Απόρρητη προσομοίωση ισραηλινής επίθεσης κατά του Ιράν προέβλεψε ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο, ο οποίος θα ενέπλεκε πιθανώς τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων Αμερικανών. Αυτό αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, τονίζοντας ότι η προσομοίωση δεν ήταν πρόβα αμερικανικής στρατιωτικής δράσης. Οι αξιωματούχοι επεσήμαναν επίσης ότι τα αποτελέσματα που περιγράφονται δεν είναι τα μόνα πιθανά.

Η άσκηση ενέτεινε τους φόβους των ΗΠΑ ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης δεν θα μπορέσουν να κρατηθούν έξω από τις συγκρούσεις και ενίσχυσε όσους προειδοποιούν για τους κινδύνους που ενέχει ενδεχόμενο ισραηλινό πλήγμα για τις ΗΠΑ.

Ιδιαίτερο προβληματισμό για τα αποτελέσματα της άσκησης φέρεται να εξέφρασε ο στρατηγός Τζέιμς Μάτις, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων σε Μέση Ανατολή, Περσικό Κόλπο και νοτιοανατολική Ασία. Η άσκηση με την επωνυμία Ιnternal Look διήρκεσε δύο εβδομάδες και «έτρεξε» το σενάριο ιρανικής πυραυλικής επίθεσης εναντίον αμερικανικού σκάφους στον Περσικό, με αποτέλεσμα τον θάνατο 200 Αμερικανών. Στην άσκηση, οι ΗΠΑ αντεπιτίθενται προχωρώντας και οι ίδιες σε βομβαρδισμούς των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με την άσκηση, το αρχικό ισραηλινό πλήγμα καθυστερεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα κατά ένα χρόνο περίπου, ενώ τα επακόλουθα αμερικανικά πλήγματα κατά μόλις δύο χρόνια επιπλέον. Αλλοι στο Πεντάγωνο υποστηρίζουν ότι το αμερικανικό οπλοστάσιο θα μπορούσε να προξενήσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά, αν ο πρόεδρος Ομπάμα έδινε το «πράσινο φως» για πλήρη αντεπίθεση.

Στόχος της άσκησης ήταν να ελέγξει τις στρατιωτικές επικοινωνίες και τον συντονισμό ανάμεσα στα επιτελεία που εδρεύουν στη Φλόριντα και σε αυτά που εδρεύουν στον Περσικό, σε περίπτωση ισραηλινού πλήγματος.

Το αποτέλεσμα ήταν να εμπεδωθεί στο στράτευμα ο απρόβλεπτος και ανεξέλεγκτος χαρακτήρας ενός ισραηλινού πλήγματος και μιας ιρανικής αντεπίθεσης.

Με τους Ισραηλινούς να λένε δημοσίως ότι τα περιθώρια για να αποφευχθεί η κατασκευή ιρανικής βόμβας στενεύουν, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν πιθανή την ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν στη διάρκεια του επόμενου χρόνου. Κατ’ ιδίαν δηλώνουν ότι περιμένουν το πλήγμα να γίνει με ελάχιστη ή και καθόλου προειδοποίηση.

Σύμφωνα με την άσκηση, το Ιράν θεωρεί ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν στην επίθεση και απαντά στοχεύοντας αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στον Περσικό.

Πάντως πολλοί ειδικοί έχουν προβλέψει ότι το Ιράν θα διαχειριστεί με προσοχή την κλιμάκωση έπειτα από ένα ισραηλινό πλήγμα, ώστε να αποφύγει να προσφέρει στις ΗΠΑ αφορμή να χρησιμοποιήσουν το δικό τους, πολύ ισχυρότερο οπλοστάσιο. Η Τεχεράνη θα μπορούσε να δώσει εντολή σε συμμάχους της να ανατινάξουν παγιδευμένα αυτοκίνητα σε πρωτεύουσες χωρών ή να προμηθεύσει ισχυρά εκρηκτικά στους αντάρτες του Αφγανιστάν, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν σε επιθέσεις κατά Αμερικανών. Ενώ στο τέλος η ανάμειξη του Ιράν στις επιθέσεις αυτές μπορεί να είναι εμφανής, δημοσίως η κυβέρνηση της Τεχεράνης θα είναι σε θέση να αποποιείται κάθε ευθύνη. Κάποιοι αναλυτές στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ θεωρούν ότι το τελευταίο που θέλει το Ιράν είναι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στο έδαφός του, άρα δεν θα πλήξει αμερικανικούς στρατιωτικούς στόχους. Ομως η ανάλυσή τους επισημαίνει ότι είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς τις προθέσεις της ιρανικής ηγεσίας και τονίζει ότι ακόμη και οι πιο λεπτομερείς στρατιωτικές ασκήσεις δεν μπορούν να προβλέψουν την αντίδραση κρατών και ηγεσιών στη δίνη του πολέμου.