protothema.gr/Σπύρος Γκουτζάνης, Γιάννης Μακρυγιάννης, Χρήστος Μπόκας, Ανδρέας Μπελεγρής

 

 

Οι προγραμματικές δηλώσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Δευτέρας. 

Στο σπίτι του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στη Κηφισιά η συζήτηση, σύμφωνα με συμμετέχοντες, έγινε σε πολύ καλό κλίμα και επεκτάθηκε σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα, όπως η επίσκεψη της τρόικας, οι αποκρατικοποιήσεις κα.
Από την πλευρά της ΝΔ, εκτός του πρωθυπουργού, στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Κεδίκογλου και Λαζαρίδης, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ μαζί με τον κ. Βενιζέλο ήταν και ο κ. Σκανδαλίδης και από την ΔΗΜΑΡ τον κ. Φώτη Κουβέλη συνόδευσε ο κ. Χατζησωκράτης.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας καθώς και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. 

Οι τρεις αρχηγοί αύριο θα έχουν τηλεφωνικές επαφές και ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον κ. Στουρνάρα, τον υπουργός Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο.

Οι προγραμματικές δηλώσεις θα γίνουν την Πέμπτη ή την Παρασκευή, όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της τρόικας. Συνάντηση με την τρόικα θα έχουν πιθανότατα και οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε ακόμη ότι έγινε μια ευρύτατη και σε βάθος συζήτηση για το θέμα των προγραμματικών δηλώσεων, ενώ όπως τόνισε, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους. 

Πάντως, στο ηγετικό επιτελείο υπάρχουν δύο βασικές απόψεις για το πώς πρέπει να κινηθούν σε σχέση με την κυβέρνηση. Η πρώτη είναι να τεθεί σε κορυφαίο επίπεδο το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου με την επίκληση της νωπής λαϊκής εντολής και να ζητήσει η κυβέρνηση ένα συνολικά βιώσιμο πρόγραμμα για την χώρα που να περιλαμβάνει επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος αλλά και υπαγωγή των ελληνικών τραπεζών για την ανακεφαλαιοποίησή τους στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Η δεύτερη προβλέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση τα απαραίτητα μέτρα για τα οποία έχει ήδη δεσμευτεί και να τεθεί το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης αργότερα όταν η κυβέρνηση θα έχει να επιδείξει χειροπιαστά αποτελέσματα που θα ελαφρύνουν το κλίμα και θα της δώσουν επιχειρήματα έναντι των ευρωπαίων εταίρων που δεν δείχνουν να έχουν καλές διαθέσεις. Οι δύο απόψεις αυτές διατρέχουν τη ΝΔ αλλά και τα άλλα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς το δικό της πρόγραμμα που περιλαμβάνει αποκρατικοποιήσεις μίας σειράς δημοσίων οργανισμών και κλείσιμο αντιπαραγωγικών υπηρεσιών. Τα μέλη του οικονομικού επιτελείου που θα σηκώσουν το κύριο βάρος των συζητήσεων με την Τρόικα θα επιχειρήσουν να πείσουν για την αποφασιστικότητά τους να υλοποιήσουν τα συμφωνημένα. Στον κατάλογο των αποκρατικοποιήσεων είναι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας αλλά και ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, τα ΕΛΤΑ.

Πάντως, η γραμμή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός είναι ότι δεν συζητούνται νέες οριζόντιες περικοπές και απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Τα μέλη του οικονομικού επιτελείου θα παρουσιάσουν και τις προτάσεις τους για ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να επανέλθουν οι πολύ χαμηλές συντάξεις και τα ειδικά επιδόματα όπως έχει δεσμευτεί κατ’ επανάληψη ο πρωθυπουργός. Θεωρείται βέβαιο ότι η Τρόικα θα ελέγξει την πορεία των συμφωνηθέντων και τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί τόσο στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και στο κλείσιμο οργανισμών όσο και στην υστέρηση στα έσοδα.

Η θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου  


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρεί ευνοϊκή τη συγκυρία για να τεθούν προς την τρόικα τα κρίσιμα θέματα για την αναθεώρηση του μνημονίου. Εκτιμά ότι υπάρχουν νέα επιχειρήματα με βάση τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής της ΕΕ και εστιάζει την προσοχή του αφενός στη δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών από EFSF/ESM και τη φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή. Κομβικό σημείο για την κ. Βενιζέλο είναι παράταση κατά δύο χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η θέση του Φώτη Κουβέλη


Στο πλαίσιο που θέτει το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα κινηθεί ο κ. Φώτης Κουβέλης κατά την συνάντηση με τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου στο σπίτι του πρώτου στην Κηφισιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο κατ’ αρχήν στόχοι του προέδρου της ΔΗΜΑΡ είναι να μην υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο τομέα και να γίνουν οι αλλαγές στα εργασιακά που συμφώνησαν τα μέλη της τρικομματικής επιτροπής. Δηλαδή, στο διάλογο για το ύψος των συλλογικών συμβάσεων να συμμετέχουν μόνο οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες. Δεδομένος θεωρείται και ο στόχος να μην υπάρξουν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Πάντως, στενοί συνεργάτες του κ. Κουβέλη αναφέρουν ότι «δεν πάμε με κόκκινες γραμμές και με διάθεση να δημιουργήσουμε πρόβλημα.

Όμως, θα επιμείνουμε σε ορισμένα ζητήματα για να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα» και προσθέτουν πως «πρέπει να τρέξει το κυβερνητικό έργο ώστε να δείξουμε στους εταίρους ότι υπάρχει διάθεση συνεργασίας».

Νωρίτερα ,μετά την ολοκλήρωση της διυπουργικής υπό τον νέο υπουργό Οικονιομίας κ. Στουρνάρα , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου δήλωσε: «Αν πείσουμε ότι με μια άλλη συνταγή μπορούμε να πετύχουμε τους ίδιους στόχους τότε μπορούμε να κάνουμε προσαρμογές». Χαρακτήρισε πολύ δύσκολη τη διαπραγμάτευση και πρόσθεσε ότι: «Στο κείμενο της προγραμματικής σύγκλισης έχουμε βάλει στόχους τετραετίας και ανάλογα με το πότε ωριμάζουν θα θέτουμε τα ζητήματα».

Όσον αφορά στον όρο «ιδιοκτησία» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, κυβερνητική πηγή  διευκρίνιζε  πως «είναι ευθύνη της κυβέρνηση να αποφασίζει την συνταγή. Εάν με μια άλλη συνταγή πείθουμε τους εταίρους πως επιτυγχάνεται ο στόχος, τότε μπορούμε να αλλάζουμε τη συνταγή».

Την Τρίτη ξεκινάνε οι συναντήσεις με τα χαμηλόβαθμα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα ενώ την Πέμπτη, μετά και την ορκομωσία του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, θα αρχίσει το τριήμερο «παζάρι» που με τους επικεφαλής της Τρόικα, το οποίο θα διαρκέσει  έως το Σάββατο.

Την Τρίτη ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ  θα έχει σύσκεψη με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος θα διαπραγματεύεται με την Τρόικα καθ’ όλο το τριήμερο. Ο κ. Ράιχενμπαχ θα μεταβεί για συσκέψεις στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη, ενώ σειρά παίρνουν οι επικεφαλής της Τρόικα την Παρασκευή.

«Πρέπει να είμαστε σοβαροί στις δεσμεύσεις μας και μετά όλα τα άλλα» διευκρίνιζε στέλεχος της κυβέρνησης που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, διευκρινίζοντας πως το εάν τελικώς ενταχθεί και η Ελλάδα στο ευνοϊκό καθεστώς που διαμορφώθηκε για την Ισπανία, τελεί υπό όρους και η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να δείξει «πρόσωπο».

Στη σύσκεψη, που διεξήχθη στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, συμμετείχαν σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο υπό τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, με τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για τη φορολογία Γιώργο Μαυραγάνη, καθώς επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο υπουργός Διοίκησης Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο υφυπουργός ΥΠΕΚΑ Μανούσος Βολουδάκης, ο ΓΓ Ενέργειας Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου
Διαβάστε σχετικά άρθρα
Ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών