Νέα Υόρκη. «Η Ευρώπη και δη η Γερμανία, έχουν δώσει μεγάλη έμφαση στην λιτότητα, σε βάρος της ανάπτυξης, επιδεινώνοντας την κατάσταση σε χώρες, όπως η Ελλάδα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Charles Dallara, σε  εκπομπή του CNBC “Squawk Box Europe.” Και συνέχισε το ίδιο  ύφος  “Βλέπουμε την ευρωπαϊκή οικονομία να μην έχει συνοχή με το πολιτικό πλαίσιο” τονίζοντας ότι η τεράστια έμφαση που έχει δοθεί στις βραχυπρόθεσμες περικοπές πρέπει να προσαρμοστεί στην οικονομική πραγματικότητα.

Ο Charles Dallara πρόσθεσε: “Αν ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών, μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση γύρω από την Ελλάδα. Το γεγονός ότι έχει δοθεί τεράστιο βάρος στις βραχυπρόθεσμες δημοσιονομικές περικοπές, έχει δημιουργήσει την αίσθηση ότι η κατάσταση είναι δίχως τέλος.”

Ο επικεφαλής του IIF ανέφερε ότι είναι «αισιόδοξος για το μακροπρόθεσμο μέλλον της Ελλάδας», τονίζοντας ωστόσο ότι «στο άμεσο μέλλον θα δοκιμαστεί η αποφασιστικότητα της χώρας».

«Παρακολουθώ τις εξελίξεις στην Ελλάδα προσεκτικά, αλλά πρέπει να αφήσουμε την διαδικασία να ολοκληρωθεί. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να έχουμε τα αποτελέσματα, αλλά όταν η σκόνη καθίσει, θα έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία δεν θα έχει πολλές επιλογές παρά να διατηρήσει σε πολλές πτυχές το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων».

«Θεωρώ ότι η Γερμανία θα πρέπει, με άλλους ευρωπαίους εταίρους να επαναξιολογήσει την παρούσα οικονομική στρατηγική και να κάνει κάποιες προσαρμογές στην οικονομία της ευρωζώνης προς μια πιο αξιόπιστη κατεύθυνση» είπε και συμπλήρωσε πως

«Πρέπει να υπάρχει ισορροπία εκ νέου μεταξύ ανάπτυξης και λιτότητας και να αλλάξει ο τρόπος της δημοσιονομικής προσαρμογής σε ορισμένες από τις χώρες που βρίσκονται σε αυτή την διαδικασία. Αυτό μπορεί να απαιτεί περισσότερα κονδύλια για τα επόμενα χρόνια », πρόσθεσε,» αλλά είναι (μια) πολύ λιγότερο δαπανηρή προσέγγιση, από μια επιδεινούμενη κατάσταση σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία»

Ο Charles Dallara αναφέρθηκε επίσης και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει άμεσα (επείγον), ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη σε μια οικονομία που θεωρείται ο ασθενής της Ευρώπης.