Είναι γνωστό ότι το μέλι είναι μία τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Γνωρίζετε όμως ότι αυτό και τα υπόλοιπα προϊόντα της κυψέλης χρησιμοποιούνται ευρέως και ως εναλλακτικά φάρμακα;

 

Η μελισσοθεραπεία εξελίσσεται στις μέρες μας σ’ ένα κλάδο της εναλλακτικής ιατρικής που αποδεικνύεται όλο και πιο αποτελεσματικός στη θεραπεία σημαντικού αριθμού ασθενειών.

Μεταξύ των ιδιοτήτων του μελιού που έχουν αναγνωριστεί και επιστημονικά είναι και αυτή της επούλωσης των τραυμάτων. Μάλιστα, πρόσφατα διεξήχθη μία έρευνα σε νοσοκομείο της Γαλλίας, κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε μέλι για την καλύτερη επούλωση των πληγών 2.500 ασθενών που είχαν υποστεί κάποια χειρουργική επέμβαση. Από το πείραμα αυτό, απεδείχθη ότι τα οφέλη για τη θεραπεία ήταν μεγαλύτερα από αυτά των συμβατικών φαρμάκων. Επιπλέον, το μέλι χρησιμοποιείται αρκετά και για την αντιφλεγμονώδη δράση του, ιδίως κατά των φλεγμονών των ούλων. 

Ωστόσο υπάρχουν πολλές ποικιλίες μελιού και το καθένα έχει συγκεκριμένες θεραπευτικές ιδιότητες. Γι’ αυτό, σ’ αυτές τις περιπτώσεις προτιμότερο είναι το μέλι από ένα μόνο φυτό, παρά από περισσότερα. Όλα τα είδη του μελιού, ανεξαιρέτως, έχουν δράση αντιβακτηριδιακή, ιδιαίτερα όσον αφορά στο στομάχι και στο έντερο, μαλακτική καταπραΰνει για παράδειγμα το βήχα και ενεργητική καθώς γίνεται καταπληκτικό αντιαναιμικό, ιδανικό για τις περιόδους κόπωσης, όπως συμβαίνει στις αλλαγές της εποχής. 

Τα σάκχαρα που περιέχει αφομοιώνονται αμέσως από τον οργανισμό και αντίθετα από την κοινή ζάχαρη, έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν ανεβάζουν απότομα τη γλυκαιμία. Παρόλες αυτές τις ευεργετικές ιδιότητες, η κατανάλωση μελιού δεν ενδείκνυται σε όσους πάσχουν από διαβήτη ή όσους έχουν κάποια κιλά παραπάνω.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου