Ο Πρίγκηπας Γκάζι στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Την Τετάρτην, 5ην /18ην Απριλίου 2012, ο εξοχώτατος πρίγκηψ της Ιορδανίας κ. Εμίρ Γάζη, συνοδευόμενος υπό του Μουφτή της Αιγύπτου κ. Άλη Τζούμαση Τζαμάκ και υπό άλλων θρησκευτικών και πολιτικών προσωπικοτήτων της Ιορδανίας και της Παλαιστινιακής Αυτονομίας, παρουσία του Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Σεζάρ Μαρζήε επεσκέφθη το Πατριαρχείον.

25/04/2012

Εκδήλωση Αφιέρωμα στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

Τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2012, ημέρα της εορτής του Αγίου και Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στις 20.00, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών Εκδήλωση Αφιέρωμα στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

25/04/2012

 

Υπεύθυνος Ιερέας της Μητροπόλεως Δημητριάδος σε κάθε σχολείο για τον υποσιτισμό των μαθητών

Εβδομήντα εννέα (79) Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος ορίστηκαν υπεύθυνοι στις Σχολικές Μονάδες της Μαγνησίας (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια), προκειμένου, σε συνεργασία με την Σχολική Κοινότητα, να αντιμετωπιστεί το προσφάτως ανακύψαν, λόγω της οικονομικής κρίσης, πρόβλημα υποσιτισμού των μαθητών. Αυτό αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, υπό τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ.Ιγνάτιο, παρουσία όλων των εντεταλμένων Κληρικών και των Σχολικών Συμβούλων Αθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας κ.κ. Απόστολου Καρνάβα και Κων/νου Σδρόλια.

25/04/2012

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις στη σκιά μιας τραγωδίας

H είδηση συγκλονίζει. Η 32χρονη μητέρα δύο παιδιών, η οποία ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής χτυπήθηκε από πέτρα που αποκολλήθηκε από τον βράχο του σπηλαιώδους προσκυνήματος του φερώνυμου Ιερού Ναού στο Κεφαλάρι Αργολίδος, έχασε τη μάχη για τη ζωή. Απεβίωσε χθες το μεσημέρι ύστερα από ολιγοήμερη νοσηλεία της στο Θριάσιο Νοσοκομείο, παρά την επέμβαση στην οποία υπεβλήθη και την φροντίδα των θεραπόντων ιατρών. Συντετριμμένοι οι συγγενείς της άτυχης κοπέλας, συγκλονισμένη η τοπική Κοινωνία αλλά και η τοπική Εκκλησία. Αν και είναι πρόωρο να επιρρίψει κανείς ευθύνες – και σίγουρα εμείς είμαστε απόλυτα αναρμόδιοι- τα ερωτήματα γι’ αυτό που συνέβη είναι πολλά.

25/04/2012

Η μνήμη του Αγίου Γεωργίου στο β.Έβρο

Χριστιανούς και Μουσουλμάνους στη Θράκη, αλλά και σ’ όλο τον κόσμο, ενώνει μεταξύ άλλων η κοινή ευσέβεια και ευλάβεια προς τον Άγιο Γεώργιο, που τιμάται ιδιαιτέρως σε κωμοπόλεις και χωρία της ακριτικής μας Ιεράς Μητροπόλεως. Την παραμονή της εορτής ο φιλοξενούμενος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στον Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Καστανεών και ο οικείος Μητροπολίτης Σεβασμιώτατος Δαμασκηνός στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυπρίνου.

25/04/2012

Στη χάρη του, στη Βενετία των Ελλήνων

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο έτος, παρά το εργάσιμο της ημέρας, εορτάσθη με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα το πρωί της 23ης Απριλίου, στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, ο Πολιούχος Μεγαλομάρτυς, κατά την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του οικείου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Ιταλίας και Μελίτης κ. Γενναδίου.

25/04/2012

Ακολουθία στην γυναικεία Μονή Αγίου Νικολάου Ορούντας

Λαμπρή , αλλά και συνάμα λιτή ήταν η Ακολουθία στην γυναικεία Μονή Αγίου Νικολάου Ορούντας, που τελέστηκε το Σάββατο της Διακαινησίμου προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου, κατά την οποία έγινε και λιτανεία ιερών εικόνων και αγίων λειψάνων. Στις 6 το πρωί άρχισε ο αναστάσιμος όρθρος, που εψάλλει μέχρι την Θ΄ ωδή του κανόνος. Στη συνέχεια στον μικρό και περικαλλή ναό της Μονής υπό το φως των λαμπάδων τελέστηκε η ακολουθία του αγιασμού.

25/04/2012

Η τρίτη Μουσική Βραδιά με της ΕΛ.ΒΥ.Χ. στην Κεντρική Ευρώπη

Με την τρίτη συναυλία στο Αββαείο Σαντ – Ρεμύ (Abbaye Notre – Dame de Saint –Remy à Rochefort) ολοκλήρωσε τις συναυλιακές εμφανίσεις της η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία με απόλυτη επιτυχία, στην κεντρική Ευρώπη, αποδεχόμενη πρόσκληση που έλαβε από το εν λόγω Αββαείο.

25/04/2012

Διήμερο λαμπρών εορτασμών στον Ι.Ν.Αγίου Γεωργίου Παπάγου (Φώτο+VIDEO)

Η ενορία μου πάντοτε εορτάζει τον πολιούχο και προστάτη της, τον στρατιωτικό Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο, με ιδιαίτερες τιμές, λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια. Φέτος όμως ο εορτασμός έγινε σε μια διαφορετική ατμόσφαιρα, περισσότερο πανηγυρική, ίσως σε αναντιστοιχία με το γενικότερο κλίμα της δοκιμασίας που διέρχεται η πατρίδα μας, μιας και ήταν η πρώτη φόρα που τιμούσαμε τον Άγιο μας στο νέο περικαλλή Ναό που για χρόνια οι πιστοί «οικοδομούσαμε» άλλοτε από το περίσσευμα και άλλοτε, ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια, από το υστέρημα μας. Αλλά έτσι αναγείρονται οι Ιεροί Ναοί στο τόπο μας. Από το περίσσευμα της καρδιάς και το υστέρημα των πιστών που προσφέρουν ό,τι μπορούν και ό,τι επιτρέπουν τα οικονομικά τους.

24/04/2012

Ο Πειραιώς επιμένει και η κρίση βαθαίνει στις σχέσεις με τους Ρ/Καθολικούς

Απάντηση στην ανάκοινωση της Ιεραρχίας των Καθολικών της Ελλάδος δίνει ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ με δική του σημερινή ανακοίνωση. Έτσι όλα δείχνουν πως η αντιαπράθεση που ξεκίνησε με τη μήνυση που υπέβαλε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κατά Επισκόπου της Ρ/Καθολικής Εκκλησίας, κληρικού και μοναχής θα οδηγήσει Ορθοδόξους και Ρωμαιοκαθολικούς Χριστιανούς στις αίθουσες των δικαστηρίων.

24/04/2012

Στα χέρια ληστών τα λείψανα της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας

Στα χέρια αδίστακτων ληστών βρίσκονται τα ιερά λείψανα της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας ύστερα από την διάρρηξη της φερώνυμης Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής στη Θεσσαλονίκη. Η ληστεία έγινε, κατά τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, το βράδυ της 22ας προς 23ης Απριλίου, πιθανότατα τα ξημερώματα της εορτής του Αγίου Γεωργίου. Συγκλονισμένος ο Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος, ηγούμενος της Ιεράς Μονής, απευθύνει έκκλησή, μέσω του Amen.gr, σε εκείνους που έχουν στα χέρια τους τα Ιερά Λείψανα να τα επιστρέψουν με κάποιο τρόπο εκεί όπου ανήκουν, στο Μοναστήρι της Αγίας και στα εκατομμύρια των πιστών που την ευλαβούνται.

24/04/2012

Με ευλάβεια οι πιστοί τίμησαν τον Άγιο Γεώργιο στην Ακαδημία Πλάτωνος

Μια εβδομάδα μετά τη Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας η ενορία του Αγίου ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ακαδημίας Πλάτωνος, εόρτασε μέσα στο χαρμόσυνο αυτό κλίμα, με ευλάβεια πολύ και μεγαλοπρέπεια όπως αρμόζει στον Μεγαλομάρτυρα του Χριστού, τον Προστάτη και Έφορο της, Άγιο ΓΕΩΡΓΙΟ τον Τροπαιοφόρο.

24/04/2012

 

Χτύπησε ξανά η καμπάνα αναστηλωμένου ιστορικού Ναού της Ι.Μ.Λαγκαδά

Με τη δέουσα λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθους πιστών, την Δευτέρα 23 Απριλίου ε.έ., ημέρα εορτής του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου πραγματοποιήθηκαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης. Στην τελετή των Θυρανοιξίων παρέστησαν ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Κοινότητος Καβαλαρίου κ. Γεώργιος Παρατσουκίδης, ο πρόεδρος της Κοινότητος Λαγυνών κ. Αντώνιος Τράκας και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Λαγκαδά.

23/04/2012

Η Πανήγυρις του Πατριαρχικού Ναού στο Φανάρι

«Σας ευχαριστούμε για το προσκύνημα αυτό στη Μητέρα Εκκλησία και πάντοτε να την ευλαβείσθε, να την αγαπάτε, να προσεύχεσθε για την ευστάθειά Της και να την ευγνωμονείτε για τα όσα προσέφερε στο Γένος και στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας διά μέσου των αιώνων και μάλιστα όχι πάντοτε υπό τις καλύτερες συνθήκες. Να έχετε την ευλογία του Θεού, να έρθετε και να ξαναέρθετε και πάλιν και πολλάκις στα Ιερά και τα Όσια του Γένους και της φυλής μας». Με αυτά τα λόγια καλωσόρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τα πλήθη των προσκυνητών που κατέκλυσαν σήμερα το Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι ο οποίος με την ευκαιρία της μνήμης του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Του πανηγυρίζει.

23/04/2012

Παρασκευή της Λαμπρής στη Νίσυρο

Με τις ευλογίες και τις ευχές του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου έφτασε στη Νίσυρο την Πέμπτη το απόγευμα με πλοίο από την Κω ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ναθαναήλ μεταφέροντας το Άγιο Φώς στο νησί μας . Στο λιμάνι του νησιού έγινε η επίσημη υποδοχή και στη συνέχεια με πομπή κατευθυνθήκαμε στο μητροπολιτικό ναό της Παναγίας της Ποταμίτισσας όπου εψάλει ο αναστάσιμος εσπερινός.

23/04/2012

Ανακοίνωση Ιεράς Συνόδου Καθολικής Εκκλησίας Ελλάδος για Πειραιώς Σεραφείμ

Ανακοίνωση για την μήνυση που υπέβαλε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ κατά του Αρχιεπισκόπου των εν Αθήναις Καθολικών κ.κ. Νικολάου Φωσκόλου για προσηλυτισμό καθώς επίσης και κατά του εφημερίου της Καθολικής Εκκλησίας του Πειραιά π. Ιωάννη Πάτση και της καθολικής μοναχής Αδ. Αλβέρτας Στεφάνου, Ηγουμένης της Μοναστικής Κοινότητας του Αγ. Ιωσήφ της Εμφανίσεως και Διευθύντριας τη Ελληνο – Γαλλικής Σχολής Jeanne d’ Arc στον Πειραιά, έξέδωσε η Καθολική Ιεραρχία στην Ελλάδα.

23/04/2012

Ενθρόνιση Ηγουμένου στην Ι.Μ Αγίου Γεωργίου Κιλκίς (VIDEO)

Με λαμπρότητα και μέσα σε πανηγυρική και ιδιαίτερα συγκινησιακή ατμόσφαιρα τελέστηκε η ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου αρχιμανδρίτου π. Αρσενίου Ιωάννου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πολυανής & Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ και την αδελφότητα της Ιεράς Ανδρώας Μονής Αγίου Γεωργίου Λόφου Κιλκίς , παρουσία των εκπροσώπων της πολιτικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του στρατού και της αστυνομίας και πλήθους πιστών.

23/04/2012

Κυριακή του Θωμά στην Παναγία Τρυπητή

Την Κυριακή του Θωμά ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Αμβρόσιος ετέλεσε την Θεία Λειτουργία και κήρυξε το θείο λόγο στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής. Στην ομιλία του υπογράμμισε ότι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε θα πρέπει να διαφυλάξουμε και να αυξήσουμε την πίστη και την εμπιστοσύνη μας στο πρόσωπο του Αναστάντος Χριστού, διότι μόνο Εκείνος αποτελεί για τον καθένα μας προσωπικά το σταθερό και διαχρονικό εχέγγυο της υπέρβασης της όποιας προσωπικής ή κοινωνικής κρίσης ή αδιεξόδου και την βέβαια εξασφάλιση της προσωπικής μας χαράς, ειρήνης, ηρεμίας και ευημερίας σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

23/04/2012

Μήνυμα Δημητριάδος Ιγνατίου από τη Γερμανία: «Δεν αξίζει στην Ελλάδα η δυσφήμηση»

Στο Herten της Γερμανίας βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή ο Σεβ.
Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, προσκεκλημένος του Σεβ. Μητροπολίτου
Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, προκειμένου να συμμετάσχει στις επετειακές
εκδηλώσεις για τα τέσσερα χρόνια από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου
Δημητρίου και Ζωοδόχου Πηγής, της Ελληνικής Ορθόδοξης Ενορίας Herten &
Περιχώρων.

22/04/2012

Εορτασμός στον Άγιο Θωμά Τανάγρας

Λαμπρός ο εορτασμός στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Θωμά Τανάγρας (12 αιώνος), στο δέλτα των ποταμών Ασωπού και Θερμόδοντα. Με τη σεπτή παρουσία του ποιμενάρχη μας Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος κου Γεωργίου τελέσθηκε σήμερα πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην οποία παρέστησαν οι τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου. Ο σεβασμιότατος ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και μοίρασε το αντίδωρο.

22/04/2012

Κλοπή τμήματος ιερού λειψάνου από τον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Θεσσαλονίκης

Δύο 20χρονοι συνελήφθησαν χθες από αστυνομικούς του τμήματος Ασφαλείας Θεσσαλονίκης για την κλοπή τμήματος του λειψάνου του Αγίου Γεωργίου, ενός Ευαγγελίου και ενός σταυρού από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

22/04/2012

Με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια η πανήγυρις του Αγίου Γεωργίου «εν Παλαιώ Καΐρω»

Με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, το ελληνικό Κάιρο τίμησε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή της Διακαινησίμου (σύμφωνα με το τοπικό έθος) την μνήμη του Αγίου Γεωργίου «εν Παλαιώ Καΐρω», της «Ροτόντας» της Ανατολής.

22/04/2012

Γεύμα Αγάπης για 350 δοκιμαζόμενους πολίτες (VIDEO)

Γεύμα αγάπης και αξιοπρέπειας διοργανώθηκε σήμερα για 350 συνανθρώπους μας, οι οποίοι δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση και σιτίζονται μέσω της Εκκλησίας, στις εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου Καποτά στην Πάρνηθα. Το γεύμα παρετέθη με πρωτοβουλία της Εκκλησίας, του Γενικού Επιτελείου Στρατού, του Ραδιοφώνου και της Τηλεόρασης του ΣΚΑΪ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ»

22/04/2012

Προσκύνημα στην Ι.Μ.Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Γουμενίσσης – Γρίβας

Τα μοναστήρια είναι τόποι ασκήσεως και λατρείας του Ζώντος Θεού, όσο βέβαια οι μοναχοί πορεύονται με αυτογνωσία, αυτομεμψία και αυτοπαράδοση στο θέλημα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Όμως οι ιερές μονές λειτουργούν και ως καταφύγια ευλαβείας των προσκυνητών και ως λιμένες πνευματικού ανεφοδιασμού, επιστηριγμού και πνευματικής αναπτερώσεως. Από αυτήν τη διπλή προσφορά δεν ηδύνατο να εξαιρεθεί η ιερά μονή Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Γουμενίσσης – Γρίβας, που έγινε πόλος έλξης της τιμητικής προσκύνησης χιλιάδων πιστών.

22/04/2012

Η εορτή της ψηλάφησης του Θωμά σε βυζαντινό εκκλησάκι στο Ναύπλιο

Πανηγυρικά εορτάστηκε η εορτή της ψηλάφησης του Θωμά στο ομώνυμο βυζαντινό εκκλησάκι του 9 αιώνα μχ. στην περιοχή Δενδρά Μηδέας του Δήμου Ναυπλίου. ­Πρόκειται για ένα πανέμορφο εκκλησάκι χτισμένο στην κορφή ενός λόφου με θέα τον κάμπο αλλά και την Ακρόπολη της αρχαίας Μηδέας. Ο ναός εσωτερικά έχει υποστεί πολλές φθορές, λόγω πυρκαγιάς που είχε πιάσει την δεκαετία του 1950 αλλά και πιο παλιά οι αντάρτες στον εμφύλιο την χρησιμοποιούσαν σαν μέρος για να κρυφτούν και να ξεκουραστούν.

22/04/2012

Παρατηρήσεις στη μέχρι σήμερα αρθρογραφία για το νέο ΠΣ στα Θρησκευτικά

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΣ) για τα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου έχει δημοσιευτεί από το Σεπτέμβριο του 2011 και ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά σε ορισμένο αριθμό σχολείων. Όπως είναι γνωστό, πριν καν ξεκινήσει η εκπόνησή του ακούστηκαν διάφορες ενστάσεις σχετικά με τη σύνθεση της αρμόδιας Επιτροπής και το έργο της, με ποικίλες προφάσεις. Παρομοίως, μετά τη δημοσίευσή του, πριν ξεκινήσουν επιμορφωτικές ενημερώσεις, πριν δημοσιευτούν τα πρώτα συμπεράσματα από την πιλοτική εφαρμογή, χωρίς να ζητηθεί οποιαδήποτε ενημέρωση από την Επιτροπή, σε γενικές γραμμές οι ίδιοι κύκλοι έσπευσαν να σχολιάσουν αρνητικά το ΠΣ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η ασκηθείσα κριτική επεκτάθηκε σε προσωπικές επιθέσεις με υβριστικό περιεχόμενο.

22/04/2012

H Aκολουθία της Κυριακής του Θωμά

Διαβάστε την Ακολουθία της Κυριακής του Θωμά όπως αυτή δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

22/04/2012

H απιστία της εποχής μας…

Μέσα στη χαρά της Αναστάσεως προβάλλει η Εκκλησία μας το παράδειγμα του άπιστου Θωμά που τελικά το μεγαλείον της πίστης του αποτελεί δίδαγμα για όλους εκείνους που περνούν μέσα από το στάδιο της απιστίας.΄Ετσι, έστω κι αν ο άπιστος Θωμάς για τρία ολόκληρα χρόνια ήταν κοντά στο Χριστό όπου είδε θαύματα και πράγματα, εντούτοις βρέθηκε να αμφισβητεί για την Ανάσταση του Χριστού, επιμένοντας ν’ αγγίξει και να ψηλαφίσει τα σημάδια των καρφιών του σταυρωμένου σώματος του Ιησού.

22/04/2012

Έκλεψαν από Εκκλησία στον Οξύλιθο Ευβοίας, 79 καζάνια φαγητού

Αδίστακτοι έκλεψαν 79 καζάνια από την αποθήκη της Εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου Οξυλίθου που κατέχει στο χώρο της πανηγύρεως και που συν-διοργανώνει με όλους τους τοπικούς φορείς την Πανήγυρη του δεκαπενταύγουστου με το μοναδικό ανά την Ελλάδα, παραδοσιακό στιφάδο.

21/04/2012

Μεγάλη λιτανεία των Ιερών Εικόνων σε όλο τον Αγρό

Ενα πανάρχαιο έθιμο διασώζουν και τηρούν με ευλάβεια μέχρι σήμερα οι κάτοικοι της όμορφης κοινότητας του Αγρού Πιτσιλιάς. Πρόκειται για την λιτανεία των ιερών εικόνων , που γίνεται την Τρίτη της Διακαινησίμου και η οποία κρατά τρεις ώρες, αφού διέρχεται από τις εκκλησίες , τους αγρούς , τις γειτονίες και την κεντρική πλατεία του χωριού.

21/04/2012

Βαρθολομαίος: “Η διαφορά της πίστης και του πολιτισμού δεν απειλούν την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων”

Την άποψη ότι ο διάλογος ανάμεσα στην Ρωμαιοκαθολική και την Ορθόδοξη Εκκλησία δεν πρέπει να είναι μια «αποστειρωμένη ακαδημαϊκή άσκηση» εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδεχόμενος στο Φανάρι μέλη του Ρωμαιοκαθολικού Κινήματος των Φοκολαρίνι. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, στην ομιλία που έκανε στην ιταλική γλώσσα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του προκατόχου του Πατριάρχη Αθηναγόρα για την προώθηση του οικουμενικού διαλόγου καθώς επίσης και στην προσωπικότητα της ιδρύτριας του Κινήματος των Φοκαλαρίνι, μακαριστής Κιάρα Λούμπιχ που εργαζόταν για την ενότητα των δύο Εκκλησιών. «Η διαφορά της πίστης και του πολιτισμού που υπάρχει στην ανθρωπότητα, δεν αποτελεί απειλή για την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αναφερόμενος στις απόψεις του προκατόχου του Πατριάρχη Αθηναγόρα..

21/04/2012

Σε τεντωμένο σχοινί…

Ο Απόστολος Θωμάς λίγες ημέρες μετά την Ανάσταση του Χριστού έδειξε μια παράξενη συμπεριφορά για την συγκεκριμένη στιγμή, μια πολύ συνηθισμένη και για τους καιρούς μας. Την σχέση του ανθρώπου με τον Θεό κάποιες στιγμές, λίγες ή πολλές, την χαρακτηρίζουν τρία στάδια, της δυσπιστίας, της ολιγοπιστίας και την απιστίας. Είναι το τεντωμένο σχοινί πορείας πλάσματος προς τον Δημιουργό του.

21/04/2012

Κάνουν έξωση στα νεκροταφεία!

Τελεσίγραφο στέλνει η Περιφέρεια Αττικής σε δήμους της Πεντέλης και του Υμηττού για να εκκενώσουν το συντομότερο δυνατό τα κοιμητήρια στους πρόποδες των δύο βουνών επειδή οι περιοχές αυτές έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες!

21/04/2012

Δαμασκηνός: Δεν παραιτούμαι γιατί παντρεύτηκα την Εκκλησία και είμαι κατά των …διαζυγίων

Αποχαιρετιστήριο χαρακτήρα είχε η ομιλία στην δευτερανάσταση του μητροπολίτη κ. Δαμασκηνού που είναι υπέργηρος, δεν εμφανίζεται δημοσίως το τελευταίο διάστημα και προτίμησε να απευθυνθεί στον κλήρο και τον λαό, στο μητροπολιτικό μέγαρο σε όσους έσπευσαν να του ευχηθούν προκαλώντας με τα λόγια του που είχαν ειρμό, ροή σκέψης και χαρακτηριστική ένταση στην φωνή του, συγκίνηση σε όσους τον παρακολούθησαν. Από τις τοπικές αρχές και τους εκπροσώπους δεν παρέστη κανείς, παρά μόνο ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης.

 

Θεία Λειτουργία στη Βαλουκλιώτισα προεξάρχοντος του Διδυμοτείχου Δαμασκηνού

Με την ευλογία της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, την Παρασκευή της Διακαινησίμου, 20 Απριλίου 2012, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Δαμασκηνός ιερούργησε στο Ιερό ιστορικό Προσκύνημα της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί, στην Πόλη και προέστη της πανηγύρεως, ύστερα από πρόσκληση του Ηγουμενεύοντος Σεβ. Μητροπολίτου Σασίμων κ. Γενναδίου. Συλλειτούργησαν μετά του Σεβασμιωτάτου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Συνάδων κ. Διονύσιος. Στη Θεία Λειτουργία έψαλε ο χορός των ιεροψαλτών του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Πατρών.

20/04/2012

Πάσχα στη Βενετία των Ελλήνων

Με την Αναστάσιμον Θείαν Λειτουργίαν, την νύχτα τού Μεγάλου Σαββάτου καί τόν Εσπερινόν της Αγάπης την μεσημβρίαν της Κυριακής τού Πάσχα ολοκληρώθηκε η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής καί της Μεγάλης Εβδομάδος εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ιταλίας και Μελίτης κ. Γενναδίου, συμπαραστατουμένου υπό του κλήρου της Γαληνοτάτης, παρουσία δε τών Αρχών της πόλεως και πλήθους Ορθοδόξων, ενοριτών καί προσκυνητών εξ Ιταλίας και εκ του εξωτερικού, καθώς και των κατηχουμένων αυτής.

20/04/2012

Οι Ορθόδοξοι της Λιβύης τίμησαν τον Άγιο Γεώργιο

Με λαμπρότητα, βυζαντινή Μεγαλοπρέπεια, αλλά και κατάνυξη εόρτασαν φέτος την μνήμη του Προστάτη τους Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, οι Έλληνες Ορθόδοξοι και γενικότερα οι Ορθόδοξοι της Τριπόλεως Λιβύης.
Σήμερα Παρασκευή ημέρα αργίας στην Λιβύη, ετελέσθη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά Ιεράς Αρτοκλασίας.
Την εορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας εις την Τρίπολη, Πρόξενος κ. Ιωάννης Μιτζάλης, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Περικλής Στοιβαρός, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τριπόλεως κ. Δημήτριος Αναστασίου και πλήθος κόσμου.

20/04/2012

Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής σε βυζαντινό μοναστήρι του Ναυπλίου

Όλως ιδιαιτέρως εόρτασε την θεομητορική εορτή της Ζωοδόχου Πηγής το βυζαντινό μοναστήρι στην περιοχή Αρειας Ναυπλίου. Παραμονή της εορτής έγινε πανηγυρικός εσπερινός παρουσία όλων των ιερέων της πόλεως Ναυπλίας. Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε θεία λειτουργία από τον αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Παπουλέση, ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Αργολίδας. Ακολούθησε λιτανεία της Ιερής Εικόνας της Παναγίας πέριξ του μοναστηριού, προς ευλογία των πιστών. Να σημειωθεί πως κάθε χρόνο κατά την ημέρα που εορτάζει η μονή εκατοντάδες πιστοί συρρέουν για να προσκυνήσουν την Ιερή Εικόνα και να λειτουργηθούν.

20/04/2012

Η Ι.Μ.Πέτρας Ολύμπου εόρτασε τον νέο τοπικό Άγιο Νεομάρτυρα Ιωάννη

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε χθες Πέμπτη της Διακαινησίμου 19 Απριλίου 2012, στο Καθολικό της διαλελυμένης Ιεράς Μονής των Εισοδίων της Θεοτόκου, της «Παναγιάς της Πέτρας», όπου μέχρι προσφάτως στεγαζόταν το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου με την ευκαιρία της Ιεράς μνήμης του νέου τοπικού Αγίου της Πιερίας, Ιερομάρτυρος Ιωάννου του Νέου εκ της Ι. Μονής Πέτρας Ολύμπου και εν Ναούση μαρτυρήσαντος κατά το ολοκαύτωμα αυτής την Πέμπτη της Διακαινησίμου του 1822.

20/04/2012

Τραυματισμός γυναίκας από πτώση βράχου σε πανηγυρίζοντα Ναό

Πανικός γύρω στις 10:00 το πρωί από ατύχημα που σημειώθηκε στο προαύλιο της εκκλησιάς της Ζωοδόχου πηγής στο Κεφαλάρι Άργους. Μια μητέρα που είχε πάει για να προσκυνήσει και βρισκόταν στην είσοδο περίπου της εκκλησιάς μαζί με το παιδάκι της…τραυματίστηκε στο κεφάλι από πέτρα η οποία αποκολλήθηκε από τον βράχο που βρίσκεται πάνω από την εκκλησιά. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το οποίο παρέλαβε την άτυχη γυναίκα και την μετέφερε στο νοσοκομείο.

20/04/2012

Στο Βατικανό ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος

Χωρίς να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Τρίτη στην Ρώμη για σειρά συναντήσεων με την ιταλική κυβέρνηση και το Βατικανό. Τον Αρχιεπίσκοπο συνοδεύει ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος. Πηγή της Αρχιεπισκοπής, απαντώντας σε ερώτηση μας, περιορίστηκε να δηλώσει ότι ο Μακαριότατος απουσιάζει και απέφυγε επίμονα να αναφέρει οτιδήποτε άλλο.

20/04/2012

Επιστολή-καταπέλτης των τεσσάρων Μητροπολιτών της Θράκης

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό απέστειλαν οι Μητροπολίτες της Θράκης, Μαρωνείας Δαμασκηνός, Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, Ξάνθης Παντελεήμων και Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, ύστερα από την ψήφιση από τη Βουλή τροπολογίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής βάσει της οποίας οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της Θράκης αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα από τους χριστιανούς συμπολίτες τους στο ζήτημα των προστίμων για τις αυθαίρετες κατασκευές.”Η απαράδεκτη αυτή και αντισυνταγματική τροπολογία έρχεται να γκρεμίσει όλα όσα δεκαετίες τώρα χτίζουμε στην ακριτική Θράκη, η οποία με ουχί ολίγη προσπάθεια έχει καταστεί πρότυπο συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων”, τονίζουν οι τέσσερις Μητροπολίτες και τονίζουν: “Εάν αυτή η τροπολογία βρει εφαρμογή, τότε χάνεται κάθε αίσθηση ισονομίας και ισοπολιτείας”.

20/04/2012

Επίσκεψη Μητροπολίτη Ξάνθης σε Πομακοχώρια

Το «Χριστός Ανέστη» στα Πομακοχώρια έψαλλε ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων ο οποίος το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου βρέθηκε στο χωριό Εχίνος κοντά στους χριστιανούς πολίτες και στρατευσίμους. Η Ακολουθία της Αναστάσεως τελέστηκε στις 9 το βράδυ σε μια ζεστή και γιορτινή ατμόσφαιρα.

20/04/2012

Πανηγύρι Ζωοδόχου Πηγής Χαλανδρίου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την συμμετοχή πλήθους πιστών, τελέστηκε και φέτος ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στο ιστορικό παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής στο Κάτω Χαλάνδρι. Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη. Επίσης, παρέστησαν ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Κουράσης, οι Τοπικές Αρχές και η Φιλαρμονική του Δήμου Χαλανδρίου που συνόδευσε με τους ήχους της, την περιφορά της εικόνας της Ζωοδόχου Πηγής.

20/04/2012