Κοινή απάντηση απέναντι σε οποιαδήποτε «πιθανή πρόκληση» της Βορείου Κορέας θα δώσουν ΗΠΑ και Κίνα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, αναφερόμενος στην προγραμματισμένη για τον Απρίλιο εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από την Β. Κορέα.

Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι η όποια εκτόξευση παραβαίνει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ περί πυραυλικών δοκιμών. Σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος Ομπάμα με τον κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο στα πλαίσια συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια που λαμβάνει χώρα στην Σεούλ (Ν. Κορέα), δήλωσε ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά το θέμα, σημειώνοντας ότι και το Πεκίνο- που δέχθηκε πρότερα κριτική από τον πλανητάρχη επειδή δεν υιοθετεί σκληρή στάση απέναντι στην Β. Κορέα- έχει εκφράσει με την σειρά του την ανησυχία του στην Πιονγιάνγκ. Ο Κινέζος πρόεδρος χαρακτήρισε το θέμα της Β. Κορέας «ιδιαίτερα πολύπλοκο και ευαίσθητο».

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ και η Νότιος Κορέα έχουν ήδη απειλήσει με νέες κυρώσεις και περαιτέρω απομόνωση την Πιονγιάνγκ σε περίπτωση που προχωρήσει στην εκτόξευση, ενώ η Σεούλ προειδοποίησε ότι θα καταρρίψει τον πύραυλο αν παρεκκλίνει από την προγραμματισμένη του πορεία και περάσει πάνω από νοτιοκορεατικό έδαφος.


Τον περασμένο μήνα η Β. Κορέα είχε συμφωνήσει στην αναστολή των δοκιμών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και τον εμπλουτισμό ουρανίου με αντάλλαγμα την αποστολή από τις ΗΠΑ 240.000 τόνων τροφίμων, ενώ συναίνεσε και στην παρουσία επιθεωρητών του ΟΗΕ στο έδαφός της. Τώρα η εν λόγω συμφωνία έχει «παγώσει».

Η προγραμματισμένη για τις 12-16 Απριλίου εκτόξευση, έχει σχεδιαστεί έστι ώστε να συμπέσει με τα 100 χρόνια από την γέννηση του ιδρυτή και ηγέτη της χώρας Κιμ ιλ Σουνγκ που απεβίωσε το 1994.

ΕΘΝΟΣ