Η χώρα του επιθυμεί λύση για την εκκρεμότητα της ονομασίας, η οποία όμως δεν θα θίξει ζητήματα που άπτονται της εθνικής ταυτότητας, ανέφερε σήμερα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι. «Θέλουμε να υπάρξει λύση για το όνομα. Η λύση αυτή μπορεί να είναι συμβιβασμός, όχι, όμως, υπαγόρευση δια της οποίας θα μεταβληθεί η εθνική μας ταυτότητα (…)», είπε. 

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός είπε, επίσης, απαντώντας σε επερώτηση στη Βουλή της χώρας του«θέλουμε λύση δια της οποίας θα εξομαλύνουμε τις σχέσεις με τον νότιο γείτονά μας, ταυτόχρονα όμως είμαστε πολύ προσεκτικοί και επιθυμούμε λύση που δεν θα είναι επιζήμια για τα εθνικά και κρατικά μας συμφέροντα».Υποστήριξε δε ότι τον τελευταίο χρόνο δεν υπάρχει ιδιαίτερη επικοινωνία με την Ελλάδα.

«Με εξαίρεση τη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό την 1η Μαρτίου, σχεδόν επί ένα χρόνο δεν μπορούμε να εμπεδώσουμε φυσιολογική επικοινωνία με την Ελλάδα εξαιτίας του ότι οι Έλληνες αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα», είπε ο Ν. Γκρούεφσκι, προσθέτοντας ότι «αυτό πιθανότατα είναι το άλλοθί τους για την έλλειψη επικοινωνίας».

Ανέφερε, ακόμη, ότι «στη γειτονική Ελλάδα υπάρχει προεκλογική εκστρατεία και μέχρι την ολοκλήρωσή της δεν μπορεί να διασφαλιστεί εκεί κάποιος συνομιλητής για το συγκεκριμένο ζήτημα. Μετά την ολοκλήρωση της προεκλογικής εκστρατείας, και εφόσον στην άλλη πλευρά υπάρξει βούληση και ενδιαφέρον, όπως συνέβη στο παρελθόν, εμείς είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε και να αναζητήσουμε λύση, όχι, όμως, και να δεχθούμε μονομερή υπαγόρευση που θα ταπεινώσει τον λαό μας και η οποία, λύνοντας ένα ζήτημα, θα ανοίξει άλλο, πλήττοντας κάτι για το οποίο έχουν χαθεί αιώνες και χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ζωές».

Σχετικά με την ευρωατλαντική προοπτική των Σκοπίων, ο Ν. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη «με μια παράνομη παρεμπόδιση εκ μέρους της Ελλάδας, όπως απέδειξε και η ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης» το οποίο σαφώς εκτίμησε ότι χωρά του ουδέποτε παραβίασε τη Συμφωνία που υπεγράφη το 1995 και ότι συζητούσε διαρκώς με καλή βούληση ώστε να βρεθεί λύση.