Αναστάτωση από ανάρτηση στο Twitter για πιθανή έξοδο από το ευρώ

protothema.gr

 

«Υπάρχει μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα πρέπει να την σεβαστεί όπως πρέπει να τη σεβαστούν και οι εταίροι».

Σαφής στις δηλώσεις του αλλά και στις προτροπές του προς την Ελλάδα και το πολιτικό της προσωπικό εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε ομιλία του στις Βρυξέλλες σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης που οργανώθηκε από τον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό WDR.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του, μιλώντας στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, δήλωνε ότι «η Κομισιόν δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να δώσει σημασία σε σπέκουλες» απαντώντας έτσι στην φημολογία για αναπόφευκτη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

 

Λάδι στη φωτιά έβαλε με report της η BNP Paribas, στο οποίο αναφερόταν μεταξύ άλλων πως σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το ΑΕΠ της χώρας θα υποχωρήσει 20% και ο πληθωρισμός μπορεί να αυξηθεί 40%-50%. (διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ)

Μια φημολογία που εντάθηκε τις τελευταίες ώρες, ιδίως μετά την εντονότατη αναστάτωση που προκλήθηκε έπειτα από μια ανάρτηση στο Twitter για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ! Μια ανάρτηση που εμφάνιζε τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να έχει δηλώσει πως «η Ελλάδα πιθανότατα θα φύγει από το ευρώ εάν δεν καταφέρει να τηρήσει τις δεσμεύσεις και τους στόχους της».

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν όμως, διευκρίνισε στο ANSA πως: «όπως δήλωσε εχθές ο πρόεδρος Μπαρόζο, δεν σκοπεύουμε να κάνουμε οποιαδήποτε εικασία ειδικά σε μια στιγμή που δεν γνωρίζουμε καν την φύση της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης».

Ο κ. Μπαρόζο από την πλευρά του, στην ομιλία του στις Βρυξέλλες, απευθύνθηκε και στα υπόλοιπα κράτη μέλη λέγοντας ότι «πρέπει να σεβαστούμε την δημοκρατία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα υπόλοιπα 16 κράτη της Ευρωζώνης. Όποιος έχει υψηλό χρέος πρέπει να το ελαττώσει, γιατί διαφορετικά θα πρέπει να πληρώσει υψηλότατα επιτόκια που θα στερήσουν πόρους από τις επενδύσεις για την ανάπτυξη».

Σε γενικές γραμμές ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η πειθαρχία είναι απαραίτητη κι όχι προαιρετική, ακόμα κι αν στις Βρυξέλλες είναι γνωστό ότι είναι απαραίτητες οι θυσίες και την ίδια ώρα είναι αναγκαίες οι επενδύσεις.

«Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται από τις Βρυξέλλες, όπως ισχυρίζονται τα λαϊκίστικα κόμματα, αλλά από όλα τα κράτη στο σύνολό τους. Για την Ελλάδα για παράδειγμα, το πρόγραμμα έχει αποφασιστεί από ολόκληρο το Eurogroup στο οποίο λαμβάνει μέρος και η Ελλάδα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής. «Χωρίς μια ευρωπαϊκή διάσταση, τα κράτη της Ένωσης κινδυνεύουν να παρακμάσουν, επομένως η κοινή πράξη είναι η μόνη λύση», ολοκλήρωσε ο κ. Μπαρόζο.