ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Στη Μεικτή Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Τουρκίας – ΕΕ θα βρεθεί στις 14 Ιουνίου ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, για να ενημερώσει ευρωβουλευτές και Τούρκους βουλευτές για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι συνομιλίες στο Κυπριακό. 

Με τις ευλογίες της Άγκυρας

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς, που έτυχε της στήριξης της Προέδρου της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ, Χέλεν Φλοτρ. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο προπαρασκευαστική συνεδρίαση της εν λόγω Επιτροπής και υπάρχει το ενδεχόμενο η απόφαση να αλλάξει, κάτω από το σκεπτικό ότι το κυπριακό πρόβλημα ως τέτοιο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής. Φαίνεται ότι η κ. Φλοτρ δρομολογούσε παρασκηνιακά την εξέλιξη αυτή σε συνεννόηση με την τουρκική πλευρά, χωρίς να ενημερώνει τα μέλη της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής και δη τους Κυπρίους. 

Τόσο η κ. Φλοτρ όσο και η τουρκική αντιπροσωπία ζήτησαν όπως παρευρεθούν στην αίθουσα και λεγόμενοι «Τουρκοκύπριοι βουλευτές» του ψευδοκράτους. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό από το Προεδρείο των ευρωβουλευτών της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής, προφανώς διότι εγείρεται θεσμικό ζήτημα. Κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον δρόμο για την παραχώρηση καθεστώτος παρατηρητών, κατά το πρότυπο του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είναι πάγιο τουρκικό αίτημα. 

Πάντως, οι Κύπριοι ευρωβουλευτές ενημερώθηκαν μετά τη λήψη της απόφασης. Το ίδιο και η Μόνιμη Αντιπροσωπία, η οποία εκ πρώτης όψεως ήταν αιφνιδιασμένη, διότι δεν είχε θέση κατά πόσο ο κ. Ντάουνερ θα έπρεπε να παρευρεθεί ή όχι ενώπιον της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ, υπό την εξής έννοια: Η εν λόγω Επιτροπή δεν εξετάζει το Κυπριακό αλλά τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, στο πλαίσιο των οποίων επηρεάζεται η τουρκική ενταξιακή πορεία. 

Πάγωμα ενταξιακών 

Πάντως, η παρουσία του κ. Ντάουνερ γίνεται δυο βδομάδες πριν από την ανάληψη της Κυπριακής Προεδρίας και με επιμονή της τουρκικής πλευράς, δηλαδή της Άγκυρας, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συνομιλεί με την Κυπριακή Δημοκρατία από την 1η Ιουλίου. Η τουρκική θέση επικεντρώνεται στον εξής ισχυρισμό, τον οποίο και θα διατυπώσει στη συνεδρίαση: Η ευθύνη για τη μη λύση ανήκει στην ελληνοκυπριακή πλευρά και ότι θα έπρεπε να συγκληθεί πολυμερής για λύση του Κυπριακού πριν από την 1η Ιουλίου, ώστε στην Προεδρία να συμμετέχουν και οι Τουρκοκύπριοι. Συνεπώς, κατά τον τουρκικό ισχυρισμό, οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να εκπροσωπούν τους Τουρκοκυπρίους. 

Ίσες αποστάσεις και ευθύνες 

Θεσμικά ομιλούντες, η όποια ενημέρωση στη Μεικτή Διακοινοβουλευτική Επιτροπή γίνεται από την Προεδρία και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην παρούσα φάση η τουρκική πλευρά, με την Πρόεδρο της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Χέλεν Φλοτρ, θεωρούν ότι μέσω του κ. Ντάουνερ θα βοηθηθούν οι τουρκικές θέσεις. Είναι γνωστό ότι ο κ. Ντάουνερ δεν τηρεί την ουδετερότητα την οποία θα όφειλε να τηρεί και ότι, πολλές φορές, με τη στάση του έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από τα ελληνοκυπριακά κόμματα. Ακόμη και από την Κυπριακή Βουλή. 

Ο κίνδυνος για την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο είναι η περίπτωση κατά την οποία ο κ. Ντάουνερ θα τηρήσει ίσες αποστάσεις και είναι αντίθετος με τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης, ότι το αδιέξοδο στο Κυπριακό είναι ακριβώς το αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας. Χειρότερη, δε, θα είναι η περίπτωση στην οποία θα καταλογίσει ευθύνες και στην Κυβέρνηση, ή θα καλύψει τις ευθύνες της Άγκυρας. Ή θα ταχθεί θετικά και θα δικαιολογήσει την τουρκική πολιτική. 

Συνεδρίαση και σκοπιμότητες 

Σήμερα στις 10 το πρωί στο Στρασβούργο θα πραγματοποιηθεί προπαρασκευαστική συνεδρίαση της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ, και αναμένεται ότι θα εγερθεί από Κυπρίους και άλλους ευρωβουλευτές ζήτημα για την παρουσία του κ. Ντάουνερ στην Επιτροπή, η οποία δεν είναι αρμόδια για να συζητά κατ’ αποκλειστικότητα ζητήματα Κυπριακού και μόνο. Γίνεται, πάντως, από τουρκικής πλευράς μια προσπάθεια να παγώσουν και οι εργασίες της εν λόγω Επιτροπής για το επόμενο εξάμηνο, καθότι η τουρκική πλευρά δεν επιθυμεί την παρουσία της Κυπριακής Προεδρίας στις συνεδριάσεις.