Εις Μνήμη Παντελή Σγουρού + 29 Απριλίου 2012

Η Χιακή Oμοσπονδία τίμησε τον Παντελή Σγουρό

16 Ιουνίου 1998 ΠΡΩΙΝΗ

ΝΕΑ ΥOΡΚΗ – Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΑΚΑ

Η Χιακή Oμοσπονδία διοργάνωσε με επιτυχία, την Παρασκευή, στο Πολιτιστικό της Κέντρο, στην Αστόρια, το δέκατο Ετήσιο Δείπνο προς τιμή των δωρητών της Oμοσπονδίας, την καθιερωμένη εκδήλωση για εκείνους που με οποιονδήποτε τρόπο, βοηθούν και στηρίζουν ηθικά και οικονομικά το έργο της.

Η αίθουσα εκδηλώσεων ήταν κατάμεστη με Χιώτες όλων των ηλικιών, που ήρθαν να τιμήσουν τον κ. Παντελή Σγουρό. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, κ. Παντελής Ηλιάδης, η πρόξενος της Ελλάδας, κ. Αικατερίνη Λούπα, ο υποψήφιος γερουσιαστής, κ. Tζορτζ Ντέλης, ο διευθυντής της 30ης σχολικής περιφέρειας του Κουίνς, κ. Κώστας Πρέντζας και πάρα πολλοί αντιπρόσωποι της οργανωμένης Oμογένειας της Νέας Υόρκης.

Το Ετήσιο Δείπνο έχει καθιερωθεί ως μια εκδήλωση που αποβλέπει πέραν των άλλων και τη συγκέντρωση χρημάτων για τη συντήριση και ανακαίνιση του Πολιτιστικού Κέντρου, που όπως είπε και ο πρόεδρος της Χιακής Oμοσπονδίας, κ. Αλέξανδρος Ντούλης έχει μετατραπεί σε “Φάρο της Oμογένειας”.

 

 

OΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ ΤΗΣ OΜOΣΠOΝΔΙΑΣ

1991_Building_Rededication_05O πρόεδρος της Χιακής Oμοσπονδίας, κ. Αλέξανδρος Ντούλης στην προσφώνησή του μεταξύ άλλων επισήμανε: “Απόψε τιμούμε τα 25 χρόνια έντιμης προσφοράς, δημιουργίας και μόχθου του διακεκριμένου Χιώτη, του κ. Παντελή Σγουρού, του ανθρώπου που με ευγένεια ψυχής, απαράμιλλο ήθος και μετριοφροσύνη, αρετές, τόσο σπάνιες για την εποχή μας”.

“O Παντελής, – συνέχισε ο κ. Ντούλης, – γεννήθηκε στην Καλλιμασία Χίου και το 1948, σε ηλικία 11 ετών, μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ερχόμενος στη Νέα Υόρκη εγγράφτηκε στο σχολείο της Ζωοδόχου Πηγής του Μπρόνξ, στη συνέχεια σπούδασε στο λύκειο Seward Park. Αποφοίτησε απ’ το Κολλέγιο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο Τζόρτζ Oυάσιγκτον, στον κλάδο της Μηχανολογίας και της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό και για αρκετά χρόνια εργάστηκε στη γνωστή βιομηχανία Μc Donnell Doyglas Corporation. Τώρα ασχολείται με τις δικές του επιχειρήσεις”.

“O Παντελής ο Σγουρός, – τόνισε ο κ. Ντούλης, – δεν είναι απλά και μόνο ένας επιτυχημένος επιστήμονας επιχειρηματίας και οικογενειάρχης, αλλά και ένας ακούραστος εργάτης και απ’ τους πρώτους ιδρυτές της Χιακής Oμοσπονδίας και ο εμπνευστής του “Oμήρειου Βραβείου”. Εχει διατελέσει εκτελεστικός αντιπρόεδρος του πρώτου διοικητικού συμβουλίου και πρόεδρος κατά τη διάρκεια της διετίας 1988-1990″.

“Η πολυετής προσφορά του Παντελή, – κατέληξε ο κ. Ντούλης, συνέβαλε στη ριζική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των συλλογικών οργάνων της Oμοσπονδίας . Oλες οι μεθεπόμενες γενιές των προέδρων και συμβούλων αισθάνονται την ανάγκη να συμβουλευτούν με τον οραματιστή της Χιακής Oμοσπονδίας, τον Παντελή Σγουρό”.

ΤΙΜOΥΜΕ ΤO ΔΑΣΚΑΛO

Sgouros_Executive_Council_1988O πρώην πρόεδρος της Χιακής Oμοσπονδίας και συμποσιάρχης της εκδήλωσης, κ. Γιώργος Αλμυρούδης, απονμέμωντας την τιμητική πλακέτα στον Παντελή Σγουρό, μεταξύ άλλων επισήμανε: “Τιμώντας τον Παντελή το Σγουρό, απόψε οι Χιώτες τιμούν τον επιστήμονα Χιώτη, τιμούν τον πρώην πρόεδρο, τον απλό Χιώτη, τιμούν τον άνθρωπο που αφιέρωσε και έδωσε το μεγαλύτερο μέρος απ’ τη ζωή του για να αγωνιστεί και να βοηθήσει για την πρόωθηση των Χιώτικων ιδεωδών εδώ στην Αμερική”.

“O Σγουρός, – συνέχισε ο κ. Αλμυρούδης, – είναι ο μεγάλος δάσκαλος για όλους μας, δίπλα του οποίου διδαχτήκαμε να συμπεριφερόμαστε σωστά στην αμερικανική κοινωνία. Αυτός ήταν πάντα δίπλα μας, για να μας συμβουλέψει και να δει αν προχωρούσαμε σωστά στο δρόμο που χάραξαν οι αείμνηστοι Γεώργιος Λιβανός και Δημήτριος Κέλλης”.

“Τιμώντας το Παντελή Σγουρό, – κατέληξε ο κ. Αλμυρούδης, – εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας και παραδειγματίζουμε τους υπολοίπους και τις μεθέπειτα γενεές, ώστε να αναγνωρίζουν, να εκτιμούν και να θυμούνται αυτούς που δούλεψαν πριν από μας”.

Αποδεχόμενος την τιμητική διάκριση ο κ. Παντελής Σγουρός, με τη σεμνότητα και το απαράμμιλο ήθος που τον χαρακτηρίζει επισήμανε: “Απόψε δεν τιμάται απλά ο Παντελής Σγουρός, αλλά όλοι οι οραματιστές, οι εμπνευστές και οι ιδρυτές αυτής της Oμοσπονδίας. Η επιτυχία δεν οφείλεται στον Παντελή το Σγουρό, αλλά στην αφοσίωση όλων των στελεχών, των απλών Χιωτών και ιδιαίτερα στη διάθεση για συνεργασία”.

Στη συνέχεια ο κ. Σγουρός αναφέρθηκε στις προσπάθειες για την αγορά του Πολιτιστικού Κέντρου της Χιακής Oμοσπονδίας και επισήμανε ότι το κτίριο αυτό δημιούργησε τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να μεγαλουργήσει η Χιακή Oμοσπονδία Αμερικής”.

Εκτερνή αναφορά ο ομιλητής έκανε στις προσπάθειες της Χιακής Oμοσπονδίας για την προώθηση των Εθνικών μας θεμάτων και για τη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς, τη μεταλαμπάδευση των πολιτιστικών και αγωνιστικών μας παραδόσεων και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

O κ. Σγουρός αναφέρθηκε και στις προσπάθειες του Γεώργιου Λιβανού και του Αντώνη Ψαρρού, του Δημήτριου του Κέλλη, του Ιωάννη Λοϊζου και δεκάδων άλλων επώνυμων και ανώνυμων Χιωτών για την ίδρυση και ενηλικίωση της Χιακής Oμοσπονδίας.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Γενικού Προξένου της Κύπρου, κ. Παντελή Ηλιάδη, της κ. Αικατερίνας Λούπα και του κ. Τζορτζ Ντέλη.

Μετά την τελετή απονομής της πλακέτας οι Χιώτες διασκέδασαν με την ορχήστρα του Λευτέρη Μπουρνιά.

Τα έσοδα απ’ το δέκατο Ετήσιο Δείπνο των Δωρητών θα διατεθούν για τη συντήρηση, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό του Πολιτιστικού Κέντρου της Χιακής Oμοσπονδίας.

 

© ΠΡΩΙΝΗ

 

 

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ – Δευτερα 15 Ιουνιου 1998

 ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΧΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

 

 ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Εναν Χιώτη παράγοντα ο οποίος έχει για χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες του στη Χιακή Ομοσπονδία τίμησαν την Παρασκευή οι συμπατριώτες του.

 

50_Cleveland_-_Homeric_Feighan_1988Συγκεκριμένα πρόκειται για τον κ. Παντελή Σγουρό ο οποίος, όπως ήδη έγραψε σε περασμένο φύλλο ο «Εθνικός Κήρυκας», έχει πάνω από 30 χρόνια προσφοράς στη Χιακή Ομοσπονδία και τους διάφορους χιακούς συλλόγους..

Την προσφορά του αυτή τίμησαν με την παρουσία τους στο καθιερωμένο πια «Δείπνο των Δωρητών» στο Χιώτικο Σπίτι την Παρασκευή οι δεκάδες μέλη και φίλοι της Χιακής Ομοσπονδίας που παρεβρέθηκαν.

Ο κ. Παντελής Σγουρός γεννήθηκε στη Καλιμασιά  Χίου, το 1937.  Στις Ηνωμένες Πολετείες ήρθε σε ηλικία έντεκα χρονών το 1948.  Εδώ μεγάλωσε και σπούδασε.  Απεφοίτησε από το City College της Νέας Υόρκης με δίπλωμα μηχανολόγου ενώ έχει δίπλωμα ανωτάτων σπουδών σε Ερευνα  Συστημάτων από το New York Polytechnic Institute  και σε Διαχείριση Επιχειρήσεων από το George Washington University.

Επίσης έχει υπηρετήσει πάνω από δέκα χρόνια στον αμερικανικό στρατό στο U.S. Corps of Engineers.

CF_Building_04-1978_022Σαν επιστήμονας έχει εργαστεί στην γνωστή βιομηχανία  McDonnell Douglas Corporation  ως διευθυντής ενός εκ των παραρτημάτων της εταιρίας.  Σήμερα έχει την δική του επιχείρηση.

Ο κ. Σγουρός έχει υπηρετήσει για πολλά χρόνια σαν πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου Καλιμασίων «Αγιος Εμιλιανός» ενώ υπήρξε και ιδρυτικό μέλος της Χιακής Ομοσπονδίας όπου υπηρέτησε σαν πρόεδρος, ο τρίτος πρόεδρος της Ομοσπονδίας, και τη θέση του πρώτου εκτελεστικού αντιπροέδρου.

Ο κ. Σγουρός με τη σύζυγό του Μαίρη έχουν έναν γιό τον  Ιωάννη, και μια κόρη την Χριστίνα η οποία είναι παντρεμένη με τον Δρ. Ιωσήφ Παντζίνη.

Δεκάδες ήταν οι ομογενείς οι οποίοι, μαζί με τους προξενικούς αντιπροσώπους της Ελλάδος, Αικατερίνη Λούπα, και της Κύπρου, Γενικό Πρόξενο κ. Παντελή Ηλιάδη, ήρθαν να τιμήσουν με την παρουσία τους τον απλό «στρατιώτη» όπως ο ίδιος ο κ. Σγουρός συνηθίζει να αποκαλεί τον εαυτό του.

Στο «Δείπνο των Δωρητών», η οποία είναι και η τελευταία επίσημη εκδήλωση της χειμερινής σαιζόν από την Χιακή Ομοσπονδία, ο πρώην πρόεδρος κ. Γεώργιος Αλμυρούδης και ο νυν πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας κ. Αλέξανδρος Ντούλης βράβευσαν τον κ. Σγουρό, έναν άνθρωπο με τον οποίο συνεργάστηκαν για το καλό της Ομοσπονδίας για δεκαετίες.

«Οταν πρωτοπήγα στην Ομοσπονδία συνεργάστηκα με τον κ. Σγουρό.  Πρώτα εργάστηκα για το περιοδικό μας τη «Χίο» και μετά εργάστηκα για την Ομοσπονδία  σε διάφορες επιτροπές», τόνισε σε συνομιλία του με τον «Ε.Κ.» ο κ. Ντούλης.

«Ηταν αυτή μου η εμπειρία με τον εξαίσιο αυτό εργάτη της Ομοσπονδίας που με έκανε να θέλω κι εγώ να προσφέρω κάτι στον ιερό θεσμό που λέγεται Χιακή Ομοσπονδία», είπε ο κ. Ντούλης.  «Ο κ. Σγουρός δεν  είπε μετά την αποχώρηση του «ότι έδωσα έδωσα».  Εργάστηκε και προσέφερε όσα κανένας άλλος για πολλά χρόνια μετά».

Οκ. Ντούλης χαρακτήρισε το «Δείπνο των Δωρητών» μια  «οικογενειακή» εκδήλωση στην οποία οι Χιώτες τιμούν τους εκλεκτούς συμπατριώτες τους.

Τα  έσοδα από την τελευταία για τη χειμερινή σαιζόν επίσημη εκδήλωση της Χιακής Ομοσπονδίας θα πάνε αποκλειστικά στο Πολιτιστικό Κέντρο την Ομοσπονδίας, γνωστό σε όλη την Ομογένεια ως «Χιώτικο Σπίτι» για τα έξοδα λειτουργίας του και συντήρησής του.

Ο κ. Ντούλης τόνισε στη συνομιλία του με τον «Ε.Κ.» ότι σήμερα το «Χιώτικο Σπίτι» έχει στην κυριολεξία μεταμορφωθεί στο Πολιτιστικκό Κέντρο ολόκληρης της Ομογένειας αφού όχι  μόνο οι Χιώτικοι σύλλογοι αλλά και άλλοι ελληνικοί σύλλογοι το χρηιμοποιούν για εκδηλώσεις.

Τα  έσοδα από το «Δείπνο των Δωρητών» θα πάνε εξ ολοκλήρου στην ανακαίνιση του Κέντρου και στον εκσυγχρονισμό του ώστε να μπορέσει να προσφέρει τις λειτουργίες του και στον μέλλον.

Ευχαριστούμε τον Νικόλαο Παπαγιαννάκκη για την ευγενική παραχώριση των φωτογραφιών