Την κατασκευή τουλάχιστον 23 πυρηνικών αντιδραστήρων έως το 2023, σε τρεις περιοχές της Τουρκίας, επιδιώκει η κυβέρνηση της Αγκυρας, προκειμένου να καλύψει τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Αυτό δήλωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ. «Ατυχήματα όπως αυτό που συνέβη στη Φουκουσίμα δεν επηρέασαν αρνητικά τις αποφάσεις για λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων.
Εμείς είμαστε μια χώρα χωρίς πυρηνικό σταθμό, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να αποκτήσουμε», πρόσθεσε ο Γιλντίζ, παραβλέποντας, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση Μέρκελ αποφάσισε, ακριβώς μετά τη Φουκουσίμα, να κλείσει τους αντιδραστήρες επί γερμανικού εδάφους.

Η τοποθέτηση αυτή έγινε κατά τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη βόρεια Αφρική και την κεντρική Ασία, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

 

Επιβεβαιώνεται έτσι ότι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχέδια τα οποία έχουν ήδη καταρτιστεί, η Αγκυρα είναι αποφασισμένη να αναβαθμίσει το ενεργειακό της δυναμικό σε όλα τα επίπεδα και να καταστεί μια παγκόσμιας εμβέλειας ενεργειακή δύναμη. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η χώρα, ειδικά σε ορισμένες της περιοχές, αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα με τη σεισμική δραστηριότητα…

Στο πλαίσιο του ίδιου Φόρουμ, ο Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τη δυναμική της πορεία, η οποία αποτυπώνεται στην ανάπτυξη της οικονομίας κατά μέσο όρο 5,3% ετησίως την προηγούμενη δεκαετία, παρά την παγκόσμια κρίση.

 

Αποτέλεσμα αυτών των ρυθμών ήταν και η εκτόξευση του ΑΕΠ από τα 230 δισ. δολ. το 2002 στα 772 δισ. πέρυσι. Επίσης, ο Τούρκος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως η χώρα του θα έχει αποπληρώσει το υπόλοιπο του δανείου προς το ΔΝΤ μέχρι τον Απρίλιο του 2013. Βάσει των διμερών συμφωνιών, το ύψος της οφειλής της Τουρκίας -η οποία ανερχόταν σε 23,5 δισ. δολάρια το 2003- φέτος φτάνει το 1,7 δισ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ