Σε μία κίνηση τυφλού μίσους, άγνωστοι δηλητηρίασαν την Τρίτη με μολυσμένο νερό 150 νεαρές μαθήτριες σε γυμνάσιο στο βόρειο Αφγανιστάν, όπως ενημέρωσε ο υπεύθυνος του γραφείου εκπαίδευσης της επαρχίας Ταχάρ. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο πως πίσω από αυτήν την άνανδρη ενέργεια βρίσκονται οι Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει στο παρελθόν ουκ ολίγες επιθέσεις κατά κοριτσιών, δασκάλων και σχολείων.

«Είμαστε 100% σίγουροι ότι το νερό που ήπιαν μέσα στις τάξεις ήταν δηλητηριασμένο. Είναι δουλειά είτε αυτών που διαφωνούν με την εκπαίδευση των κοριτσιών είτε έργο ανεύθυνων ατόμων», δήλωσε ο Τζαν Μοχάμαντ Ναμπιζάντα, εκπρόσωπος του γραφείου εκπαίδευσης της Ταχάρ.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της επαρχίας, Χαφιζουλάχ Σάφι, υποστήριξε με δήλωσή του:

«Δεν πρόκειται για τυχαίο συμβάν. Ήταν μια σκόπιμη ενέργεια για να δηλητηριαστούν οι μαθήτριες», φωτογραφίζοντας έτσι τους πραγματικούς δράστες, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τους ακραία οπισθοδρομικούς και φανατικούς Ταλιμπάν, οι οποίοι ωστόσο ακόμη χαίρουν μεγάλης απήχησης και υποστήριξης σε περιοχές στα νότια και τα ανατολικά της χώρας, οι οποίες θεωρούνται πιο συντηρητικές περιοχές.

Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές κατά το παρελθόν, όπου ομάδες των Ταλιμπάν έχουν προβεί σε επιθέσεις εναντίον τόσο νεαρών μαθητριών – σε μία περίπτωση, σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές είχαν ρίξει οξύ στα πρόσωπα γυναικών και κοριτσιών, ενώ κατευθύνονταν προς το σχολείο τους – όσο και εναντίον δασκάλων ή και σχολικών κτιρίων.
Ως προς το περιστατικό της Τρίτης, σχεδόν 150 νεαρές μαθήτριες παρουσίασαν έντονο πονοκέφαλο και στομαχικές διαταραχές – που αποδίδονται σε δηλητηριασμένο νερό – με τα περισσότερα εξ αυτών να παραμένουν στο νοσοκομείο για νοσηλεία, αφού η κατάστασή τους χαρακτηρίζεται «σοβαρή» από τους γιατρούς, ενώ ορισμένα άλλα κορίτσια επέστρεψαν στα σπίτια τους μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Να σημειωθεί ότι οι Ταλιμπάν αντιτίθενται με σθένος στη μόρφωση των γυναικών, την οποία, από την φονταμενταλιστική τους σκοπιά, θεωρούν ως αντιβαίνουσα τις παραδοσιακές αρχές του Ισλάμ, ενώ επί της διακυβέρνησής τους, την περίοδο 1996-2001, η εκπαίδευση των γυναικών είχε τεθεί επισήμως «εκτός νόμου».
Από πλευράς τους, τα στελέχη της αφγανικής κυβέρνησης απέφυγαν να κατονομάσουν ευθέως τους Ταλιμπάν ως δράστες της ενέργειας αυτής, ωστόσο «φωτογράφισαν» με τις δηλώσεις τους τις «ακραίες και οπισθοδρομικές δυνάμεις της χώρας».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ