Στις 17.00 (ώρα Ελλάδος) ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup με αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας.

Όπως είπε μία από τις πηγές, την Παρασκευή δόθηκε το «πράσινο φως» για την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το Σάββατο στις 16:00 ώρα Βρυξελλών (17:00 ώρα Ελλάδας) ώστε να εγκριθεί η έκδοση ανακοινωθέντος που θα υπογραμμίζει την πρόθεση της Ισπανίας να ζητήσει βοήθεια και τη δέσμευση του Eurogroup να την αποδεχτεί».

 

«Εξετάζεται σε αυτό το στάδιο ένα ποσό που μπορεί να φθάσει έως και τα 100 δισ. ευρώ, αλλά αυτό δεν έχει αποφασιστεί ακόμα», είπε ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή σχετικά με το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης.

Η ευρωζώνη ετοιμάζεται να ζητήσει από την ισπανική κυβέρνηση την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού της τομέα, δήλωσε άλλη πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο και πρόσθεσε ότι θα τεθούν όροι στη Μαδρίτη που όμως θα αφορούν μόνο το τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με άλλη πηγή, στην τηλεδιάσκεψη λαμβάνει μέρος και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Εκπρόσωπος, πάντως, του ισπανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση της Μαδρίτης, η οποία δεν ζητεί ακόμη ευρωπαϊκή βοήθεια. «Δεν έχει αλλάξει τίποτα», υποστήριξε και ερωτηθείσα αν αυτό σημαίνει ότι η χώρα δεν επιζητεί ακόμη διάσωση, απάντησε: «Αυτό σημαίνει, (ότι έχουμε) την ίδια θέση με χθες (Παρασκευή)», όταν η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θέλει να περιμένει την έκθεση του ΔΝΤ (βλ. πιο κάτω) και έναν έλεγχο των τραπεζών της, πριν αποφασίσει.

Αλλη κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι πριν από οποιοδήποτε αίτημα βοήθειας η Μαδρίτη θα πρέπει πρώτα να αναλύσει την έκθεση του ΔΝΤ και να δει τα αποτελέσματα της σημερινής τηλεδιάσκεψης: «Υπάρχει μια σύνοδος που έχει συγκληθεί από τις Βρυξέλλες. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα και αναλύουμε την έκθεση του ΔΝΤ”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή.

Όσον αφορά το κόστος που θα έχει για την Ισπανία τυχόν υποβολή αιτήματος βοήθειας, ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) είναι σαφέστατος, αφού αναφέρει ότι η παροχή στήριξης σε ένα κράτος-μέλος, είτε αυτή προορίζεται για την κάλυψη δημοσιονομικών αναγκών (έλλειμμα) είτε για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πρέπει να συνοδεύεται από μνημόνιο.

Οποιαδήποτε αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας συνεπάγεται ομόφωνη προηγούμενη απόφαση των 17 χωρών της Ευρωζώνης, κάτι που μέχρι χθες δεν συγκέντρωνε μεγάλες πιθανότητες, με δεδομένη την άρνηση του Βερολίνου, το οποίο θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, που δανείζουν ένα κράτος-μέλος, πρέπει να γνωρίζουν την οικονομική πολιτική που ακολουθεί το εν λόγω κράτος, άρα απαιτείται μνημόνιο.

Δεδομένου πάντως ότι η στήριξη της Ισπανίας περιορίζεται μόνο στον τραπεζικό τομέα, το πιθανότερο είναι πως οι εταίροι δεν πρόκειται να απαιτήσουν πρόσθετα μέτρα στο δημοσιονομικό τομέα. Αλλωστε, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Ολι Ρεν ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί να δοθεί πρόσθετος χρόνος ενός έτους στη Μαδρίτη για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής. Θα ζητηθούν, όμως, δεσμεύσεις και συγκεκριμένα μέτρα για την πλήρη εξυγίανση του τραπεζικού τομέα και ενδεχομένως για περαιτέρω ενίσχυση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Πηγές της Ε.Ε. κάνουν λόγο για «light διάσωση» ώστε να αποφευχθεί ο όρος του μνημονίου για την Ισπανία.

ΔΝΤ: 40 δισ. ευρώ θα χρειαστούν οι ισπανικές τράπεζες

Σύμφωνα με τη μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ( ΔΝΤ ) που τελικά δημοσιοποιήθηκε αργά την Παρασκευή, οι χρηματοπιστωτικοί θεσμοί της Ισπανίας θα χρειαστούν περίπου 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι ο «έλεγχοι αντοχής» που έκανε, δεν συμπεριλαμβάνουν τα επιπλέον κεφάλαια που προτείνει η Ισπανία να κατανείμει για την κάλυψη του κόστους αναδιοργάνωσης των τραπεζών και κάλυψης των απωλειών τους από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στέλεχος του ΔΝΤ είπε ότι αυτό το ποσό θα πρέπει είναι 1,5 ως 2 φορές μεγαλύτερο, ώστε οι αγορές να πειστούν πως η Μαδρίτη μπορεί να αντεπεξέλθει στο χειρισμό των «σοκ» που ίσως υποστεί.

Στην περίπτωση της Ισπανίας, τα πρόσθετα κεφάλαια αυτά θα αυξήσουν το μέγεθος του ποσού που θα απαιτηθεί για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος στα περίπου 80 δισ. ευρώ, αν και το Ταμείο δεν έκανε εκτιμήσεις για το ακριβές ύψος του στην έκθεσή του για το ζήτημα που δημοσιοποίησε χθες.

Μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη έκθεση για τον τραπεζικό τομέα της χώρας -που θα καταρτισθεί από τους συμβούλους Ολιβερ Γουάιμαν και Ρόλαντ Μπέργκερ και την οποία η κυβέρνηση της Μαδρίτης χαρακτηρίζει μείζονος σημασίας- αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στις 21 Ιουνίου.

Από την πλευρά του, ο οίκος Fitch τοποθέτησε το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών μεταξύ 60-100 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 6%-9% του ισπανικού ΑΕΠ. Από την πλευρά του, ο απερχόμενος διοικητής της ισπανικής κεντρικής τράπεζας, Μιγέλ Ανχελ Ορντόνεθ, εκτίμησε ότι προτεραιότητα της ισπανικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι «να ξαναβρεί της χαμένη της εμπιστοσύνη, διότι, χωρίς αυτή, δεν θα καταφέρει να αποκαταστήσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Δεν ασκούμε πιέσεις λέει το Βερολίνο

Σε δηλώσεις της από το Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, διέψευσε τις φήμες ότι η Γερμανία ασκεί πιέσεις στην Ισπανία να υπαχθεί στο μηχανισμό στήριξης. «Ηταν ανέκαθεν σαφές ότι αυτές οι χώρες, που θέλουν να κάνουν χρήση της αλληλεγγύης, πρέπει να υποβάλουν οι ίδιες το σχετικό αίτημα», δήλωσε η κα Μέρκελ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κέι.

«Τώρα εναπόκειται στις ενδιαφερόμενες χώρες να στραφούν προς εμάς. Αυτό δεν συνέβη μέχρι στιγμής και, ως εκ τούτου, η Γερμανία θα δεν ασκήσει καμία πίεση οποιουδήποτε είδους», υπογράμμισε η κα Μέρκελ, προσθέτοντας όμως ότι η Ευρωζώνη διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία -αναφερόμενη στους μηχανισμούς στήριξης- που διασφαλίζουν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Ruhr Nachrichten, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε πως είναι θέμα της Ισπανίας να αποφασίσει αν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους της. «Η Ισπανία», είπε, «θα αποφασίσει μόνη της τι είναι σωστό να κάνει».

Αν έχει ανάγκη, η Ισπανία πρέπει να ζητήσει βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εκτιμά ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν.

«Εάν αισθάνεται ότι την έχουν ξεπεράσει οι ανάγκες χρηματοδότησής της, πρέπει να χρησιμοποιήσει τα μέσα που δημιουργήθηκαν για αυτό», σημειώνει ο πρόεδρος της Bundesbank σε συνέντευξή του στη γερμανική κυριακάτικη εφημερίδα Welt am Sonntag, η οποία δημοσιεύεται την Κυριακή.

Με τη σειρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του αργά χθες το βράδυ στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό DeutschlandradioKultur, τόνισε πως «πρέπει να βρεθεί σύντομα λύση» στο ισπανικό πρόβλημα.

Ωστόσο όπως επανέλαβε, η κατάσταση στην Ισπανία δεν συγκρίνεται με αυτήν στην Ελλάδα, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες της Μαδρίτης να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

ΣΥΡΙΖΑ: Λύση μόνο από ρήξη με την πολιτική Μέρκελ

Οι εξελίξεις στην Ισπανία επιβεβαιώνουν όσα η ευρωπαϊκή αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν από την αρχή επισημάνει: ότι το πρόβλημα των δημόσιων χρεών είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, απόρροια της νεοφιλελεύθερης ασκούμενης πολιτικής, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Την ίδια στιγμή, συμπληρώνει, οι αντιθέσεις που εμφανίζονται στο μπλοκ των κυρίαρχων δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού, δείχνουν τα αδιέξοδά του και υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, υπογραμμίζει πως η λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να προέλθει μόνο «από τη ρήξη με την πολιτική Μέρκελ», η οποία στη χώρα μας «υπηρετείται από τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο και μεταφράζεται σε μνημόνια δημοσιονομικής πειθαρχίας, λιτότητας και ύφεσης».

«Η ριζική επαναθεμελίωση της Ευρώπης σε νέες βάσεις δημοκρατίας, αλληλεγγύης, ανάπτυξης, κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής του πλούτου, αποτελούν την αναγκαία προϋπόθεση τόσο για μια ευρωπαϊκή λύση, όσο και για την ίδια την ύπαρξη της ευρωζώνης που οδηγείται στη διάλυση από τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή:naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ,Γαλλικό Πρακτορείο