Αύξηση της ανεργίας σε ποσοστό 15,5% το 2012 και 16% το 2013 προβλέπει για την Πορτογαλία ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις της πορτογαλικής κυβέρνησης τοποθετούσαν το ποσοστό ανεργίας στο 14,5% για το 2012 και στο 14,1% για το 2013.

Τα ποσοστά ανεργίας είναι ιδιαίτερα υψηλά στους νέους κάτω των 25 ετών, καθώς τον Μάρτιο έφτασαν το 35,9% και τον Απρίλιο το 36,6%.

 

Σύμφωνα με τον Γκάσμπαρ, μετά το 2013 η πορτογαλική κυβέρνηση αναμένει «μια συνεχή μείωση της ανεργίας». Ο υπουργός διευκρίνισε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί μια λεπτομερής έκθεση για τις αιτίες της ανεργίας, αλλά επέμεινε στην ανάγκη «να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές όσον αφορά την ευελιξία στην αγορά εργασίας».

Η Πορτογαλία υιοθέτησε τον προηγούμενο μήνα μέτρα που προβλέπουν τη χαλάρωση του ωραρίου εργασίας και των κριτηρίων για τις απολύσεις και παράλληλα μειώνουν τις ημέρες της άδειας και τις επίσημες αργίες.

Οι αλλαγές στα εργασιακά ήρθαν ως συνέπεια των όρων του δανείου των 78 δισ. ευρώ που δόθηκε στη χώρα το Μάιο του 2011 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, imerisia.gr