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ πέρσι τον Ιανουάριο.

Κατετέθη στη Βουλή θέμα απομάκρυνσης του τουρκόφιλου Ντάουνερ της «Σημαδεμένης Τράπουλας», ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ το καταψηφίσατε, γιατί σας συμφέρει η προώθηση σχεδίου χειρότερου του Κληριδ-ΑΝΑΝ. Μας τάζεις τώρα λύση βάσει των αρχών του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, ενώ αν ακούαμε Ν. Αναστασιάδη και όρκους Κληρίδη στις 24/4/2004, θα μπαίναμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεμένοι χειροπόδαρα ως αγγλοτουρκικό προτεκτοράτο με τόσο πολλές παρεκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, που οι πλείστοι δεν θα αντέχαμε και θα είχαμε αναγκαστεί να εγκαταλείψουμε την Πατρίδα μας. Ενώ κάποιοι από εσάς, θα μένατε για να συμπροεδρεύσετε με τους Τούρκους, τουλάχιστον μέχρι την πλήρη τουρκοποίηση.

Και στους Ευρωπαίους τι έλεγες, τι λες και τι θα λες Νίκο; Ότι παίρν εις πίσω καταγγελίες που είχες κάμει; Ότι αποκηρύσσεις σχέδια τύπου Ανάν που με πάθος στήριξες; Ότι επιδιώκεις λύση ευρωπαϊκή που να μας καθιστά κι εμάς ίσους Ευρωπαίους χωρίς παρεκκλίσεις; Νομίζεις ότι οι λεγόμενοι κουτόφραγκοι θα σε πιστέψουν; Όχι, Νίκο. Θα σε θεωρήσουν κι εσένα σαν ξελιγωμένο Πρόεδρο λύσης – διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως τον Χριστόφια. Άκουσες τι είπε και ο φίλος Αντώνης Σαμαράς: Δεν είναι καιρός για πειράματα και υποχωρήσεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού.

Ο κόσμος έχει αφυπνιστεί. Στους επόμενους 11 μήνες θα βρεθεί κάποιος ή κάποια έξω ή μέσα από το μαντρί, που θα τολμήσει να υψώσει ανάστημα και οι σκεπτόμενοι άνθρωποι θα στηρίξουν για Πρόεδρο, για το μέλλον όλων μας. Το δίλημμα Αναστασιάδης ή Χριστόφιας ή άλλος κομμουνιστής πρέπει να αποκλειστεί. Αλλιώς χανόμαστε.