Ανεβάζει πολύ ψηλά τον πήχη της διαπραγμάτευσης η Γερμανία, σε μια προσπάθεια να κάνει τις μικρότερες δυνατές υποχωρήσεις στην περίπτωση της Ελλάδας και της επιδιωκόμενης χαλάρωσης των όρων του δανεισμού της. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Βερολίνο από εδώ και στο εξής θα ακολουθεί μια παρελκυστική πολιτική αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, δείγματα της οποίας δόθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα. Για παράδειγμα, η αναδίπλωση του υπουργού των Εξωτερικών της Γκίντο Βεστερβελε, αναφορικά με την χρονική παράταση του προγράμματος αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, είναι ένα από αυτά, ενδεχομένως, το πιο χαρακτηριστικό.

Το ίδιο ισχύει και με την περίπτωση του υφυπουργού Οικονομικών της κ. Μέρκελ, ο οποίος, ενώ αρχικά είχε ταχθεί υπέρ της παράτασης, μετά «έτρεχε» για να προλάβει τις επίσημες θέσεις της καγκελαρίας.

Η «γραμμή» της Γερμανίας είναι ξεκάθαρη: Δεν υποσχόμαστε τίποτα στους Έλληνες, για να τους δώσουμε ό,τι είναι δυνατόν λιγότερο. Εν προκειμένω, έναν μόλις χρόνο παράτασης, αντί δύο, που επιδιώκουν να διασφαλίσουν.