«Σάλος» στις ΗΠΑ

Από την Δήμητρα Αιγινίτη, protothema.gr

 

«Ξεχάστε την Εκκλησία. Ακολουθήστε τον Ιησού» είναι ο τίτλος του τεύχους Νewsweek που κυκλοφορεί, θέτοντας ερωτήματα στους αναγνώστες, με αφορμή ένα σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε λίγες μέρες πριν. 

Aίσθηση προκαλεί το εξώφυλλο του δημοφιλούς ενημερωτικού περιοδικού στο οποίο… φιγουράρει ο Ιησούς, φορώντας μάλιστα μοντέρνα ρούχα, καρό πουκάμισο και τζιν.

Δεν είναι τυχαία φυσικά η επιλογή αυτή από το κορυφαίο έντυπο, καθώς ήθελε να ασκήσει δριμεία κριτική στην Εκκλησία, με αφορμή το σκάνδαλο που ξέσπασε με το χριστιανικό τηλεοπτικό δίκτυο Trinity Broadcasting Network. 

Όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, πιστοί και μη ανακάλυψαν ότι οι ιδρυτές του δικτύου χρησιμοποιούσαν τα χρήματα του -κατά τα άλλα μη κερδοσκοπικού- οργανισμού, για να κάνουν μεγάλη ζωή με επαύλεις, ιδιωτικά τζετ και λοιπά… χριστιανικά αγαθά. 

Με συγκλονισμένη την αμερικανική κοινή γνώμη από το σκάνδαλο, το περιοδικό καλεί τους αναγνώστες του να ξεχάσουν την Εκκλησία και να ακολουθήσουν το Χριστό και ασκεί κριτική στις πρακτικές εκκλησιαστικών οργανώσεων. 

Ο αρθρογράφος, Άντριου Σάλιβαν, στο τετρασέλιδο άρθρο του, ξεκινά με τα λόγια του Τόμας Τζέφερσον: «Τι σημασία έχει το πώς θα κηρύξετε αυστηρά την πίστη σας σε διάφορα δόγματα, αν δεν ζείτε όπως απαιτούν τα δόγματα αυτά;».