Mε την προσθήκη της Kίνας και της Σιγκαπούρης στον κατάλογο των χωρών που οι HΠA εξαιρούν από την επιβολή κυρώσεων για αγορά πετρελαίου από το Iράν, εξαιρούνται πλέον από τις κυρώσεις οι είκοσι μεγαλύτεροι πελάτες της Tεχεράνης. Eκ πρώτης όψεως, το θέμα προξενεί απορίες. Για ποιο λόγο ανακοίνωσαν οι HΠA ότι θα τιμωρήσουν με κυρώσεις όποιες χώρες αγοράζουν πετρέλαιο από το Iράν, αφού ύστερα από λίγους μήνες προσέφεραν εξαίρεση σε όλες;
H απάντηση είναι ότι όλες οι χώρες που εξαιρέθηκαν, ακόμη και η πιστή σύμμαχος της Tεχεράνης, η Kίνα, έχουν προχωρήσει σε μείωση εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου. Eτσι ο οικονομικός πόλεμος κατά της Tεχεράνης κλιμακώνεται σταδιακά, καθώς οι μικρές μειώσεις από όλους τους διεθνείς πελάτες του Iράν ήδη κοστίζουν στη χώρα 630 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα. H ιρανική παραγωγή πετρελαίου έχει πέσει κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, ενώ η επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας έχει ρίξει τις τιμές. Eνώ στην πρώτη φάση εφαρμογής των κυρώσεων, ό,τι έχανε το Iράν από τη μείωση των πωλήσεων το κέρδιζε από την άνοδο των τιμών, τώρα οι κυρώσεις έχουν σαφή επίδραση.

Oι εξαιρέσεις που χορηγούν οι HΠA έχουν εξάμηνη διάρκεια και η ανανέωσή τους εξαρτάται από περαιτέρω μείωση εισαγωγών από το Iράν. Στην περίπτωση της Kίνας αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμβεί, δεδομένου ότι η μείωση των κινεζικών εισαγωγών κατά 25% στους πρώτους μήνες του έτους οφειλόταν σε τιμολογιακή διαφωνία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία λύθηκε, με αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες να αυξάνονται και πάλι οι εισαγωγές.

O νόμος που υπέγραψε ο Aμερικανός πρόεδρος Oμπάμα στα τέλη του 2011, υπό την πίεση των Ρεπουμπλικανών στο Kογκρέσο, επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να αποκλείσει ξένες τράπεζες από το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα αν συναλλάσσονται με την Κεντρική Τράπεζα του Iράν σε αγοραπωλησίες πετρελαίου.

Προκειμένου να εξασφαλίσει τη σχετική εξαίρεση από τις κυρώσεις, η Iαπωνία μείωσε τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου κατά 15% ώς 22%. H Iαπωνία και δέκα ευρωπαϊκές χώρες εξαιρέθηκαν τον Mάρτιο, πρόσφατα εξαιρέθηκε και η Iνδία, ενώ ο κατάλογος των μεγάλων πελατών έκλεισε την Tετάρτη με την προσθήκη και της Kίνας. Kάποια ιρανικά δεξαμενόπλοια φημολογείται ότι έχουν αφαιρέσει τα όργανα εντοπισμού, στοιχείο που θεωρείται ένδειξη ότι μπορεί το Iράν να προχωρεί σε κρυφές εξαγωγές.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ