protothema/gr
Μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας, με τη συμμετοχή πάνω από 100.000 διαδηλωτών-σύμφωνα με τους διοργανωτές της κινητοποίησης, πραγματοποιείται την Τρίτη κατά της κυβέρνησης του προέδρου Βλαντιμιρ Πούτιν στο κέντρο της Μόσχας. 

Η αστυνομία, πάντως, που αρχικά είχε ανακοινώσει τη συμμετοχή 10.000 διαδηλωτών, έκανε λόγο για 18.000 διαδηλωτές σχεδόν δύο ώρες μετά την έναρξη της διαδήλωσης.
Η πορεία άρχισε στις 13:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδος) στις λεωφόρους της ρωσικής πρωτεύουσας και  με συνθήματα όπως “η Ρωσία θα απελευθερωθεί”, “ο Πούτιν στη φυλακή”, “όλη η εξουσία στο λαό”, οι διαδηλωτές αψήφησαν τις νέες τακτικές του Πούτιν, να συντρίψει κάθε εμπόδιο στην εξουσία του, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

“Οι αρχές φοβούνται, διαπράττουν ένα λάθος. Οι ενέργειες αντιποίνων προκαλούν μεγαλύτερη αγανάκτηση στον κόσμο και τον ωθούν να κατεβαίνει στους δρόμους” τονίζει ο Σεργκέι Ουνταλτσόφ, ένας από τους διοργανωτές της κινητοποίησης.

Τουλάχιστον 12.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης – αστυνομικοί, μονάδες καταστολής και δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών – έχουν αναπτυχθεί στη Μόσχα, ημέρα αργίας λόγω της εθνικής εορτής της 12ης Ιουνίου, σύμφωνα με την αστυνομία της Μόσχας. 

Η κυκλοφορία έχει κλείσει σε πολλούς δρόμους, με απορριμματοφόρα του δήμου να είναι σε διάταξη σε διάφορες οδικές αρτηρίες

Η πορεία πραγματοποιείται σε τεταμένο κλίμα, μετά τις έρευνες της αστυνομίας τη Δευτέρα σε κατοικίες στελεχών της αντιπολίτευσης. Την Τρίτη, ωστόσο, κλήθηκαν ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης να καταθέσουν σε εξεταστική επιτροπή στο πλαίσιο της έρευνας για τις ταραχές κατά τη διαδήλωση της 6ης Μαΐου.
Δείτε τι λένε τα διεθνή
Russians protest against Putin despite pressure