Του Σπύρου Κουβέλη, πρώην υφυπουργού εξωτερικών 

 

Όταν μου προτάθηκε να γράψω ένα κείμενο με αφορμή την εκστρατεία Greeks Can!, είπα ότι δεν θα αναφέρω ούτε μια φορά τη λέξη κρίση (δεν θα το ξανακάνω!). Όταν μπορούμε να μιλήσουμε για τη δημιουργικότητα, τα πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα, με την μεγαλύτερη και ομορφότερη ακτογραμμή στον κόσμο, με το καλύτερο κλίμα, με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στην Ευρώπη, η χώρα που απ’ τα βουνά της βλέπεις τη θάλασσα, που παράγει μερικά από τα καλύτερα προϊόντα διατροφής σε ολόκληρη τη γη, το καλύτερο οικόπεδο στον πλανήτη – όταν μπορούμε να ασχοληθούμε με όλα αυτά, γιατί να συζητάμε συνέχεια για όσα μας εμποδίζουν να τα καταφέρουμε;
Όταν ξεκινήσαμε το Greeks Can! με τη συνεργασία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, που αγκάλιασε αμέσως την προσπάθεια, διαθέτοντας δωρεάν χώρους, τεχνική υποστήριξη, και χαμογελαστούς συνεργάτες, η ομάδα της καμπάνιας – που είναι όλοι εθελοντές – ξεκίνησε να καταγράφει περιπτώσεις Ελλήνων που έχουν καταφέρει, εδώ, στην Ελλάδα, να πετύχουν χάρη στην επιμονή στο όραμα τους, τη σκληρή δουλειά, την εφευρετικότητα τους απέναντι στις δυσκολίες και τις αντιξοότητες. Όρος για να μπει κάποιος στη λίστα ήταν να δραστηριοποιείται με βάση την Ελλάδα, και να μην έχει εξάρτηση από κρατικά συμβόλαια, που παραπέμπουν σε άλλες καταστάσεις.

Τεχνολογία, επιχειρηματικότητα, διατροφή, αθλητισμός, τέχνες, επιστήμη: η λίστα που ξεκίνησε από μια ντουζίνα περιπτώσεις που όλοι γνωρίζουμε, σήμερα έχει ξεπεράσει τις εκατό και μεγαλώνει συνέχεια. Από τις επαφές με όλους αυτούς τους ανθρώπους, από αυτά που μας είπαν στις συναντήσεις προετοιμασίας και στις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε μια φορά το μήνα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, είδαμε, μάθαμε, πιστέψαμε, ότι όλα γίνονται, αρκεί κανείς να είναι έτοιμος να βάλει το στόχο του. Να ξυπνάει και να κοιμάται με τη σκέψη πώς θα το πετύχει, να μην περιμένει κάποιον άλλο να τον οδηγήσει από το χέρι. 

Ο Παύλος Ευμορφίδης, στη δεύτερη εκδήλωση του Greeks Can! έλεγε «το σημαντικό δεν είναι να έχεις σκοπό να μην πέσεις. Γιατί, όπως ένα παιδί, αν προσπαθείς να τρέξεις, στην αρχή θα πέσεις, ξανά και ξανά. Το σημαντικό είναι να μάθεις πώς να σηκώνεσαι και να κερδίζεις το χαμένο έδαφος.»

Θέλουμε αυτά τα μηνύματα για την Ελλάδα να φτάσουν σε όλο τον κόσμο. Γι αυτό ότι κάνουμε το εκπέμπουμε μέσα από το YouTube και τα Social media. Θέλουμε το Greeks Can! να μεταδώσει αυτό τον τρόπο σκέψης στους Έλληνες. Σε νέους, σε ανθρώπους που ψάχνουν για δουλειά, σε εκείνους που σκέφτονται να φύγουν, να γίνουν υπάλληλοι κι εργάτες άλλων λαών. Θέλουμε να αποφασίσουν ότι μπορούν εδώ, να συνεργαστούν με φίλους, να σηκώσουν τα μανίκια, να πετύχουν. Αν πετύχουν στη ζωή τους ένας-ένας και μια-μια οι Έλληνες κι οι Ελληνίδες, τότε θα πετύχει και η Ελλάδα.

Δείτε τη σελίδα του Greeks Can! http://www.facebook.com/NuAgeCentral, κάντε Like, ελάτε στις εκδηλώσεις (είναι πάντα δωρεάν), μπείτε στην ομάδα, μεταφέρετε το μήνυμα: Greeks Can!