Η τελευταία ανταπόκριση του Economist για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη είναι μάλλον απογοητευτική για το μέλλον… Ο Edward Carr δημοσιογράφος οικονομικών για το εξωτερικό, στο web tv μαζί με τον συντάκτη ευρωπαϊκών θεμάτων John Pitt συζητούν για την Ελλάδα.

Μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και τις πιέσεις από την Ευρώπη, είναι προφανές ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Σύμφωνα με τους ρεπόρτερ του Economist όμως, μιας και η Ελλάδα δεν είναι συνηθισμένη σε κυβερνήσεις συνεργασίας, αυτή η κυβέρνηση θα είναι πιθανώς αδύναμη, έχοντας και έντονη αντιπολίτευση από τον δυνατό ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά προβλήματα, όπως το να βρει χρήματα να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, να φτιάξει την οικονομία της, να κάνει ανάπτυξη κλπ..

Άρα δεν έχει λυθεί ακόμα το ερώτημα τού πού βρίσκεται η Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη. Θα μπορούσε άραγε η Ευρώπη να «λασκάρει» λίγο την στάση της απέναντι στην Ελλάδα; Ναι λένε οι ρεπόρτερ του Economist, αφού η Ευρώπη προειδοποίησε ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρξει περαιτέρω βοήθεια, τώρα με την Νεα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αναγκαστικά –ειδικά οι Γερμανοί- θα αναγκαστεί να είναι λίγο πιο ελαστική, ειδικά με τους χρόνους του προγράμματος.

Το θέμα είναι, σημειώνει ο John Pitt, ότι η Γερμανία έχει ξεκαθαρίσει ότι υπάρχει πολύ λίγος χώρος για μανούβρες και αλλαγές στο πρόγραμμα διάσωσης και αυτό φυσικά σημαίνει ότι θα παραμένουν τα προβλήματα της ελληνικής κατάστασης και θα βλέπουμε «πόνο» για μήνες και μάλλον χρόνια ακόμα.

Οι Έλληνες εύχονται το αδύνατο. Να παραμέινουν στην ευρωζώνη χωρίς όμως να τηρήσουν τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει η ΕΕ.

Οι διευκολύνσεις της ΕΕ θα είναι ελάχιστες και μάλλον μόνο ως προς τα χρονικά περιθώρια, οπότε αυτό σημαίνει ότι  η Ελλάδα πιθανώς σε μερικούς μήνες να βρεθεί και πάλι σε θέση όπου αδυνατεί να πληρώσει τα χρέη, οι αγορές και πάλι θα ρωτούν αν μπορεί η Ελλάδα να παραμείνει μόνιμα στο ευρώ και άρα η κυβέρνηση θα είναι πιο αδύναμη και πιθανώς να ξανασυζητηθούν εκλογές.

Αυτές οι εκλογές σύμφωνα με τον Economist, ήταν απλά σαν να «κλοτσάς το τενεκεδάκι λίγο πιο μπροστά, αλλά θα το ξανασυναντήσεις σύντομα».