Οι πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισαν σύνοδο κεκλεισμένων των θυρών αφιερωμένη στην κατάσταση στη Συρία σήμερα, τέσσερις ημέρες μετά τη σφαγή στη Χούλα, στην κεντρική Συρία.

Οι πρεσβευτές άκουσαν απολογισμό του Ζαν-Μαρί Γκεενό, αναπληρωτή του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν, ο οποίος μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Γενεύη, και του επικεφαλής των επιχειρήσεων διατήρησης της ειρήνης του ΟΗΕ Ερβέ Λαντσού.

 

Αυτοί σκιαγράφησαν μια «πένθιμη» εικόνα όσον αφορά τις σφαγές στη Χούλα την περασμένη εβδομάδα, όπως και στην Ασούκαρ, κοντά στην Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Ο Γκεενό υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκινήσει «μια πραγματική πολιτική διαδικασία για να σταματήσει ο κύκλος βίας στη Συρία», σύμφωνα με διπλωμάτη που παρίσταται στη σύνοδο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής τον παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, τον Νορβηγό στρατηγό Ρόμπερτ Μουντ, τουλάχιστον 108 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 49 παιδιά, σκοτώθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο στη Χούλα.

Κατά την έναρξη της συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στον ΟΗΕ Πέτερ Βίτιγκ, εξέφρασε την ελπίδα η σφαγή της Χούλα «να ανοίξει τα μάτια ορισμένων χωρών μελών», σε μια έμμεση αναφορά του στη Μόσχα και το Πεκίνο. Οι δύο αυτές χώρες εξακολουθούν να προστατεύουν το συριακό καθεστώς μπλοκάροντας τις πρωτοβουλίες του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά της Δαμασκού.

Σύμφωνα με τον Βίτιγκ, το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να θίξει το θέμα μιας ενδεχόμενης αύξησης του αριθμού των παρατηρητών του ΟΗΕ (είναι περίπου 300 σήμερα) και του τρόπου με τον οποίο θα πρέπει να αντιδράσει «στην κατάφορη παραβίαση» των αποφάσεών του, μετά τη σφαγή στη Χούλα.

“Η σφαγή αυτή δείχνει επίσης σαφώς ότι χρειαζόμαστε μηχανισμούς που θα επιτρέψουν να τιμωρηθούν τα εγκλήματα αυτά», δήλωσε επίσης ο Βίτιγκ.

Η Ρωσία έκρινε ωστόσο σήμερα «πρόωρη» οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ κατά της Συρίας και χαρακτήρισε «αντιπαραγωγική» την απέλαση χθες Σύρων πρεσβευτών από δυτικές χώρες σε αντίδραση για τη σφαγή στη Χούλα.

Την ίδια ώρα ο Κόφι Άναν δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιορδανία ότι «είναι απαραίτητη μια εντατικοποίηση των διεθνών προσπαθειών για να (…) τερματιστεί η βία» στη Συρία.

Πούτιν: Δεν θα αλλάξουμε στάση έναντι της Συρίας

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε σήμερα με δήλωσή του ότι, «η ρωσική κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει την στάση της έναντι της Συρίας», ενώ πρόσθεσε ότι «οποιεσδήποτε προσπάθειες γίνουν, ώστε να ασκηθούν πιέσεις στη Μόσχα, είναι δύσκολα κατανοήσιμες».

Ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πέσκοφ τόνισε επίσης ότι, «αυτό που είναι κατανοητό, αντιθέτως, είναι να αναμένεται η συνέχιση της συνεπούς, τεκμηριωμένης ρωσικής θέσης απέναντι στη Συρία» στη διάρκεια των (επίσημων) επισκέψεων, που πρόκειται να κάνει ο πρόεδρος Πούτιν στο Βερολίνο και στο Παρίσι.

Πηγή: ΑΜΠΕ