protothema.gr
Τη σαφή θέση, πως το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας θα παραμείνει «ανέγγιχτο» διατυπώνει ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε σημερινές δηλώσεις του στην ευρείας κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ». Προσθέτει δε πως, στη μακρά τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, επισήμανε ότι μπορεί να γίνει συζήτηση για χρονοδιαγράμματα, αλλά όχι για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα και την ουσία του προγράμματος λιτότητας και ότι τη θέση αυτή έχουν, όπως λέει, οι δημοκρατίες των χωρών-μελών της ζώνης του κοινού νομίσματος.
Μη θέλοντας να σχολιάσει το αίτημα του κ. Σαμαρά για παράταση του χρόνου υλοποίησης του προγράμματος κατά τουλάχιστον δύο χρόνια, ο κ. Γιούνκερ αναφέρει πως αυτό θα εξεταστεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αύριο, Πέμπτη.

Στη σύνοδο, θα γίνει, επίσης, ανάλυση της κατάστασης της οικονομίας στην Ελλάδα, όπου, όπως συμπληρώνει ο ίδιος, «η ύφεση είναι βαθύτερη, από ό,τι νομίζαμε».

Στο δημοσίευμα στην «Κουρίρ» αναφέρεται ότι, σε χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας, Έρβιν Πρελ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθησυχάζοντας τους πολίτες που ανησυχούν πως έχουν χαθεί τα χρήματα της βοήθειας προς την Ελλάδα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η Αυστρία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο ή άλλες χώρες δεν έχουν εμβάσει ακόμα κανένα “φρέσκο” ευρώ στην Ελλάδα, τουναντίον λαμβάνουν τόκους».

Συγχρόνως, απέρριψε κατηγορηματικά τις εικασίες ότι η Ισπανία και η Ιταλία βρίσκονται στην ίδια άσχημη κατάσταση όπως η Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «και βέβαια δεν πρόκειται να σερβίρουμε στις χρηματαγορές νέες περιπτώσεις».