protothema.gr

Αυστηρά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας πως δεν υπάρχουν ούτε γρήγορες ούτε εύκολες λύσεις στα προβλήματα χρέους της ευρωζώνης και προειδοποιώντας πως οι ηγέτες δεν θα πρέπει να προχωρούν σε βιαστικές υποσχέσεις, τις οποίες δεν μπορούν να τηρήσουν.

Λίγο πριν αναχωρήσει για το Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η καγκελάριος της Γερμανίας μίλησε στην Bundestag και επανέλαβε την αντίθεσή της στην έκδοση ευρωομολόγων, υποστηρίζοντας ότι η αμοιβαιοποίηση του χρέους δεν αποτελεί τη σωστή πολιτική.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να μην υποσχεθούμε πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε και να εφαρμόσουμε ό,τι έχει συμφωνηθεί» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Η αμοιβαιοποίηση του χρέους μπορεί να γίνει, μόνο όταν υπάρξουν επαρκείς έλεγχοι» πρόσθεσε.

Μία ημέρα μόλις, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, είναι σαφής η αρνητική στάση της Γερμανίδας καγκελάριου τόσο απέναντι στην έκδοση ευρωομολόγου όσο και ως προς το σχέδιο της «Ομάδας των 4». Επιφυλάξεις ωστόσο φαίνεται πως έχει και ο Γάλλος πρόεδρος, ιδιαίτερα στα σημεία εκείνα που αφορούν στην πολιτική ενοποίηση της ευρωζώνης.

Κατά την ομιλία της στην Bundestag, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο των πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη, ενώ σημείωσε πως η Ευρώπη χρειάζεται νέα κίνητρα, για να περιοριστεί η ανεργία στους νέους. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε επίσης πως η Ευρώπη χρειάζεται αξιόπιστη τραπεζική εποπτεία, ενώ επανέλαβε τη θέση της ότι η έκδοση ευρωομολόγων θα ήταν μια λάθος και αντιπαραγωγική οικονομική κίνηση.

Επίσης, διαφώνησε με τις προτάσεις της ΕΕ ότι αμοιβαία ευθύνη για το χρέος είναι απαραίτητη για την ευρωζώνη, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει, μόνο όταν υπάρξουν επαρκείς έλεγχοι.  

Επισήμανε ακόμη ότι τα ταμεία της ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιηθούν, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Παράλληλα, δήλωσε πως τα κεφάλαια της ΕΤΕπ πρέπει να ενισχυθούν κατά δέκα δισ. ευρώ.