Με τίτλο “Η νύχτα που έχασε η Μέρκελ” το Spiegel αποκαλύπτει χαρακτηριστικούς διαλόγους από την μαραθώνια συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής πριν καταλήξει στη συμφωνία για την ανάπτυξη και τις τράπεζες. Ο Μόντι ξεκαθάρισε στους υπόλοιπους συμμετέχοντες της Συνόδου: «Θα κάτσετε όλοι κάτω μέχρι να βρούμε λύση»! Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης, όταν ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε την αγωνία του για τα υψηλά επιτόκια. με τα οποία δανείζεται η Ισπανία.
Η Μέρκελ έδειξε την γνωστή αδιαφορία. Κάποια στιγμή ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρομπάι ετοιμάστηκε να σηκωθεί από την θέση του, για να ανακοινώσει στους δημοσιογράφους την απόφαση των «27» για πακέτο ύψους 120 δις ευρώ για την ανάπτυξη της Ευρώπης. «Που πας;» τον ρώτησε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Κάτσε κάτω, γιατί θα τα τινάξω όλα στον αέρα. Δεν θα φύγει κανείς αν δεν βρεθούν λύσεις». Στο πλευρό του τάχθηκε ο ραχόϊ. Αντίθετα δυσανασχέτησε η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ. «Όλοι εδώ είμαστε όμηροι του κ. Μόντι;».

 

Πάντως, κανείς δεν τόλμησε να απαντήσει, ενώ ο κ. Ρομπάι χωρίς δεύτερη κουβέντα έμεινε στην θέση του.

Μετά από τρεις ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων η κ, Μέρκελ ξαναζήτησε από τον κ. Ρομπάϊ να κάνει τις ανακοινώσεις. Τότε μπήκε στην μέση ο Γάλλος πρόεδρος, Φ. Ολάντ: «Να πεις την αλήθεια»

Ακολούθησαν σκληρές διαβουλεύσεις επί περίπου τρεις ώρες. Ο πρόεδρος της ΕΕ αποφάσισε να επαναλάβει την προσπάθεια να εμφανιστεί στους δημοσιογράφους στις 23:00, υπό την πίεση της Μέρκελ που τον παρότρυνε να ανακοινώσει τη συμφωνία για το πακέτο ανάπτυξης. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ παρενέβη και ζήτησε από τον Ρομπάι «να πει την αλήθεια»…

 

Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι εμφανίστηκε στις 23:30 και εξήγησε ότι υπάρχουν συμφωνίες και… διαφωνίες.
Η συνεδρίαση έληξε τελικά στις 5:20 το πρωί…