Εικόνες εθνικής καταστροφής, σκηνές αποκάλυψης στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία, περιγράφονται σε ειδική έκθεση της Εθνικής Τράπεζας για το τι θα σήμαινε η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη και η επιστροφή στη δραχμή.

Την επομένη της εξόδου, το νέο νόμισμα που θα υιοθετήσει η χώρα θα είναι υποτιμημένο κατά 65% σε σχέση με την ισοτιμία με την οποία η Ελλάδα εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ. Το κατά κεφαλήν εισόδημα θα μειωθεί κατά 55% σε ευρώ. Αντίστοιχη συρρίκνωση θα υποστεί και ο πλούτος των πολιτών, οι αξίες των ακινήτων και των καταθέσεών τους. Το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί επιπλέον κατά 22% και η ανεργία θα εκτιναχθεί σε εφιαλτικά επίπεδα.


Το ελληνικό δημόσιο για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του, δηλαδή την πληρωμή μισθών, συντάξεων, εξόφληση υποχρεώσεων σε προμηθευτές, θα πρέπει να «κόβει» πληθωριστικό χρήμα, γεγονός που θα τροφοδοτήσει έναν πληθωριστικό φαύλο κύκλο. Σύμφωνα με την Εθνική, ο πληθωρισμός αρχικά θα διαμορφωνόταν σε επίπεδα πάνω από το 30% και θα παρουσίαζε τάσεις συνεχούς ανόδου, «καθώς θα αυτοτροφοδοτούνταν από αυξήσεις τιμών, εισαγόμενων αγαθών και ονομαστικών μισθών». Έτσι όμως θα ακυρωνόταν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θεωρητικά αποκτά η οικονομία μετά την υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος.

Δραματικές θα είναι οι επιπτώσεις στην παραγωγική ικανότητα των ελληνικών επιχειρήσεων καθώς η συντριπτική πλειονότητα των εξαγωγικών κλάδων της οικονομίας, καθώς και σημαντικό τμήμα της παραγωγής προς εγχώρια κατανάλωση βασίζονται σε εισαγόμενες πρώτες ύλες, που όμως θα ήταν δύσκολο να προμηθευτούν εξαιτίας της έλλειψης συναλλάγματος. Επομένως θα αναγκάζονταν να προχωρήσουν σε νέα μείωση παραγωγής τους, γεγονός που συνεπάγεται απολύσεις, αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους, όπως αποπληρωμή των δανείων. Χιλιάδες επιχειρήσεις θα έκλειναν.

Εφιαλτικές εικόνες που όμως πλέον δεν είναι μια άσκηση επί χάρτου, ένα μακρινό σενάριο. Οι προειδοποιήσεις από την Ευρώπη ότι η Ελλάδα θα δει την πόρτα της εξόδου εάν δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της, είναι σαφέστατες και όλοι πλέον γνωρίζουν τις επιπτώσεις. Ακόμη και οι άνεργοι θα έχουν να χάσουν πολύ περισσότερα από το επίδομα. Η επιλογή είναι στα χέρια μας.
Πηγή: imerisia.gr