Νέα σύσκεψη με όλους τους αρχηγούς, πλην Μιχαλολιάκου, την Τρίτη στις 14:00

protothema.gr/ Γιάννης Αντύπας

 

Λιγότερο από μια ώρα κράτησε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης δεν βρήκαν λύση. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε όλους του αρχηγούς, πλην Νίκου Μιχαλολιάκου, σε νέα σύσκεψη  την Τρίτη στις 14:00 στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντά θετικά στην πρόσκληση για συμμετοχή καθώς αφορά όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και δεν είναι επιλεκτική, όπως η σημερινή.
Λίγο μετά τη συνάντηση, ο Αντώνης Σαμαράς, έξω από τα γραφεία της Συγγρού γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια να διερευνηθεί και η πρόταση που είχε υποβάλλει ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κ. Πάνος Καμμένος, η οποία βασιζόταν σε συγκυβέρνηση με άξονα επτά προτεραιότητες, μεταξύ των οποίων η λογιστική διερεύνηση του χρέους.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και σε μια τέτοια εξέλιξη.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος σε δηλώσεις από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «στηρίζουμε, ως λύση ανάγκης, μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων».

 

Προσδιόρισε όμως ως ελάχιστη κυβερνητική βάση τη στήριξη μιας τέτοιας προσπάθειας από τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ.

 

Ο ίδιος πάντως δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου αισιόδοξος και τόνισε ότι πρότεινε τη διεξαγωγή νέας σύσκεψης την Τρίτη προκειμένου όλα τα κόμματα να λάβουν τις ευθύνες τους.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μετά τη συνάντηση τόνισε ότι θα ήταν «ήττα της πολιτικής μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων τεχνοκρατών», ωστόσο, όπως είπε, και σε μια τέτοια κυβέρνηση θα έπρεπε να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ

 

«Εκείνο που χρειάζεται είναι η οικουμενική κυβέρνηση. Η ΔΗΜΑΡ παραμένει σταθερή στην άποψή της» επανέλαβε χαρακτηριστικά ο κ. Φώτης Κουβέλης.

 

Νωρίτερα το protothema.gr είχε αναρτήσει το ακόλουθο ρεπορτάζ:

 

 

«Συνεχίζω να αγωνίζομαι εξαντλώντας κάθε δυνατότητα για εξευρεση λύσης», δήλωσε προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα υπαρκτό πρόβλημα. Ερωτηθείς λίγη ώρα πριν από την έναρξη της σύσκεψης, εάν είναι αισιόδοξος, ο Κάρολος Παπούλιας περιορίστηκε να πει από την πλευρά του χαριτολογώντας: «Γιατί; Για να δημιουργήσω νέο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ;».

Στο «ραντεβού» στο Προεδρικό Μέγαρο δεν παρέστη ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε «επιλεκτικές συσκέψεις πολιτικών αρχηγών», δηλώνοντας πάντως «ανοικτός» σε κατά μόνας συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή σε σύσκεψη με όλα τα κόμματα της Βουλής, πλην της Χρυσής Αυγής».

 

Πάντως, καλά πληροφορημένες πηγές, αναφέρουν στο protothema.gr ότι οι πολιτικοί αρχηγοί επιθυμούν συγκρότηση κυβέρνησης με τεχνοκρατική σύνθεση και με κεντροαριστερό προφίλ, με επικεφαλής δηλαδή πρωθυπουργό “αριστερότερο” του Λουκά Παπαδήμου.

Η συγκεκριμένη προσπάθεια, αν ευοδωθεί, θα αφορά στη στήριξη της κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜ.ΑΡ, ενώ οι δυσκολίες επίτευξης του εγχειρήματος είναι δεδομένες.

 

Τα 6 σημεία σύγκλισης
Ανεπίσημη κατ΄αρχήν συμφωνία έξι σημείων έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ.

Στην συνάντηση των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα επιχειρήσουν να έλθουν σε συμφωνία και με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς ώστε να επισημοποιήσουν τη συμφωνία.

Τα έξι “σημεία σύγκλισης” της κατ’ αρχήν συμφωνίας είναι τα εξής:

1. Ανεξαρτήτως της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τις ευθύνες του και να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη

2. Τα πρακτικά της σύσκεψης του Κάρολου Παπούλια με τους κυρίους Σαμαρά, Τσίπρα και Βενιζέλο πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα ώστε ο ελληνικός λαός να έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί και να κρίνει τους πολιτικούς αρχηγούς για την στάση που τήρησαν

3. Η έκθεση του Λουκά Παπαδήμου για την δραματική κατάσταση των δημόσιων οικονομικών και την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος να δοθεί επίσης στη δημοσιότητα

4. Η εντολή των ψηφοφόρων στις κάλπες είναι επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Με αυτό ως δεδομένο, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προέρχεται από την αριστερά και από το μέτωπο των δυνάμεων που στήριξαν τη θέση για αλλαγή των προβλέψεων του μνημονίου

5. Προκειμένου η κυβέρνηση να ανταποκρίνεται στο μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στις 6 Μαϊου και να είναι αντιπροσωπευτική, στο νέο κυβερνητικό σχήμα πρέπει να εκπροσωπείται και η Δημοκρατική Αριστερά, και 

6. Δεδομένου ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αποδοκιμάστηκαν στις κάλπες, πρέπει η κυβέρνηση να αποτελείται από προσωπικότητες και όχι από πολιτικά στελέχη των δύο κομμάτων. 

ΠΑΣΟΚ: Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα, η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση
Το ΠΑΣΟΚ θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μην μείνει ακυβέρνητη η χώρα, αναφέρεται στο έκτακτο δελτίο σχολιασμού της επικαιρότητας που εκδόθηκε από το ΠΑΣΟΚ.

“Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση συνεργασίας, τα έσοδα καταρρέουν, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Είναι ορατό το ενδεχόμενο να βρεθούμε σε χειρότερη οικονομική κατάσταση απ’ ό,τι ήμασταν πριν ένα μήνα, χωρίς μάλιστα να έχει δοθεί μια διέξοδος. Γιατί, τι θα γίνει μετά τις εκλογές; Ποια θα είναι η διαφοροποίηση μετά τις επόμενες εκλογές; Θα είμαστε ξανά σε αδιέξοδο”, αναφέρεται στο δελτίο με τρόπο που επιβεβαιώνονται πλήρως οι πληροφορίες του protothema.gr.

Στο δελτίο σημειώνεται επίσης ότι “όσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξακολουθεί τις συναντήσεις διατηρούμε την ελπίδα που δεν είναι  απλώς ελπίδα σχηματισμού μιας κυβέρνησης, είναι ελπίδα προοπτικής για την Ελλάδα”.

Εις ό,τι αφορά την στάση του ΠΑΣΟΚ επισημαίνεται ότι αυτή “καθορίστηκε από το αίσθημα ευθύνης μας απέναντι στη χώρα. Είπαμε και λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Σεβαστήκαμε την επιλογή του για κυβέρνηση συνεργασίας και κάναμε τα πάντα για να το πετύχουμε. Την υπεύθυνη στάση μας την αναγνωρίζουν οι πολίτες. Οι πολίτες όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις αναγνωρίζουν στον Ευάγγελο Βενιζέλο την προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση και ξέρουν ότι αν τελικά οδηγηθούμε σε εκλογές, αυτό θα οφείλεται στην αδιαλλαξία του ΣΥΡΙΖΑ”. 

ΠΑΣΟΚ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ για σενάρια περί δραχμής

“Ας ξεκαθαρίσουν τη θέση τους:  Είναι υπέρ του ευρώ ή υπέρ της επιστροφής στη δραχμή;”, είναι το ερώτημα που τίθεται από το ΠΑΣΟΚ.

“Η άρνηση του κ. Τσίπρα να συμμετέχει στην σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών  δεν είναι απλώς μια προσβολή στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι προσβολή απέναντι στους Έλληνες πολίτες που τον ψήφισαν, ζητώντας του να εξασφαλίσει μια άλλη προοπτική για τη χώρα”, αναφέρεται στο έκτακτο δελτίο σχολιασμού της επικαιρότητας.

Κλιμακώνοντας την επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, το ΠΑΣΟΚ επικρίνει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι “σε όλη την προεκλογική περίοδο, μιλούσαν για καταγγελία του μνημονίου. Αλλά δεν λένε καθαρά αυτό που είπε ο κ. Αλαβάνος, ο μέντορας του κ. Τσίπρα. Ότι  καταγγελία του μνημονίου, σημαίνει επιστροφή στη δραχμή και ότι θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να πει την αλήθεια στον Ελληνικό λαό.  Δεν τα λέμε εμείς, τα λέει ο κ. Αλαβάνος”.