protothema.gr/Χρήστος Μπόκας, Ηλιάνα Γαβαλά

 

 

Σε Σώμα συγκροτήθηκε η Βουλή με την ορκωμοσία των 300 βουλευτών που εκλέχθηκαν την 17η Ιουνίου. Από την τελετή έλειπαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λόγω του γνωστού προβλήματος υγείας, οι κ.κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Χρήστος Σταϊκούρας οι οποίοι εκπροσωπούν την χώρα στην Σύνοδο Κορυφής, αλλά και οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Παπανδρέου που βρίσκονται στις Βρυξέλλες για το συνέδριο των ευρωπαίων σοσιαλιστών.
Πέραν αυτών, ένα από τα θέματα που απασχόλησε έντονα το προεδρείο της Βουλής το προηγούμενο 24ωρο ήταν η χωροταξία της Ολομέλειας καθώς ΣΥΡΙΖΑ,ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ έριζαν για το ποιος θα καθίσει στα μπροστινά αριστερά έδρανα . Τελικά εως σήμερα το πρωί τα τρία επιτελεία δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Βύρων Πολύδωρας να εκδώσει διάταγμα που καθορίζει ότι τα κόμματα θα λάβουν τις θέσεις που είχαν λάβει κατά την προηγούμενη ορκωμοσία. Η «λύση Πολύδωρα» είναι προσωρινή, θα ισχύσει και αύριο κατά την εκλογή του Προεδρείου της Βουλής και στην συνέχεια τα κόμματα θα κληθούν εκ νέου να συμφωνήσουν.

Επιπροσθέτως, προσωρινοί γραμματείς του Προεδρείου της Βουλής ορίστηκαν οι τέσσερις νεότεροι βουλευτές: Γιάννης Κεφαλογιάννης (ΝΔ),Ειρήνη Αγαθοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και Τσαμπίκα Μίκα – Ιατρίδη (Ανεξάρτητοι Ελληνες).

Επιπλέον, στα στιγμιότυπα της ημέρας συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων το «ατύχημα» της κυρίας Ελένης Ζαρούλια, συζύγου του προέδρου της «Χρυσής Αυγής» Νίκου Μιχαλολιάκου, της οποίας έσπασε το τακούνι κατά την είσοδό στο κοινοβούλιο. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εισήλθε στη Βουλή παρέα με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ Κώστα Κωνσταντόπουλο ενώ οι περισσότεροι του έδιναν συγχαρητήρια για την γέννηση του γιου του.

Αργοπορημένοι και εν μέσω του τελετουργικού της ορκωμοσίας εμφανίστηκαν οι κ.κ. Πέτρος Τατσόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), Γρηγόρης Ψαριανός (ΔΗΜΑΡ) και Χρήστος Αηδόνης (ΠΑΣΟΚ).

Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατέβηκε στα έδρανα για τον καθιερωμένο αγιασμό, ο Αλέξης Τσίπρας δε φίλησε το σταυρό, έσκυψε απλώς το κεφάλι, ενώ η γενική γραμματέας της Αλέκας Παπαρήγας χαιρέτισε δια χειραψίας τον Αρχιεπίσκοπο.

Τον όρκο τους στο κοράνι έδωσαν και οι τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές. 

Για μία ακόμη φορά οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν σηκώθηκαν όταν ο Γιάννης Τραγάκης ως αντιπρόεδρος της Βουλής κάλεσε τους τρεις μουσουλμάνους βουλευτές, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Αϊχάν Καραγιουσούφ, Αχμέτ Χατζηοσμάν, να ορκιστούν στο Κοράνι.