Του Hugo DixonΑρθρογράφου του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

H Ελλάδα βρίσκεται στο ναδίρ, αλλά δεν έχει αποχωρήσει από το ευρώ. Μόνο ένα από τα επτά κόμματα που κέρδισαν έδρες στη Βουλή υποστηρίζει την έξοδο από την Ευρωζώνη και μόνο δύο υποστηρίζουν την ολοκλήρωση του προγράμματος περικοπών και ριζικών μεταρρυθμίσεων. Η μέση οδός -δηλαδή η απαλλαγή από τα μέτρα του προγράμματος αλλά παραμονή στο ευρώ- δεν είναι εφικτή.

Η εφαρμογή των μέτρων αυτών παραμένει η λιγότερο επώδυνη λύση. Δεν είναι εύκολη η δημιουργία κυβέρνησης από το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, αλλά η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παραμείνει στον δρόμο της λογικής. Με κάποιο τρόπο σε αυτό το χάος, η Ελλάδα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση.
Το καλύτερο που θα μπορούσε να ελπίζει κανείς είναι μια νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό εφόσον ο εκλογικός νόμος δίνει στο πρώτο κόμμα 50 επιπλέον έδρες. Αλλά ακόμη και εάν δημιουργηθεί μια κυβέρνηση συνασπισμού θα ήταν εκτεθειμένη σε αποστασίες στελεχών. Αυτός είναι ο λόγος που ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε έκκληση στη Ριζοσπαστική Αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ) να δημιουργήσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας παρά την αντίθεσή της στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου, η Ελλάδα θα πρέπει να δρομολογήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων και να προωθήσει πρόσθετα μέτρα λιτότητας μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Θεωρητικά, η Νέα Δημοκρατία στήριξε το πρόγραμμα, αλλά στο δικό της οικονομικό πρόγραμμα περιελάμβανε προτάσεις για χαμηλότερη φορολογία και ενίσχυση των κοινωνικών δαπανών.

Με εξαίρεση το ΚΚΕ, τα υπόλοιπα κόμματα υποστηρίζουν το ευρώ, αλλά απορρίπτουν το πρόγραμμα. Αυτή η στάση κερδίζει, αφενός, τη στήριξη των πολιτών, αφετέρου είναι απόλυτα εξωπραγματική.

Η Ελλάδα θα έχανε έτσι πρόσβαση σε κεφάλαια του προγράμματος. Θα αναγκαζόταν να εφαρμόσει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας και οι τράπεζες θα βυθίζονταν σε βαθιά κρίση. Ας μη λησμονούμε ότι δεν έχουν ακόμη κατανεμηθεί τα κεφάλαια από το πρόγραμμα που προβλέπονται για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Αυτό σημαίνει ότι εάν η Ελλάδα παρακάμψει το πρόγραμμα τότε θα ακολουθήσει το γρήγορο μονοπάτι για την έξοδό της από το ευρώ. Η κρίση που δημιούργησε το εκλογικό αποτέλεσμα θα υποχρεώσει με κάποιο τρόπο σε νέους συμβιβασμούς, τόσο εντός της Ελλάδας, όσο και με τους δανειστές της. Εάν όχι, η Ελλάδα θα οδηγηθεί στο χάος και η υπόλοιπη Ευρωζώνη σε κλιμάκωση της κρίσης.