Της Μαρίας Βουργάνα

Μόλις πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές και με το αποτέλεσμα της κάλπης να είναι αβέβαιο, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς έδωσε εντολή να εντατικοποιηθούν οι δράσεις για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ενίσχυσης των εσόδων τουλάχιστον κατά 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα έδωσε νέα παράταση μέχρι τις 29 Ιουνίου για υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών η οποία αφορά φυσικά πρόσωπα με οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι 10.000 ευρώ και νομικά πρόσωπα με χρέη μέχρι 75.000 ευρώ.

 

 

Για πρώτη φορά στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού βρίσκονται:

1. Επιχειρήσεις που έχουν ζητήσει να υπαχθούν στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. «Είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχουν επιχειρηματίες που δηλώνουν ότι έχουν πτωχεύσει και ταυτόχρονα έχουν βγάλει τις καταθέσεις τους σε τράπεζες του εξωτερικού ή διαθέτουν ακίνητη περιουσία στις ακριβότερες πόλεις του κόσμου» δηλώνει στην «Η» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προσθέτοντας ότι θα ελεγχθούν μια προς μια οι εταιρείες που έχουν υποβάλει αίτηση για να υπαχθούν στο άρθρο 99.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων θα αναζητήσουν τους βασικούς μετόχους των εταιρειών και θα ψάξουν τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν τα πρόσωπα αυτά στο εξωτερικό. Η έρευνα και η διασταύρωση των στοιχείων θα στηριχθεί στις πληροφορίες που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών και αφορούν σε:

Εμβάσματα στο εξωτερικό των τελευταίων δύο ετών. Οι τράπεζες έχουν ήδη αποστείλει στη ΓΓΠΣ αναλυτικά στοιχεία (ονόματα, ΑΦΜ, δικαιούχοι λογαριασμών, στοιχεία για εμβάσματα, ημερομηνία συναλλαγής, χώρα προορισμού) για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που «σήκωσαν» χρήματα από τις ελληνικές τράπεζες και τα μετέφεραν στο εξωτερικό την τελευταία τριετία.

Ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν στα χέρια τους λίστα με ονόματα Ελλήνων που κατέχουν ακίνητα στις ακριβές περιοχές του Λονδίνου. Τα στοιχεία που απέστειλε το Βρετανικό υπουργείο Οικονομικών στις ελληνικές αρχές περιέχει σημαντικές πληροφορίες, και αναλυτικά στοιχεία καθώς καταγράφονται όχι μόνο τα στοιχεία των Ελλήνων αγοραστών αλλά και των πωλητών των ακινήτων, η τιμή πώλησης κάθε ακινήτου ακόμη και οι φόροι που πληρώθηκαν στις βρετανικές φορολογικές αρχές.
Τόκους των καταθέσεων στο εξωτερικό.

2. Οι 1.500 μεγαλύτεροι οφειλέτες του Δημοσίου που ο καθένας χρωστάει πάνω από 4 εκατ. ευρώ. Και για τους μεγαλο-οφειλέτες το υπουργείο θα ψάξει αν διαθέτουν περιουσία στο εξωτερικό όπως τραπεζικές καταθέσεις και ακίνητα. Ο έλεγχος θα επεκταθεί στα μέλη των οικογενειών των μεγαλο-οφειλετών και στα συνυπόχρεα πρόσωπα. Αμέσως μετά θα πάρουν σειρά οι οφειλέτες μεσαίας κατηγορίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών σε περίπτωση ευρημάτων από τη διασταύρωση θα γίνει άμεση ενεργοποίηση της αμοιβαίας συνδρομής στην είσπραξη απαιτήσεων μεταξύ κρατών-μελών της Ε.Ε. και θα ζητηθεί η είσπραξη ή η λήψη εξασφαλιστικών μέτρων για τους υπόχρεους που είναι εγκατεστημένοι στο εξωτερικό ή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία σε αυτό, για οφειλές τους υπέρ του ελληνικού δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι οι οφειλέτες του Δημοσίου που θα εντοπισθούν να διαθέτουν περιουσία στο εξωτερικό θα βρεθούν αντιμέτωποι με δεσμεύσεις και κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων.

«Τσεκάρει» εφορίες

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο εντείνει τις προσπάθειες για να αντιστραφεί η αρνητική εικόνα που εμφανίζουν οι δημόσιες εισπράξεις:
Αύριο ο κ. Ζανιάς θα έχει νέα συνάντηση με τους εφόρους των μεγαλύτερων ΔΟΥ. Ο υπουργός θα «τσεκάρει» τους εφόρους αν έχουν «τρέξει» τις διασταυρώσεις οφειλετών, τους προσωρινούς ελέγχους ΦΠΑ και τους ελέγχους σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Με εγκύκλιό του, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να βάλει μπλόκο σε Έλληνες που επιχειρούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα σε χώρες του εξωτερικού, κυρίως offshore φορολογικούς παραδείσους. Συγκεκριμένα καθιερώνονται αυστηρά κριτήρια και εξονυχιστικοί έλεγχοι προκειμένου να δοθεί το δικαίωμα σε Έλληνες να δηλώνουν κάτοικοι χωρών που θεωρούνται «φορολογικοί παράδεισοι».

Σε επτά μήνες συνελήφθησαν 502 μεγαλο-οφειλέτες

Οι οφειλές τους αγγίζουν το 1 δισ. όμως ελάχιστα είναι τα έσοδα καθώς όλοι προχωρούν σε μακροχρόνιους διακανονισμούς
Στη σύλληψη 502 μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου, προχώρησαν μέσα σε επτά μήνες, από τις αρχές Νοεμβρίου του 2011 μέχρι το τέλος Μαΐου του 2012, οι ειδικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα.
Οι συνολικές οφειλές των συλληφθέντων αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, ωστόσο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι ελάχιστα ήταν τα έσοδα του κράτους καθώς οι συλληφθέντες αφήνονται ελεύθεροι αφού πρώτα κάνουν μακροχρόνιους διακανονισμούς και άγνωστο είναι πόσα χρήματα καταβάλουν στη συνέχεια.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια στοχευμένων ελέγχων, στο πλαίσιο της πρόληψης και της αντιμετώπισης των φαινομένων της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν 502 χρεοφειλέτες του Δημοσίου σε βάρος των οποίων έχουν βεβαιωθεί χρέη, που ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των 922.452.979,95 ευρώ. Από αυτούς 446 ήταν άνδρες, 495 ήταν Έλληνες και οι 7 αλλοδαποί.