Τουλάχιστον 15.000 νεκροί από τον Μάρτιο 2011, λέει ΜΚΟ. Επίκληση του Κεφαλαίου 7 του χάρτη του ΟΗΕ ζητεί ο Αραβικός Σύνδεσμος. Σαράντα νεκροί σήμερα.

Τουλάχιστον 15.026 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στη Συρία από τα μέσα του Μαρτίου του 2011, όταν ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Τουλάχιστον 10.480 πολίτες, 3.716 στρατιώτες και 830 αποστάτες του στρατού έχουν σκοτωθεί σε επιχειρήσεις καταστολής των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας και σε μάχες. Η μη κυβερνητική οργάνωση προσμετρά ως πολίτες τους ένοπλους οι οποίοι μάχονται εναντίον του καθεστώτος χωρίς να έχουν πάντως υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε σήμερα ότι υποστηρίζει την ενίσχυση της εντολής του ειδικού απεσταλμένου του Κόφι Άναν, καθώς και το να ενταθεί η πίεση η οποία ασκείται στην Δαμασκό με την επίκληση του Κεφαλαίου 7 του καταστατικού χάρτη τουΟΗΕ.

Ο συριακός στρατός συνεχίζει να σφυροκοπεί σήμερα με πυροβολικό συνοικίες της πόλης Χομς, μιας πόλης στην κεντρική Συρία όπου θύλακες που ελέγχουν αντικαθεστωτικοί βομβαρδίζονται ασταμάτητα, καθώς και την γειτονική πόλη Κουσέιρ που προσπαθεί να ανακαταλάβει έχοντας υποστεί βαριές απώλειες έπειτα από μάχες με αντάρτες, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου ειδήσεων και το συριακό Παρατηρητήριο.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, η οποία είχε ανακοινώσει χθες πως έλαβε το πράσινο φως από τις αρχές και από τους αντάρτες για να απομακρύνει τραυματίες και άμαχους που έχουν παγιδευτεί από τις μάχες στη Χομς, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται «ακόμα σε εξέλιξη», σύμφωνα με τον διευθυντή επιχειρήσεων της οργάνωσης αρωγής Χάλεντ Αρεκσουσί.

Ένας αντικαθεστωτικός που είπε ότι βρίσκεται στη Χομς, ο Αμπού Μπιλάλ, είχε πει χθες μέσω Skype ότι «κάθε μέρα, πολλοί άνθρωποι τραυματίζονται από τους βομβαρδισμούς. . . δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτούς».

Περίπου 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν ήδη σήμερα το πρωί σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ειδικά σε μάχες στην Αρμανάζ στην βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ και στην Ινχέλ, στην επαρχία Ντεράα, στο νότιο τμήμα της χώρας. Την προηγούμενη ημέρα είχαν αναφερθεί 98 νεκροί, ανάμεσά τους 53 πολίτες, 35 στρατιώτες και 10 αντάρτες.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε να αναθεωρηθεί η εντολή του Κόφι Άναν ώστε η διεθνής κοινότητα να είναι «βέβαιη» ότι τα μέρη θα τηρήσουν το ειρηνευτικό του σχέδιο, όπως είπε ο δεύτερος τη τάξει στο Σύνδεσμο, ο Άχμεντ Μπεν Χέλι, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το σχέδιο Άναν για την έξοδο από την κρίση, που προέβλεπε την εφαρμογή μιας εκεχειρίας και την έναρξη διαλόγου, ως σήμερα παραμένει ανεφάρμοστο.

«Για την εφαρμογή του σχεδίου αυτού θα πρέπει να γίνει ένα νέο βήμα από πλευράς Συμβουλίου Ασφαλείας, πιθανώς με την ενίσχυση της πίεσης στο συριακό καθεστώς», είπε ο Μπεν Χέλι. «Όπως βλέπουμε, καμιά πλευρά δεν σταματά τις μάχες. Για αυτό πιστεύω ότι πρέπει να επικαλεστούμε το Κεφάλαιο 7» του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, πρόσθεσε. Πάντως ο Μπεν Χέλι επέμεινε ότι δεν θέλει «μια στρατιωτική επέμβαση» και στις δηλώσεις του φάνηκε να υπονοεί ότι οι κυρώσεις που προβλέπει το Κεφάλαιο 7 να επιβληθούν τόσο στις κυβερνητικές δυνάμεις, όσο και στους αντάρτες.

Η επίκληση στο Κεφάλαιο 7 είχε χρησιμοποιηθεί και στη Λιβύη, και η Ρωσία και η Κίνα – που είχαν επιτρέψει την επίκλησή του απέχοντας από τη σχετική ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας – κατηγόρησαν το NATO και τις δυτικές δυνάμεις ότι υπερέβησαν την εντολή που είχαν και έχουν χρησιμοποιήσει επανειλημμένα το επιχείρημα ότι θέλουν να αποτρέψουν την επανάληψη του «λιβυκού σεναρίου» στη Συρία.

Η διένεξη μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας κλιμακώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον να κατηγορεί την Ρωσία ότι στέλνει «νέα» επιθετικά ελικόπτερα και όπλα στην Δαμασκό, κάτι που η ρωσική διπλωματία διέψευσε. Σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times, η CIAεπιβλέπει στην Τουρκία τη διανομή φορτίων όπλων στους σύρους αντάρτες ώστε να αποτρέψει το ενδεχόμενο να πέσουν στα χέρια της αλ Κάιντα.

Σήμερα ένα συριακό μαχητικό αεροσκάφος MiG-21 προσγειώθηκε στην Ιορδανία και ο πιλότος του είπε ότι αποσκίρτησε από τις τάξεις της συριακής πολεμικής αεροπορίας. Είναι η πρώτη αποστασία Σύρου πιλότου που παίρνει το αεροσκάφος του εκτός της χώρας στην διάρκεια της 15μηνης εξέγερσης. Σύμφωνα με τις συριακές αρχές, που επικαλέστηκε η συριακή τηλεόραση, ο πιλότος Χάσαν Μερχί αλ Χάμαντ «βρισκόταν κοντά στα νότια σύνορα της Συρίας όταν χάθηκε κάθε επαφή μαζί του στις 10:34 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας», κάνοντας μια «εκπαιδευτική πτήση».

Το ρωσικής κατασκευής μαχητικό «προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Βασιλιάς Χουσέιν στις 11:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας]», είπε μια πηγή των ιορδανικών υπηρεσιών ασφαλείας. Ο πιλότος φέρεται να ζήτησε πολιτικό άσυλο.

Στην Ιορδανία βρίσκονται σήμερα τουλάχιστον 120.000 Σύροι πρόσφυγες, οι 20.000 εκ των οποίων είναι καταγεγραμμένοι από τον ΟΗΕ.

Στο Βατικανό εξάλλου, ο Πάπας Βενέδικτος 16ος εξέφρασε το φόβο πως «υπάρχει κίνδυνος μιας γενικευμένης σύρραξης στη Συρία που θα έχει συνέπειες για όλη την περιφέρεια».

Οπισθοχώρηση του ΔΕΕΣ από τη Χομς

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε σήμερα ότι οι εργαζόμενοί της αναγκάστηκαν να σταματήσουν την προσπάθειά τους να φθάσουν στην παλιά πόλη της Χομς στη Συρία εξαιτίας πυρών, αλλά θα προσπαθήσουν ξανά αργότερα εντός της ημέρας να απομακρύνουν τραυματίες, ασθενείς και άμαχους οι οποίοι έχουν παγιδευτεί εξαιτίας των μαχών.

Η ανεξάρτητη οργάνωση αρωγής είχε αναφέρει χθες ότι οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας και οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες συμφώνησαν στο αίτημά της να υπάρξει κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους προκειμένου να απομακρύνει παγιδευμένους άμαχους και τους τραυματίες έπειτα από 10 ημέρες σφοδρών μαχών.

«Μια ομάδα της ΔΕΕΣ και της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου κατευθυνόταν στην παλιά πόλη της Χομς νωρίς σήμερα το πρωί, αλλά αναγκαστήκαμε να γυρίσουμε πίσω λόγω των πυρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ Χισάμ Χάσαν. «Θα προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε στην περιοχή σήμερα ώστε να απομακρύνουμε τραυματίες και αρρώστους, γυναίκες και παιδιά», πρόσθεσε.

Το ρωσικό φορτηγό πλοίο μετέφερε πράγματι ελικόπτερα λέει η Μόσχα

Στο μεταξύ το ρωσικό φορτηγό πλοίο MV Alaed, το οποίο αναχαιτίστηκε ανοικτά της Σκοτίας, μετέφερε πράγματι τρία επισκευασμένα ρωσικά ελικόπτερα και θα αλλάξει σημαία, υψώνοντας τη ρωσική, ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο να αναχαιτιστεί ξανά εν πλω προς τη Συρία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς.

«Το φορτηγό Alaed αναχώρησε την 11η Ιουνίου μεταφέροντας ελικόπτερα Mi-25 τα οποία προορίζονται για τη συριακή πλευρά», είπε ο εκπρόσωπος. «Για να αποφευχθεί η πιθανότητα αναχαίτισης του πλοίου αποφασίστηκε να επιστρέψει στο Μούρμανσκ, όπου αναμένεται το Σάββατο, για να αλλάξει σημαία» και να υψώσει τη ρωσική. Ως τώρα έπλεε υπό σημαία Κουρασάο, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ, kathimerini.gr