Γράφει ο Θανάσης Λυρτσογιάννης

Θυμηθείτε το. Οταν σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές, θα αρχίσουν να ψάχνουν ισοδύναμα μέτρα για να κάνουν αλλαγές στο Μνημόνιο.

Την τελευταία φορά δεν βρήκαν και έκοψαν συντάξεις. Επομένως τίθεται το ερώτημα αν υπάρχουν.
Ειδικός δεν είμαι. Ενας άνθρωπος με κοινό νου είμαι, και νομίζω πως υπάρχουν και μάλιστα αρκετά. Είχε δίκιο ο Παπανδρέου, αλλά δυστυχώς δεν …..

τα έψαξε. Για παράδειγμα:

 

-Να μειωθούν οι αστυνομικοί που φρουρούν πολιτικούς και άλλους θεσμικούς παράγοντες και να καταργηθεί η απόσπαση αστυνομικών για τη φρούρηση απλών πολιτών, ακόμα και δημοσιογράφων.

-Να περιοριστεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμα και να μηδενιστεί, που αποσπώνται στα γραφεία βουλευτών.

-Να καταργηθούν οι πλασματικές υπερωρίες.

-Να πάψουν να διορίζονται στρατιές συμβούλων σε υπουργούς και υπουργεία. Να χρησιμοποιηθεί και αξιοποιηθεί η δημόσια διοίκηση.

-Το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων να είναι ανάλογο με τις εισφορές τους. Πριν από τη μείωση ήταν μεγαλύτερο κατά 40% και τώρα περίπου 23%. Και μάλιστα να τιμωρηθούν οι υπουργοί που υπέγραψαν τις αποφάσεις αύξησης στο παρελθόν.

-Να εξισωθεί το πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης και η επιστροφή φόρου να μη γίνεται σε επαγγελματικές ομάδες ύποπτες για φοροδιαφυγή (π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες), αλλά μόνο σε μισθωτούς και συνταξιούχους και μέχρι ένα εισόδημα, για παράδειγμα 30 ή 40.000 ευρώ.

Με τα χρήματα που εξοικονομούνται να αποκαθίστανται οι αδικίες και να διορθώνονται οι περικοπές, αρχίζοντας από τους συνταξιούχους και δη αυτούς που παίρνουν μικρότερες συντάξεις.

Λεφτά μπορεί να μην υπάρχουν φανερά. Αλλά αν οι κυβερνήσεις θελήσουν, μπορούν να βρουν. Θα θελήσουν;