Toυ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

 

Συγκρίνοντας τους ισχύοντες όρους χρήσης του facebook με αυτούς που προτείνει τώρα το κοινωνικό δίκτυο (κείμενα χιλιάδων λέξεων που σπανίως διαβάζουν οι χρήστες), αυτό που ξεχωρίζει είναι το λίφτινγκ στη λεγόμενη Πολιτική Χρήσης Δεδομένων.

 

Οι νέοι κανόνες περιέχουν έναν μακρύ κατάλογο με δραστηριότητες κατά τις οποίες συλλέγονται τα δεδομένα των χρηστών (από τα παιχνίδια που παίζουν μέχρι τα likes που κάνουν).

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν αναθεωρήσεις κρίσιμων κεφαλαίων που αφορούν, μεταξύ άλλων, στο είδος των δεδομένων στα οποία έχει πρόσβαση το facebook, στον τρόπο με τον οποίο τα χρησιμοποιεί, στον έλεγχο των ρυθμίσεων απορρήτου και στη χρήση της υπηρεσίας από κινητά τηλέφωνα.

Το facebook υποστηρίζει ότι η «συντριπτική πλειονότητα» των αλλαγών που προτείνονται αφορά στη διατύπωση συγκεκριμένων εννοιών και όχι στον τρόπο με τον οποίο συλλέγονται τα προσωπικά δεδομένα.

Ακόμη κι έτσι, μια απλή ανάγνωση των όρων χρήσης είναι αρκετή για να αντιληφθεί κάποιος ότι όταν μπαίνει στον κόσμο του facebook εκχωρεί – συνειδητά ή μη – ένα μεγάλο μέρος της ιδιωτικότητάς του.

«Λαμβάνουμε δεδομένα σχετικά με εσάς κάθε φορά που αλληλεπιδράτε με το facebook: όταν κοιτάτε το χρονολόγιο κάποιου, στέλνετε ή λαμβάνετε μήνυμα, αναζητάτε φίλο ή σελίδα, κλικάρετε ή βλέπετε μια διαφήμιση, χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή του facebook, αγοράζετε μονάδες facebook ή κάνετε άλλες αγορές μέσω facebook», αναφέρεται στην – περίπου 9.000 λέξεων – προτεινόμενη Πολιτική Χρήσης Δεδομένων.

Το κοινωνικό δίκτυο δεν περιορίζεται σε αυτά: «Οταν δημοσιεύετε φωτογραφίες, βίντεο ή αντίστοιχο περιεχόμενο, λαμβάνουμε περισσότερα σχετικά δεδομένα (ή μεταδεδομένα), όπως είναι η ώρα, η ημερομηνία και το σημείο λήψης της φωτογραφίας ή του βίντεο», αναφέρεται στους όρους χρήσης, η ανάγνωση των οποίων αποκαλύπτει ότι τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών γίνονται βορά του facebook:«Λαμβάνουμε δεδομένα από τον υπολογιστή, το κινητό ή άλλη συσκευή από όπου συνδέεστε στο facebook. Τέτοια δεδομένα είναι η διεύθυνση ΙΡ και άλλες πληροφορίες, όπως ο πάροχος Ιντερνετ, η τοποθεσία, ο τύπος του προγράμματος περιήγησης που χρησιμοποιείτε ή οι σελίδες που επισκέπτεστε».

 

Σε άλλο σημείο εξηγείται πως «όλως τυχαίως» οι χρήστες του facebook πέφτουν πάνω σε διαφημίσεις που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά τους:

«Κάποιες φορές, οι διαφημιστικοί συνεργάτες μας, οι πελάτες μας και άλλοι μάς δίνουν διάφορα δεδομένα με βάση τα οποία εμφανίζονται διαφημίσεις […]. Για παράδειγμα, ένας διαφημιστής μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για εσάς […]. Με βάση τις πληροφορίες που λαμβάνουμε, σας δείχνουμε όλο και πιο σχετικές διαφημίσεις. Μεταξύ αυτών των πληροφοριών είναι όλα όσα κοινοποιείτε και κάνετε στο facebook (π.χ. οι σελίδες που σας αρέσουν, λέξεις-κλειδιά από τις ανακοινώσεις σας κ.λπ.), καθώς και όσα συμπεραίνουμε από τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε το facebook».

 

 

ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ.

Η ανορθολογική διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του facebook έχει τεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ.

 

Τον περασμένο Νοέμβριο το facebook κατέληξε σε συμβιβασμό με την Επιτροπή, η οποία το είχε κατηγορήσει για εξαπάτηση των χρηστών του σε ζητήματα προστασίας της ιδιωτικότητας.

Τον Οκτώβριο του 2010 είχε αποκαλυφθεί ότι τα δεδομένα των χρηστών του facebook περιέρχονται εν αγνοία τους σε διαφημιστικές εταιρείες. Ερευνα της αμερικανικής εφημερίδας «The Wall Street Journal» είχε καταδείξει ότι μερικές από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές (FarmVille, Texas HoldEm Poker, FrontierVille κ.ά.) αποτελούν τον δούρειο ίππο για τη μεταφορά πληροφοριών των χρηστών σε βάσεις δεδομένων εταιρειών.

Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού Τιμ Μπέρνερς – Λι είχε υποστηρίξει ότι οι χρήστες του facebook παγιδεύονται χάνοντας τον έλεγχο των προσωπικών δεδομένων που καταχωρίζουν – δήλωση που επανέλαβε πριν από λίγες εβδομάδες.

Ο «πληθυσμός», οι γλώσσες και η περιουσία του

 

125.000.000.000

φιλίες μεταξύ των χρηστών

 

 

901.000.000

ενεργοί χρήστες σε όλον τον κόσμο

 

 

3.705.000

ενεργοί χρήστες στην Ελλάδα

 

 

1.496.000

ενεργοί χρήστες στην Αθήνα

 

 

80%

των χρηστών κατοικούν σε χώρες εκτός των ΗΠΑ και του Καναδά

 

 

526.000.000

χρήστες μπαίνουν στο προφίλ τους κάθε μέρα

 

 

500.000.000

χρήστες μπαίνουν από το κινητό τους

 

 

300.000.000

φωτογραφίες ανεβαίνουν κάθε μέρα

 

 

3.200.000.000

likes και σχόλια ανεβαίνουν κάθε μέρα

 

 

70

γλώσσες (μεταξύ αυτών και τα ελληνικά)

 

 

3.700.000.000

δολάρια τα έσοδα του facebook το 2011