Ο 60χρονος Μοχάμεντ Μόρσι, ο υποψήφιος των Αδελφών Μουσουλμάνων, ανακηρύχθηκε σήμερα νικητής των προεδρικών εκλογών και θα είναι ο πρώτος πρόεδρος της Αιγύπτου μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την εκλογική επιτροπή προκάλεσε ευφορία στο Κάιρο, όπου δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν τη νίκη.

 

Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής Φαρούκ Σουλτάν δήλωσε ότι ο Μόρσι έλαβε ποσοστό ποσοστό 51,73% στις επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 16 και 17 Ιουνίου, νικώντας τον αντίπαλό του, τον τελευταίο πρωθυπουργό του Μουμπάρακ, Άχμεντ Σαφίκ, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 48,27%.

Η συμμετοχή στις εκλογές αυτές ανήλθε στο 51,58%.

Ο επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Ενόπλων Δυνάμεων, στρατάρχης Χουσέιν Ταντάουι, που κυβερνά τη χώρα μετά την πτώση του Μουμπάρακ, συνεχάρη τον νέο πρόεδρο για την εκλογή του, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Υποστηρικτές της Αδελφότητας, κρατώντας αιγυπτιακές σημαίες, συγκεντρώνονται στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου για να γιορτάσουν, με συνθήματα, τραγούδια και πυροτεχνήματα, τη μεγάλη νίκη του κινήματός τους.

Από τη Λωρίδα της Γάζας, όπου η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων έγινε δεκτή με έκρηξη χαράς, ο Μαχμούντ Ζαχάρ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, χαρακτήρισε τη νίκη του Μόρσι «ιστορική στιγμή» για τη Μέση Ανατολή.

“Ξεκινά μια νέα εποχή για την Αίγυπτο. Πρόκειται για μια αναστροφή στο πρόγραμμα εξομάλυνσης (των σχέσεων) και συνεργασίας με τον εχθρό (το Ισραήλ)», υποστήριξε ο Ζαχάρ.

Πηγή: kathimerini.gr