Βουλγαρική εμπλοκή στη διένεξη Ελλάδας και FYROM για την ονομασία σηματοδότησε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος δήλωσε πως η Βουλγαρία είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο συμφωνίας των δύο πλευρών σε γεωγραφικό προσδιορισμό και συγκεκριμένα στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία», καθώς, όπως είπε, κάτι τέτοιο υποκρύπτει εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της χώρας του.

Οι φόβοι της βουλγαρικής πλευράς απορρέουν από το γεγονός ότι ως βόρεια Μακεδονία θεωρεί τα εδάφη της «Μακεδονίας του Πιρίν», νοτιοδυτικά στην ευρύτερη περιοχή του Μπλαγκόεβγκραντ, και επομένως ένα κράτος στα σύνορά της με το όνομα «Βόρεια» ή ακόμα και «Ανω Μακεδονία», θα αποτελούσε δυνάμει απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα.

Στις δηλώσεις Μπορίσοφ απάντησε ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ισχυριζόμενος ότι το «θέμα του ονόματος του κράτους τους θα το αποφασίσουν οι ίδιοι οι Μακεδόνες», και μάλιστα όπως είπε με δημοψήφισμα.

Η αντίθεση της Βουλγαρίας στη λύση του γεωγραφικού προσδιορισμού δεν είναι βέβαια κάτι καινούργιο, όμως για πρώτη φορά, εκφράζεται σε επίπεδο κορυφής και με τόσο ηχηρό τρόπο.

Εστω και αν έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στη διευθέτηση της εκκρεμότητας της ονομασίας, η Σόφια διεκδικεί λόγο στην εξεύρεση λύσης, στον βαθμό που αυτή θα εμπεριέχει το στοιχείο του γεωγραφικό προσδιορισμού.

Και τέτοιες προτάσεις, «Βόρεια» ή και «Ανω» Μακεδονία διακινούνται κατά καιρούς στα παρασκήνια με τη μορφή «ιδεών» κυρίως, χωρίς να αφήνουν παντελώς αδιάφορες τις δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, δηλαδή.

Να γνωρίζει κάτι περισσότερο ο απρόβλεπτος Μπορίσοφ και έσπευσε να διαμηνύσει ότι η χώρα του δεν θα παραμείνει αδιάφορη εάν αισθανθεί ότι θίγονται τα συμφέροντά της ή ήταν οι δηλώσεις του ένα πατριωτικό ξέσπασμα, με αποδέκτες όλους εκείνους που στο εσωτερικό κατηγορούν την κυβέρνησή του για έλλειψη σθεναρής πολιτικής απέναντι στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων;

Η βουλγαρική πλευρά πάντως εμφανίζεται αποφασισμένη να παρέμβει στην εξελισσόμενη(;) ελληνοσκοπιανή διαπραγμάτευση για την ονομασία χωρίς να είναι βέβαιο ότι μια τέτοια ανάμειξη τη διευκολύνει. Πέραν τούτου η ανταλλαγή αιχμηρών δηλώσεων και μάλιστα σε επίπεδο πρωθυπουργών ήρθε να συσσώρευση επιπλέον σύννεφα στις σχέσεις Σόφιας και Σκοπίων. Μολονότι η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το νεόκοπο κράτος με τη συνταγματική του ονομασία, δεν δέχεται την ύπαρξη «μακεδονικού έθνους», θεωρώντας ότι οι Σλαβομακεδόνες δεν είναι παρά ένα βουλγαρικό φύλο.

Η επιχείρηση εξαρχαϊσμού στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση Γκρούεφσκι έχει τεντώσει τον τελευταίο καιρό το σκοινί στις σχέσεις με τη Σόφια που μεταξύ άλλων αποδίδει στα Σκόπια προθέσεις κλοπής της ιστορίας του βουλγαρικού έθνους, αλλά και εδαφικών βλέψεων στη «Μακεδονία του Πιρίν».