Του Νίκου Μπέλλου

 Η κρίση στην Ευρωζώνη μπορεί να έχει κορυφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τις μεγάλες χώρες του Νότου να έχουν τεθεί ουσιαστικά εκτός αγορών, εξαιτίας των απαγορευτικών επιτοκίων, ενώ η πολιτική ηγεσία της αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων.

 

Ο Ισπανός υπουργός Προϋπολογισμού δήλωσε, χθες, δημόσια πως η χώρα του δεν μπορεί να βγει στις αγορές, αφού το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων κινείται στο επίπεδο του 7%, ποσοστό που είναι αδύνατον να αντέξει η ισπανική οικονομία. Στην Ιταλία, πάλι, τα επιτόκια κινούνται σε ανάλογα επίπεδα, που επίσης δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία, εκμεταλλευόμενη τη μαζική φυγή κεφαλαίων από το Νότο, δανείζεται λίγο πάνω από το 1%, που σημαίνει ότι οι επενδυτές απλώς της δίνουν τα χρήματά τους να τα… κρατάει, αφού με το παραπάνω ποσοστό χάνουν και το κεφάλαιό τους. Το ίδιο συμβαίνει και στις άλλες χώρες με τη μέγιστη πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ, δηλαδή την Ολλανδία, τη Φινλανδία και την Αυστρία. Στην ουσία, κάνουν αναδιάρθρωση του χρέους τους, αφού τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται είναι σαφώς κάτω του πληθωρισμού.

Ωστόσο, το όφελος αυτό είναι πρόσκαιρο, γιατί η… πυρκαγιά, που έχει ξεσπάσει στις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, κερδίζει συνεχώς έδαφος και σύντομα θα επεκταθεί στο σύνολο της Ευρωζώνης. Και εδώ είναι το ολέθριο λάθος που κάνει η καγκελάριος Μέρκελ και οι δορυφόροι της του… κλαμπ ΑΑΑ.

Η Ισπανία ζητεί επιμόνως να μπορούν να προσφύγουν οι τράπεζές της απευθείας για ανακεφαλαιοποίηση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με τον τρόπο αυτόν, θα πέρναγε το μήνυμα στις αγορές ότι η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να αφήσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να καταρρεύσουν.

Το Βερολίνο απορρίπτει προς το παρόν τη λύση αυτή και καλεί την Ισπανία να προσφύγει η ίδια στο ΕΤΧΣ να δανειστεί και να «χρεωθεί» και ένα… μνημόνιο, κάτι που φυσικά η Μαδρίτη απορρίπτει, προφανώς γιατί βλέπει την κατάσταση των τριών μνημονιακών χωρών.

Η κα Μέρκελ ακολουθεί ακριβώς την ίδια τακτική που ακολούθησε στην περίπτωση της Ελλάδας, λαμβάνοντας τις αποφάσεις όταν βρίσκονταν με την πλάτη στον τοίχο. Ομως, η Ισπανία είναι άλλου διαμετρήματος χώρα και η επιδείνωση της κατάστασης μπορεί να οδηγήσει σε δραματικές εξελίξεις και τότε θα είναι αργά για όλους…