Η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε στη Σερβία τρεις νέους όρους για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτικα» του Βελιγραδίου, όμως ο υπουργός αρμόδιος για θέματα Κοσόβου Γκόραν Μπογκντάνοβιτς, σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι», υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν νέες, ούτε επίσημες, ούτε ανεπίσημες προϋποθέσεις.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτικα», στο οποίο γίνεται επίκληση ανεπίσημων πηγών, τονίζεται ότι ο Μίροσλαβ Λάιτσακ, επικεφαλής της σλοβακικής διπλωματίας και απεσταλμένος της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας Κάθριν Άστον πρόσφατα έθεσε στις σερβικές αρχές τρεις νέους όρους.
 

«Εκτός από το αίτημα για κατάργηση των θεσμών στο βόρειο Κόσοβο (όχι τα σχολεία, τα ιδρύματα υγείας και τα νοσοκομεία) ζήτησε εγκατάσταση αντιπροσωπειών στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα, αλλά και συνάντηση κορυφής Πρίστινας- Βελιγραδίου» αναφέρεται στο δημοσίευμα και προστίθεται ότι η ΕΕ από τη Σερβία ζητά ακόμη και κατάργηση των δικαστηρίων στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα και εισαγωγή ειδικού τηλεφωνικού αριθμού για το Κόσοβο.
Η «Πολίτικα» υπενθυμίζει ότι ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς γνωστοποίησε ότι από τη νέα σερβική κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει γραφείο στην Πρίστινα.
Ο κ. Ντάτσιτς δήλωσε την Κυριακή ότι δεν μπορεί να συμμετέχει σε κυβέρνηση, από την οποία απαιτείται, ή η οποία αποδέχεται να ανοίξουν στο Βελιγράδι γραφείο της κυβέρνησης του Κοσόβου και γραφείο της σερβικής κυβέρνησης στην Πρίστινα. Επιπλέον είπε ότι οι πολιτικοί παράγοντες στον κόσμο πρέπει να ενημερώσουν όλους τους πρωταγωνιστές στην πολιτική σκηνή της Σερβίας για τους όρους που τίθενται στη Σερβία, στην πορεία της προς την ΕΕ.
Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λάιτσακ, σε άρθρο του στο «Euobserver», τόνισε στην πορεία της Σερβίας προς την ΕΕ προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα και ότι «πολλοί εκπρόσωποι προσπάθησαν να βρουν την ισορροπία μεταξύ του εθνικού συμφέροντος στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και του ζητήματος αυτού. Ωστόσο, ο τρόπος αυτός δεν οδηγεί εμπρός».
Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο Γκόραν Μπογκντάνοβιτς δήλωσε ότι έχει καθημερινές επαφές με εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας, της ΕΕ και άλλων θεσμών και τέτοιος όρος δεν τέθηκε ποτέ.
«Ούτε επίσημα, ούτε ανεπίσημα δεν συζητάμε για το θέμα. Φοβάμαι ότι όλα τώρα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για πολιτικούς σκοπούς, καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία συγκρότησης κυβέρνησης, ακόμη και το ζήτημα του Κοσόβου» ανέφερε ο κ. Μπογκντάνοβιτς και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει «αν κάποιος σε ανεπίσημες επαφές γνωστοποίησε ότι θα αποδεχόταν το άνοιγμα γραφείου στην Πρίστινα».

 Πηγή:imerisia.gr