Του Λεωνίδα Λιάμη

Στο «μικροσκόπιο» τουρκικών επιχειρηματικών κεφαλαίων, που αναζητούν ευκαιρίες για επενδύσεις, στρατηγικές συμμαχίες και εξαγορές στο βιομηχανικό και τουριστικό τομέα, αλλά και στην ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων, έχει τεθεί η Θεσσαλονίκη, ενώ η βελτίωση των διμερών σχέσεων έχει «εκτινάξει» και το διακρατικό εμπόριο, με την Ελλάδα, μάλιστα, εσχάτως να δημιουργεί πλεονασματικό ισοζύγιο.

Λίγους μήνες μετά τη μεταβίβαση της χαρτοβιομηχανίας ΜΕΛ Α.Ε. στην τουρκική εταιρεία Karton San, το ενδιαφέρον για την επίτευξη ανάλογων συμφωνιών στην ευρύτερη περιοχή δείχνει να αυξάνει, αν και το ρευστό πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας έχει «παγώσει» προσωρινά τις όποιες επαφές.

«Στο Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος έχουμε δεχθεί αιτήματα για τη διερεύνηση της τοπικής αγοράς με σκοπό τη διενέργεια επενδύσεων», παραδέχεται ο αντιπρόεδρος του φορέα Δ. Συμεωνίδης και εξηγεί πως «τα μάτια και τα αφτιά» των Τούρκων είναι στραμμένα κυρίως σε ευκαιρίες στο βιομηχανικό τομέα «για επιχειρήσεις που έσβησαν ή κινδυνεύουν να σβήσουν», καθώς και στον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών.

Ο τουρκικός όμιλος «Astsioglou» φέρεται να διερευνά την πιθανότητα να αγοράσει ακίνητο στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να ανεγείρει μεγάλο εμπορικό κέντρο.


Ανοικτό το ενδεχόμενο να δραστηριοποιηθεί στη συμπρωτεύουσα αφήνει, επίσης, και ο επιχειρηματίας Αλί Οναρά, του τουριστικού ομίλου «Pronto», παρά το γεγονός ότι η απόπειρα που επιχείρησε δεν τελεσφόρησε. Ο επιχειρηματίας διαπραγματεύτηκε την αγορά ενός παλαιού νεοκλασικού κτιρίου στη συμβολή των οδών Ερμού και Αγίας Σοφίας, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, αλλά το deal «έσπασε» ύστερα από τέσσερις μήνες συζητήσεων, διότι ενώ η αρχική απαίτηση του πωλητή ήταν στα 5 εκατ. ευρώ, μόλις έγινε γνωστή η προέλευση του επενδυτή, η τιμή ανέβηκε στα 7 εκατ. ευρώ και κατόπιν στα 9 εκατ. ευρώ. Ο στόχος του επενδυτή ήταν να μετατρέψει το κτίριο σε ξενοδοχείο μπουτίκ.

Οσον αφορά στο διμερές εμπόριο, συνολικά διαμορφώνεται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι ελληνικές εξαγωγές προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ οι τουρκικές εξαγωγές στη χώρα μας περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ. «Το πρώτο τετράμηνο του 2012 η ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών τρέχει με 500 εκατ. ευρώ και όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ακόμη μια καλή χρονιά», τόνισε η κ. Α. Μιχαηλίδου, από το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ