Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Πλώρη για την ελληνική υφαλοκρηπίδα βορειοδυτικά της Μυτιλήνης έβαλε χθες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις», λίγη ώρα αφότου το ελληνικό ΥΠΕΞ επιχειρούσε να υποβαθμίσει τις αποκαλύψεις του χθεσινού «Εθνους» υποστηρίζοντας ότι από τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους «δεν στοιχειοθετείται παραβίαση ελληνικής δικαιοδοσίας, κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας από τη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι η υπόθεση του «Πίρι Ρέις» παρακολουθείται στενά και «θα προβούμε σε όλες τις ενέργειες, οι οποίες απαιτούνται για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ο Ελληνας πρεσβευτής στην Αγκυρα Φ. Ξύδας προέβη σε παράσταση διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και το σκάφος παρακολουθείται από το Λιμενικό, καθώς η NAVTEX που έχει εκδώσει η Τουρκία προβλέπει συνέχιση των ερευνών μέχρι τις 29 Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως το τουρκικό ΥΠΕΞ απέρριψε την παράσταση στην οποία προέβη η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα, επιμένοντας στη γνωστή τουρκική θέση ότι «δεν απαιτείται άδεια του παράκτιου κράτους για έρευνες που δεν αφορούν την υφαλοκρηπίδα, αλλά τα υπερκείμενα ύδατα».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας επιβεβαίωσε ουσιαστικά το χθεσινό δημοσίευμα του «Εθνους», κάνοντας λόγο για «διαύλους επικοινωνίας που είναι χρήσιμοι και ανοικτοί, αλλά δεν υποκαθιστούν τις θεσμικές και επίσημες ενέργειες και διαδικασίες που απαιτούνται από ελληνικής πλευράς».

Ο κ. Δελαβέκουρας πρόσθεσε ότι σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας για θαλάσσιες επιστημονικές έρευνες σε περιοχές των διεθνών υδάτων που βρίσκονται υπεράνω της ελληνικής υφαλοκρηπίδας «χρειάζεται και ζητείται η ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, ώστε να χορηγείται η σχετική άδεια εφόσον απαιτείται».

Χθες το «Εθνος» είχε αποκαλύψει ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ με e-mail προς τον πολιτικό διευθυντή του ΥΠΕΞ πρέσβη Π. Ζωγράφο είχε γνωστοποιήσει «κατά τη συνήθη πρακτική» την πραγματοποίηση ερευνών από το «Πίρι Ρέις», παρακάμπτοντας έτσι την κανονική διαδικασία για ενημέρωση και υποβολή αιτήματος για χορήγηση άδειας ερευνών από τις ελληνικές αρχές.

Ο κ. Δελαβέκουρας διέψευσε ότι οι «άτυπες επαφές» συνιστούν «συνήθη πρακτική» και ότι η Αθήνα έχει υποβάλει στην τουρκική πλευρά, μέσω της ίδιας άτυπης διαδικασίας, ενημέρωση για τις έρευνες ελληνικών ερευνητικών σκαφών στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου.

Παρ’ όλα αυτά παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα σχετικά με το πότε και από ποιους αποφασίστηκε η διαδικασία αυτή ως άτυπο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ώστε οι έρευνες που διεξάγονται από σκάφη στο Αιγαίο να μην οδηγούν σε εντάσεις και «κρίσεις» τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΕΘΝΟΣ