Πρόταση για την καταβολή των εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων με αυστηρότερους όρους έχει καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη η διοίκηση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Σύμφωνα με την πρόταση, το εφάπαξ θα καταβάλλεται μόνο στους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια ασφάλισης στο Δημόσιο, ενώ όσοι έχουν λιγότερα χρόνια προϋπηρεσίας είτε θα παίρνουν πίσω τα χρήματα που έχουν καταβάλει, είτε θα χάνουν τις εισφορές τους.
 

Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα ρευστότητας, καθώς βάσει των αναλογιστικών μελετών το μακροπρόθεσμο έλλειμμά του ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, εκτιμάται ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ταμείο θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο στο τέλος του καλοκαιριού, όταν, όπως συνηθίζεται, πολλοί εκπαιδευτικοί θα καταθέσουν χαρτιά για τη συνταξιοδότησή τους. Μάλιστα, κάποιοι εκτιμούν ότι, στο τέλος του 2012, για να λάβει κάποιος εφάπαξ θα πρέπει να περιμένει κατά μέσο όρο 7 χρόνια.
Σύμφωνα με την πρόταση, μόνον όσοι έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια ασφάλισης στο Δημόσιο θα δικαιούνται εφάπαξ από το ΤΕΑΔΥ. Όσοι έχουν λιγότερα χρόνια προϋπηρεσίας, είτε θα παίρνουν πίσω τα χρήματα που έχουν καταβάλει, είτε θα χάνουν τις εισφορές τους.
Συγκεκριμένα, προτείνεται οι υπάλληλοι με ασφάλιση από 25 έτη και πάνω να λαμβάνουν κανονικά το εφάπαξ, ενώ όσοι είναι ασφαλισμένοι στο ταμείο από 12 έως 24 χρόνια να λαμβάνουν μόνον όσα χρήματα αντιστοιχούν στις εισφορές τους, συν τον τόκο.
Όσοι έχουν από 6 έως 12 χρόνια ασφάλισης στο ΤΠΔΥ, θα παίρνουν πίσω το ποσό των εισφορών που έχουν καταβάλει άτοκα ή το 70% έντοκα. Τέλος, για εκείνους που έχουν προϋπηρεσία από 1 έως 6 έτη, δεν προβλέπεται καθόλου η χορήγηση εφάπαξ.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με μελέτη του ταμείου, το εφάπαξ βοήθημα που καταβαλλόταν στους δημοσίους υπαλλήλους πριν από τις περικοπές ήταν μεγαλύτερο από εκείνο που αντιστοιχούσε στις εισφορές τους κατά 40%, ενώ τώρα υπερβαίνει τις εισφορές περίπου κατά 23%.

 Πηγή:imerisia.gr