ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ {ΩΡΑ 23:00} Γερμανοί και Έλληνες τα δυο αντίθετα άκρα είναι σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από το αμερικανικό Pew Research Center την περίοδο μεταξύ 17 Μαρτίου και 16 Απριλίου σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα 9.108 άτομα από 8 ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία), αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν στις ερωτήσεις του αμερικανικού κέντρου με τα αποτελέσματα να θέτουν στο ψηλότερο σκαλί την Γερμανία και την Ελλάδα στο τελευταίο. Από την Ελλάδα ερωτήθηκαν 1000  άτομα από διάφορες περιοχές, εκτός των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου, άνω των 18, από τις 20 Μαρτίου μέχρι τις 9 Απριλίου, με συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο, ενώ η έρευνα αφήνει περιθώριο λάθος +/- 3,5%

Η πολυσέλιδη (άνω των 80 σελίδων) έρευνα δίνει το έναυσμα για πολλά συμπεράσματα τα οποία μπορεί κάποιος να συνάγει από το υλικό που έχει συγκεντρωθεί. θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η επίμαχη έρευνα  δόθηκε στην δημοσιότητα αργά το απόγευμα της 29ης Μαϊου 2012. 

Υλικό και αποτελέσματα τα οποία θα πρέπει να προβληματίσουν ειδικότερα την ελληνική πολιτική ηγεσία για τα βαθύτερα αίτια της κρίσης που μαστίζει την χώρα αλλά και ειδικότερα  συνολικά την ηγεσία της Ευρώπης για την πολιτική κρίση που ταλανίζει ολόκληρη την ευρωπαϊκή ένωση.

PEW_RC_2Από τα ευρήματα της έρευνας είναι κάτι περισσότερο από έντονα προφανείς οι στόχοι και το επιδεικνυόμενο αποτέλεσμα το οποίο κατ ουσίαν :

Α)  αμφισβητεί ευθέως την βιωσιμότητα όχι μόνον της ευρωζώνης –δεν είναι τυχαίες οι χώρες που γίνεται η έρευνα χωρίς να περνά απαρατήρητο το γεγονός της έμμεσης σύγκρισης με τις ΗΠΑ- αλλά και το  πολιτικό μέλλον της ίδιας της Ευρώπης.

Β) βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ Γερμανίας και των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε.

Γ) προσδίδει ειδικό ρόλο στην Μ.Βρετανία, φίλη και απόλυτα συνδεδεμένη χώρα με τις ΗΠΑ από τον Α παγκόσμιο πόλεμο. Επί πλέον δε χώρα με ειδικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής ζώνης και φυσικά ίχι τυχαία εκτός ευρωζώνης.

Δ) δείχνει ως μαύρο πρόβατο την Ελλάδα  την οποία ουσιαστικά εμφανίζει ως τον πιο αδύναμο κρίκο στην ευρωζώνη…έτοιμο δηλαδή να σπάσει!

Δεν είναι τυχαία επίσης η εμφάνιση μιας τέτοιας έρευνας και σε ένα τόσο μεγάλο δείγμα που παρουσιάζει όχι μόνο ποσοτικά στοιχεία αλλά και έντονα ποιοτικά ευρήματα αν δει κανείς σε βάθος το ερωτηματολόγιο.

Σύμφωνα λοιπόν  με την έρευνα του συγκεκριμένου  κέντρου, η οποία  σημειωτέον, έγινε εν μέσω της κρίσης χρέους που μαστίζει την ευρωζώνη και εν όψει των εκλογών της 6ης Μαίου στην Ελλάδα,  τα συμπεράσματα της έρευνας πέρα από  την προφανή σκοπιμότητα της, συμβάλουν στο γενικότερο κλίμα εναντίον της χώρας μας σε διεθνές πια επίπεδο και με την σφραγίδα του συγκεκριμένου –στην Αμερική πολύ γνωστού thin tank – του συγκεκριμένου ερευνητικού κέντρου.

Το GreekAmericanNewsAgency, αναλύοντας την έρευνα με την βοήθεια ειδικών επιστημόνων  συνεργατών μας, οι οποίοι και μας την έθεσαν εις γνώση, σας παρουσιάζει τα βασικότερα σημεία -σύνοψη της επίμαχης έρευνας – ανάλυσης η οποία από σήμερα, σε λίγες ώρες,  θα αποτελεί κεντρικό θέμα σε πολλά διεθνή δίκτυα ενημέρωσης.

PEW_RC_3Η συγκεκριμένη έρευνα, καθώς και τα επί μέρους σημεία της προσφέρονται για χρήσιμα συμπεράσματα σε γενικότερο επίπεδο για το τι ακριβώς και ποιοι προωθούν στην ευρωζώνη…

Παραθέτουμε τα βασικότερα-επίμαχα- σημεία της έρευνας την οποία σε πρώτη ανάγνωση ένας αναγνώστης και αντικειμενικός μελετητής αμέσως σοκάρεται με τα στοιχεία και τα ευρήματα που παραθέτει όπου η Ελλάδα , έτσι όπως παρουσιάζεται φέρεται να αποτελεί το μαύρο πρόβατο επί σφαγή…

Γενικότερα στην  πλειοψηφία τους  οι ευρωπαίοι αντιτίθενται στην περαιτέρω δημοσιονομική λιτότητα, ως μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης, ενώ φέρονται διχασμένοι για το αν πρέπει να στηρίζονται οικονομικά τα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη.  Εκφράζουν δε την αντίθεσή τους για την δημοσιονομική επιτήρηση των Βρυξελλών, ενώ δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα –όσες χώρες το χρησιμοποιούν- .

Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο, η κρίση έφερε στην επιφάνεια τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με την Γερμανία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, να κερδίζει τον μεγαλύτερο σεβασμό, το ίδιο και η καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ. Οι Γερμανοί κρίνονται οι πιο εργατικοί στην Ευρώπη, και παράλληλα οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές τόσο της οικονομικής ενοποίησης, όσο και της  Ευρωπαϊκής Ένωσης.

PEW_RC_4Για τους Έλληνες, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Κανείς από τους ευρωπαίους που ερωτήθηκαν δεν τους είδε θετικά, μάλιστα τους κατατάσσουν στην κατηγορία αυτών που αντίκειται στην οικονομική ενοποίηση και στους πιο δριμείς επικριτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και επίσης, όπως σημειώνουν τα αποτελέσματα της έρευνα, θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους πιο σκληρά εργαζόμενους στην Ευρώπη (μαζί τους είναι οι ιταλοί και οι Ισπανοί).

Αναλυτικότερα- (ενδεικτικά) σημεία  από τα ευρήματα της έρευνας –ανάλυσης προκύπτει ότι:

-Στις 8 χώρες από τις οποίες πήραν τα δείγματα, μόνο το 34% πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομική ενοποίηση ενδυνάμωσε την οικονομία τους, με την πλειοψηφία στις περισσότερες χώρες να πιστεύουν ότι (η ευρωπαϊκή ενοποίηση) έχει επιφέρει την εξασθένιση των οικονομιών τους. Πρώτη σε ποσοστά που υποστηρίζει την συγκεκριμένη άποψη με 70% έρχεται η Ελλάδα, ακολουθεί η Γαλλία με 63%, η Βρετανία και η Ιταλία με 61%, η Τσεχία με 59% και η Ισπανία με 50%. Μόνη η Γερμανία, σε ποσοστό 59% θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση ωφέλησε την χώρα. Αναφορικά με το ευρώ στις χώρες που έχουν το κοινό νόμισμα, μόνο ένα 37% θεωρεί ότι είναι καλό, με τους γάλλους 31% και τους Ιταλούς 30%, όταν οι χώρες που δεν ανήκουν στην ζώνη του ευρώ να υποστηρίζουν ότι είναι ευχαριστημένοι που έχουν το δικό τους νόμισμα, με τους βρετανούς στο 73%.

– Για την ΕΚΤ: 4 στους 10 ευρωπαίους (39%) σκέπτεται θετικά. Από αυτούς μόνο το 15% των Ελλήνων, 25% των Ισπανών και 40% των Βρετανών.

PEW_RC_5Από το 2009 η πεποίθηση ότι η οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης έχει εξασθενίσει τις εθνικές οικονομίες των χωρών (των ερωτηθέντων) έχει αυξηθεί κατά 22% στην Τσεχία, 20% στην Ιταλία και 18% στην Ισπανία, ενώ από το 2007 η εύνοια προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πέσει κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες στην Ισπανία και την Τσεχία, 19 μονάδες στην Ιταλία και 14 στην Πολωνία. Στους ευρωπαίους ερωτηθέντες μόνο η Γερμανία υπάρχει μια αυξανόμενη πλειοψηφία που θεωρεί ότι η οικονομική ενοποίηση αποτελεί δώρο για ένα κράτος. Η ίδια άποψη επικρατεί και στην Πολωνία, που δεν είναι μέλος της ζώνης του ευρώ.

-Ευρωπαϊκή Ένωση: ευνοϊκή στάση κρατούν οι περισσότεροι ευρωπαίοι, οι Πολωνοί με 69%, 68% οι Γερμανοί και 60% Γάλλοι και Ισπανοί

– για το ευρώ το 71% των ελλήνων, το 69% των Γάλλων, και το 66% των Γερμανούς θέλουν να κρατήσουν το κοινό νόμισμα και να μην επιστρέψουν στο εθνικό τους.

-Πορεία της οικονομίας:

2% των Ελλήνων θεωρεί ότι η οικονομία της χώρας κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, 10% των Ισπανών και 11% των Ιταλών, εν αντιθέσει με την άποψη των Γερμανών που αγγίζει το 53%, που δηλώνουν ικανοποιημένοι με την οικονομία της χώρας τους. Επίσης, πάλι μόνο το 2% των Ελλήνων πιστεύει ότι η οικονομία της χώρας λειτουργεί σωστά, 6% των Ισπανών και των Ιταλών, με τους Γερμανούς να δίνουν τεράστια εμπιστοσύνη στον τρόπο που λειτουργεί η δική τους οικονομία με 73%.

-Ευθύνες για την κακή κατάσταση της οικονομίας:

Οι Έλληνες με 87%, οι ιταλοί με 84%, οι Πολωνοί με 90% και οι Τσέχοι με 91% επιρρίπτουν ευθύνες για την κατάσταση της οικονομίας στις κυβερνήσεις τους, αντίθετα οι Γάλλοι με 74% και οι Ισπανοί με 78% θεωρούν ότι φταίνε οι τράπεζες και άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί. Βρετανοί και Γερμανοί θεωρούν ότι φταίνε και οι δυο.

PEW_RC_6-Μέλλον της οικονομίας

Το 22% θεωρεί ότι θα βελτιωθεί την επόμενη χρονιά. Οι πιο απαισιόδοξοι είναι οι έλληνες με 9%, οι πιο αισιόδοξοι οι Βρετανοί , αλλά μόλις με 32%, ενώ οι αμερικανοί με 52%.

Από τους Ευρωπαίους ερωτηθέντες το 47% αμφιβάλει για το αν τα παιδιά τους θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, με τους πιο απαισιόδοξους να είναι αυτοί που έχουν χτυπηθεί από την οικονομικοί κρίση. Πάλι πρώτοι οι Έλληνες με 73%, 69% των Ισπανών και 62% των Ιταλών ανησυχούν ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τα παιδιά τους να βρουν μια δουλειά και να είναι σε καλύτεροι κατάσταση από ότι οι γονείς τους.

-Μεγαλύτερη ανησυχία

9 στους 10 στους ερωτηθέντες (88%) θεωρεί ότι η ανεργία αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή (97% οι Ισπανοί και οι Έλληνες), ενώ 8 στους 10 (81%), το χρέος της χώρας (και εδώ οι έλληνες με 97%). Επίσης απειλή αποτελεί η αυξανόμενες τιμές για τους 3 στους 4 ευρωπαίους, ενώ ανησυχία προκαλεί ο πληθωρισμός στην Ελλάδα (93%) και στην Ιταλία (89%).

-Εμπιστοσύνη στους Πολιτικούς

PEW_RC_7Μειωμένη εμπιστοσύνη επιδεικνύουν στις ικανότητες των περισσοτέρων ηγετών χωρών που αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις, παρά το γεγονός, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας ότι έκαναν καλή δουλειά.

. Κατά την διάρκεια που διενεργείτο η έρευνα (τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου), Οι Ισπανοί επέδειξαν εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό Mariano Rajoy σε ποσοστό 45%, στον Λουκά Παπαδήμο, 32%, στον Πολωνό πρωθυπουργό Donald Tusk 25%, το ίδιο ποσοστό και προς τον Τσέχο πρωθυπουργό Petr NEČAS.

Πιο μεγάλα ποσοστά βρίσκουμε στην Βρετανία, Ιταλία, και Γαλλία. Περίπου οι μισοί από τους Βρετανούς (51%) έδωσαν καλή βαθμολογία στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, το ίδιο και οι Ιταλοί με ποσοστό 48% των Ιταλών για τον Πρωθυπουργό τους κ. Mario Monti. Μεγάλα ποσοστά είχε και ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί με το 56% να του έχει εμπιστοσύνη στην διαχείριση της κρίσης.

Σε πλήρη αντίθεση, το 80% των Γερμανών πιστεύουν ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έκανε καλή δουλειά στην διαχείριση της κρίσης. Μάλιστα απολαμβάνει και τα εύσημα στην πλειονότητα των ερωτηθέντων στις ευρωπαϊκές χώρες, με μόνους τους έλληνες, να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για την Γερμανίδα καγκελάριο. Μόλις το 14% της έδωσε καλούς βαθμούς της.

-παροχή βοήθειας στα υπερχρεωμένα κράτη

Οι ευρωπαίου είναι διχασμένοι. Στις πλουσιότερες χώρες-μέλη της ΕΕ – η Βρετανία με ποσοστό 62%, η Γαλλία με 56% και η Γερμανία με 48% αντιτίθενται στην παροχή οικονομική βοήθειας, εν αντιθέσει με τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ, όπου οι πλειοψηφία θεωρεί ότι οι άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να παρέχουν βοήθεια στα δοκιμαζόμενα κράτη.

-Εποπτεία στον εθνικό προϋπολογισμό.

Τα τρία τέταρτα των Βρετανών (75%), Ελλήνων (75%) και τους Τσέχους (73%) αντιτίθενται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απώλεια της εθνικής κυριαρχίας!

Δείτε εδώ ολόκληρη την έρευνα

Συνεχίζεται…