Της Έλενας Πολυδώρου, Ποδιάτρου

Η μεταταρσαλγία είναι ένας όρος «ομπρέλα» που χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει μια επώδυνη κατάσταση στο πρόσθιο μέρος του ποδιού (στην περιοχή κάτω από τα δάκτυλα). Ως ένα από τα συχνότερα φαινόμενα στα άτομα με προβλήματα στα πόδια, η μεταταρσαλγία μπορεί να εμφανιστεί στις κεφαλές του δεύτερου, του τρίτου και του τέταρτου μεταταρσίου οστού, ή να απομονωθεί στη κεφαλή του πρώτου μεταταρσίου. Ο πόνος, ο οποίος αποτελεί και το κύριο σύμπτωμα της μεταταρσαλγίας, μπορεί να είναι οξύς, καυστικός, επαναλαμβανόμενος ή χρόνιος

Ο πόνος επιδεινώνεται με τη βάδιση (κυρίως όταν περπατάμε ξυπόλυτοι σε σκληρές επιφάνειες), την ορθοστασία, το τρέξιμο, ή την κάμψη των δακτύλων, και βελτιώνεται με την ανάπαυση. Μπορεί επίσης, να συνυπάρχει μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα δάκτυλα. Μερικές φορές τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται ξαφνικά, ειδικά όταν αυξηθεί η ένταση της συνηθισμένης άσκησης× ωστόσο είναι πιο πιθανόν να εξελιχθούν με τη πάροδο μερικών μηνών.

Οι πλείστες αιτίες που προκαλούν τη μεταταρσαλγία στρέφονται γύρω από τον άξονα «πίεση»- οτιδήποτε δηλαδή ασκεί επιπλέον πίεση στο πρόσθιο μέρος του ποδιού, μπορεί να προκαλέσει αυτή την κατάσταση. Κλασικά παραδείγματα αποτελούν: οι γυναίκες που φορούν παπούτσια με ψηλά τακούνια – και γενικότερα παπούτσια ακατάλληλα για τα πόδια-, τα υπέρβαρα άτομα, οι ανατομικές διαταραχές της μορφολογίας του ποδιού (π.χ. παραμορφωμένα δάκτυλα, κότσι, πτώση μεταταρσίου, κλπ.), οι τραυματικές κακώσεις (π.χ. κάταγμα μεταταρσίων, νεύρωμα Morton), οι αρθριτικές παθήσεις, καθώς επίσης και η γήρανση.

Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία της μεταταρσαλγίας είναι η ακριβής διάγνωση του προβλήματος που προκαλεί τον πόνο. Εάν η αιτία είναι εμφανής, όπως για παράδειγμα τα ακατάλληλα παπούτσια, τότε τα παπούτσια πρέπει να αλλαχτούν. Μείωση της πίεσης στο πρόσθιο μέρος του ποδιού μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση ορθωτικών πελμάτων, ή άλλων προϊόντων, ειδικά σχεδιασμένα για τη βελτίωση της λειτουργίας του ποδιού. Επίσης, η παγοθεραπεία και η ξεκούραση με τα πόδια ψηλά μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα και να ανακουφίσουν από τον πόνο. Σε περιπτώσεις υπέρβαρων ατόμων με μεταταρσαλγία, η άσκηση και η απώλεια βάρους ενδείκνυνται.

Παρόλα αυτά, μια επίσκεψη στον ποδίατρο ίσως είναι απαραίτητη για γίνει διάγνωση και να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία για τη μείωση ή την εξάλειψη της μεταταρσαλγίας.

 http://www.offsite.com.cy