Την πιθανότητα να υπάρξει μία «συντεταγμένη έξοδος» της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ μετά τις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα έθιξε σε συνέντευξή της στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η συνέντευξη της κ. Λαγκάρντ ήταν μαγνητοσκοπημένη και οι δηλώσεις έγιναν πριν το ναυάγιο για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στη χώρα μας γι’ αυτό και η διευθύντρια του ΔΝΤ εκφράζει την ελπίδα της πως «θα επιτευχθεί μία συναινετική συμφωνία»…

 

 

«ΤΟ ΔΝΤ εύχεται η Ελλάδα να μην αποχωρήσει από το ευρώ», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας πως «είμαστε πάντως προετοιμασμένοι τεχνικά για παν ενδεχόμενο».
«Εάν οι δημοσιονομικές υποχρεώσεις δεν τηρηθούν, υπάρχουν κατάλληλες αναθεωρήσεις που μπορούν να γίνουν, και αυτό σημαίνει είτε συμπληρωματικές χρηματοδοτήσεις και επιπλέον χρόνος αποπληρωμής, είτε μηχανισμοί εξόδου, που εν προκειμένω θα πρέπει να είναι μία συντεταγμένη έξοδος», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, είναι κάτι το οποίο θα απέβαινε ιδιαίτερα δαπανηρό και που θα παρουσίαζε μεγάλους κινδύνους «όμως αυτό περιλαμβάνεται μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που είμαστε αναγκασμένοι να εξετάσουμε σε τεχνικό επίπεδο», πρόσθεσε.

«Έχουν εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, έχουν πραγματοποιήσει αρκετές θυσίες.
Σήμερα, τα πάντα οδήγησαν σε μία βαθιά πολιτική διαφωνία, κάτι που αποτελεί πολύ μεγάλο κρίμα για τον ελληνικό λαό», τόνισε η Λαγκάρντ.

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες, συμπληρώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει το περιθώριο ευελιξίας στην νομισματική πολιτικής της και μπορεί να μειώσει επιπλέον τα επιτόκιά της».

Την ίδια ώρα πάντως, το ΔΝΤ δηλώνει ότι δε θα συζητήσει την εκταμίευση καμίας άλλης δόσης μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση.

 

Το Βερολίνο

Από την πλευρά του το Βερολίνο δίνει ξεκάθαρο μήνυμα, είτε με πιο κομψό τρόπο είτε με πιο απότομο. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε ξεκάθαρα για έξοδο από το ευρώ, εάν οι Έλληνες ψηφοφόροι στις νέες εκλογές ψηφίσουν με τρόπο που δείχνει ότι δεν αποδέχονται τους όρους. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι “Εάν η Ελλάδα – και εφόσον αυτή είναι η θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας – θέλει να παραμείνει στο ευρώ, τότε θα πρέπει να αποδεχθούν τους όρους. Διαφορετικά, δεν είναι δυνατό. Κανάνες υποψήφιος δεν μπορεί να το κρύψει αυτό από τους ψηφοφόρους”.

Ο Σόιμπλε δίνει χαρακτήρα δημοψηφίσματος – σχολιάζει, όχι άδικα – το Bloomberg στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Ο δε Γκίντο Βεστερβέλε, υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, εκφράζει έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις.

Συγκεκριμένα τόνισε πως “η κατάρρευση των συζητήσεων των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα για το σχηματισμό κυβέρνησης αποτελεί ένα σοβαρό πισωγύρισμα”.

“Είναι ένα σοβαρό πλήγμα για την εμπιστοσύνη που απαιτείται επειγόντως για την ικανότητα για μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας”, υπογράμμισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.