protothema.gr /  Από τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο

Νέα Υόρκη. Ένας στους 100 ενδεχομένως θα κατέβει αυτό το Σαββατοκύριακο για να ψηφίσει από τους έλληνες της Αμερικής σύμφωνα με άτυπη σφυγμομέτρηση και μόνο να έχει άλλες υποχρεώσεις να ταχτοποιήσει. Στην ποιοτική  καταγραφή απόψεων και γνωμών στην ίδια σφυγμομέτρηση(gallop) οι απόψεις των Ελλήνων , ειδικά της Νέας Υόρκης (χωρίς να διαφέρουν σημαντικά από τις άλλες πολιτείες που διαβιεί το ελληνικό στοιχείο) οι Έλληνες Ομογενείς ως προς τις εκλογές στην Ελλάδα  της Κυριακής 6ης Μαϊου είναι από αρνητικοί έως οργισμένοι. «δεν έπρεπε να γίνουν εκλογές! Δεν θα βγει κανένας! Πάλι τα ίδια θα έχουμε. Πως είναι δυνατόν αυτοί όλοι τους που έφεραν την Ελλάδα σε αυτή την μαύρη μοίρα να έχουν το θράσος να ζητούν να τους ξανά εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός. Αλλά ευθύνεται και ο Έλληνας γιατί μέχρι τώρα ψήφιζε με γνώμονα το ρουσφέτι και όχι το μέλλον της πατρίδας.

 

Έχουν ευθύνη όλοι τους»  μας λέει ένας από τους 100αδες που μας μίλησαν. Οι περισσότεροι που ενημερώνονται όχι μόνο από την τηλεόραση αλλά κυρίως από το διαδίκτυο με το πρώτο θέμα να κυριαρχεί στις προτιμήσεις τους από τα ελληνικά διαδικτυακά ΜΜΕ, επιρρίπτουν ευθύνες στα δυο μεγάλα κόμματα και ζητούν από τους ψηφοφόρους να τους καταψηφίσουν.  Άλλοι πιστεύουν πως την μεγαλύτερη ευθύνη για την σημερινή κατάσταση την έχουν  οι γνωστοί μεγαλοδημοσιογράφοι , οι εκδότες και το αλληλοδιαπλεκόμενο σύστημα εκδοτών και πολιτικών ενώ  δεν διστάζουν να το πουν και μπροστά στην κάμερα.  Όλοι τους  με καταγγελτικό  και επικριτικό λόγο για τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας.  Θυμωμένοι.  Έντονα απογοητευμένοι αλλά συστήνουν στους  συμπατριώτες τους που θα πάνε να ψηφίσουν σύνεση. Ψυχραιμία. Λογική.  « ο θυμός δεν θα οδηγήσει πουθενά. Ακυβερνησία. Χάος και εξτρεμισμός. Ούτε άκρα δεξιά ούτε άκρα αριστερά» λέει ένας χαρακτηριστικά όταν τον ρωτήσαμε. «Να θυμηθούν τα μεγάλα και παχιά λόγια αυτών που  κυβέρνησαν την χώρα τα τελευταία 38 χρόνια και έφεραν την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση» λένε και εκφράζουν την άποψη τους ελεύθερα. Χωρίς φόβο αλλά με έντονο πάθος. Σχεδόν η πλειοψηφία όσων πλησιάσαμε για να μας μιλήσουν όλες αυτές τις ημέρες στα πλέον πολυσύχναστα μέρη της Ελληνικής Αστόριας προτάσσουν την πατρίδα και όχι το ρουσφέτι και το προσωπικό συμφέρον ενώ για τους πολιτικούς όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων έχουν να πουν ότι όλοι τους έχουν την ίδια ευθύνη για την τραγωδία της χώρας.

Για τις ανάγκες της έρευνας γνώμης μιλήσαμε με περισσότερους από 200 ανθρώπους στο κέντρο της Αστόριας και στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται οι ενδεικτικά αποσπάσματα των όσων κατέγραψε η έρευνα μας. 

{youtube width="640" height="510"}45q4_UeGgD8[/youtube]

Ολόκληρη η έρευνα με τις απόψεις των Ελλήνων για την κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και τις εκλογές της 6ης Μαϊου  στο GreekAmericanNewsAgency.