Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Μια «ιστορικής σημασίας» δίκη ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα στην Τουρκία με τον άλλοτε πανίσχυρο στρατό σε ρόλο κατηγορουμένου και τους άλλοτε ευάλωτους (στα πραξικοπήματα) ισλαμιστές σε ρόλο δημόσιου κατηγόρου.

Από την έκβασή της πρόκειται να κριθεί το αποτέλεσμα της εμφύλιας διαμάχης ανάμεσα στους Ισλαμιστές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και τους «πασάδες» του κοσμικού «βαθέος κράτους», μιας μάχης από την οποία ωστόσο μέχρι στιγμής βγαίνει θριαμβευτικά νικητής ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επιπλέον, η εν λόγω αναμέτρηση αναμένεται να δημιουργήσει δικαστικό προηγούμενο προετοιμάζοντας το έδαφος και για άλλες παρόμοιες υποθέσεις, όπως η δίκη του Κενάν Εβρέν, πρώην στρατηγού και αυτουργού του πραξικοπήματος του 1980, που αρχίζει στις 4 Απριλίου.

Χαρακτηριστικά, την περασμένη Πέμπτη, η τουρκική εισαγγελία ζήτησε να επιβληθούν ποινές φυλάκισης 15 έως 20 ετών σε συνολικά 364 εν ενεργεία και απόστρατους αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων, οι οποίοι κατηγορούνται για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν στο πλαίσιο της υπόθεσης «Βαριοπούλα» (να σημειωθεί πως οι 250 από αυτούς βρίσκονται ήδη προφυλακισμένοι).

Στο άκουσμα της παραπάνω απόφασης, ο στρατηγός Τσετίν Ντογάν, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από τις αρχές του 2010, σηκώθηκε εξαγριωμένος από το εδώλιο και βγήκε μαινόμενος έξω από τη δικαστική αίθουσα των φυλακών υψίστης ασφαλείας της Σηλυβρίας όπου κρατείται.

Μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, την Τρίτη, κάτι ανάλογο είχε κάνει στις ίδιες φυλακές και ο 68χρονος τέως αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο πιο υψηλόβαθμος Τούρκος στρατιωτικός, ο οποίος δικάζεται -αρχής γενομένης από την περασμένη Δευτέρα- ως ηγέτης της οργάνωσης «Εργκενεκόν», με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής του καθεστώτος, αντιμετωπίζοντας ποινή ακόμη και ισόβιας κάθειρξης.

Στα μάτια πολλών αναλυτών, με τις παραπάνω δίκες («Βαριοπούλα» και «Εργκενεκόν») οι οποίες ξεκίνησαν μετά το 2002 και την άνοδο του AKP στην εξουσία, ο Ερντογάν εκδικείται το «βαθύ κράτος» για το «πραξικόπημα» του 1997 σε βάρος του Ισλαμιστή πρωθυπουργού Νετσμεντίν Ερμπακάν, και ταυτόχρονα, καθαρίζει το τοπίο από όλες τις πιθανές εστίες αστάθειας.

Από την πλευρά τους, οι στρατιωτικοί κατηγορούν τον πρωθυπουργό πως θέλει να μετατρέψει την Τουρκία σε ισλαμικό κράτος και κάνουν λόγο για «κατασκευασμένες κατηγορίες», ενώ και το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) καταγγέλλει απόπειρα φίμωσης κάθε αντιπολιτευόμενης φωνής.

ΔΙΩΞΕΙΣ
750 συλλήψεις για 2 υποθέσεις
Στο πλαίσιο των υποθέσεων «Βαριοπούλα» και «Εργκενεκόν» μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί πάνω από 750 άτομα (στην πλειονότητά τους στρατιωτικοί αλλά και δικαστές, καθηγητές, δημοσιογράφοι κ.ά.). Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως από τους περίπου 400 που έχουν οδηγηθεί στο δικαστήριο τα τελευταία 4,5 χρόνια ως μέλη της «Εργκενεκόν», μέχρι στιγμής δεν έχει καταδικαστεί κανείς, ενώ το 40% του τουρκικού λαού αμφισβητεί ακόμη και την ίδια την ύπαρξη της εν λόγω «τρομοκρατικής οργάνωσης».
ΕΘΝΟΣ