Οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι αναδεικνύονται νικητές του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, αποσπούν ποσοστό μεγαλύτερο από το 46% των ψήφων, σε σχέση με 34% του κεντροδεξιού UMP και αναμένεται να κατακτήσουν τις περισσότερες έδρες στην Εθνοσυνέλευση, μετά τον δεύτερο γύρο της 17ης Ιουνίου.

 

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να καθορίσει την έκταση των μεταρρυθμίσεων που θα λάβει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η νίκη των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων θα επιτρέψει στον Ολάντ να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.

Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν χαμηλή και έφτασε το 57%.

Συνολικά, 46 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν να επιλέξουν αντιπροσώπους για την Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών.

Οι κάλπες οδηγούν σε άλλη μία νίκη για την Αριστερά, η οποία εξοστράκισε στις 6 Μαΐου τη δεξιά από το Μέγαρο των Ηλυσίων έπειτα από πολυετή διακυβέρνηση.

«Έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα σήμερα, όμως πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση για τον δεύτερο γύρο» δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό ζήτησε από τους Γάλλους να εξασφαλίσουν σε εκείνον και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μια πλειοψηφία «ευρεία, στέρεη και συγκροτημένη» στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.

Παράλληλα, κατακόρυφη άνοδο σημείωσαν τα ποσοστά της Μαρίν Λεπέν, η οποία απέσπασε το 14% των ψήφων, σε σχέση με το 4% που είχε λάβει στις βουλευτικές εκλογές του 2007.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Αριστερού Μετώπου Ζαν-Λυκ Μελανσόν διεκδικούσε μαζί με την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου έδρα στον γαλλικό βορρά.

Εξελέγη τρίτος και δεν θα μετάσχει στον δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων CSA, οι Σοσιαλιστές αναμένεται να κερδίσουν 283 ως 329 έδρες από τις συνολικά 577 της Εθνοσυνέλευσης και οι Πράσινοι 12 έως 18.

Αυτό σημαίνει ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ολάντ θα μπορέσει να συγκεντρώσει τις 289 έδρες που χρειάζονται για την απόλυτη πλειοψηφία μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.

Η Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) αναμένεται να κερδίσει 210 ως 263 έδρες και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο έως τρεις έδρες, σύμφωνα και πάλι με το CSA. Ανάλογα είναι τα ευρήματα του exit poll του ινστιτούτου Ipsos.

Πηγή:ΒΗΜΑ