Μια πετυχημένη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ αποτελεί έναν κορυφαίο εθνικό στόχο, δήλωσε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε μήνυμα που απηύθυνε με την ευκαιρία της ανάληψης της Κυπριακής Προεδρίας. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ζήτησε ενότητα για να πετύχει η Προεδρία των μεγάλων προκλήσεων αλλά και της μεγάλης καταξίωσης για την Κυπριακή Δημοκρατία.    

«Η πρώτη Ιουλίου 2012 είναι μια ιστορική μέρα για την πατρίδα μας. Η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους επόμενους έξι μήνες. Η ανάληψη του θεσμικού μας ρόλου, ως προεδρεύουσα χώρα, αποτελεί μεγάλη τιμή, αναγνώριση και καταξίωση», είπε ο Πρόεδρος. «Στόχος μας είναι να ασκήσουμε μια καθόλα επιτυχημένη, ευρωπαϊκή Προεδρία. Η επιτυχής άσκηση της πρώτης κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου αναντίλεκτα θα έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις για τη μελλοντική μας πορεία στην ΕΕ και όχι μόνο. Θα προσδώσει ακόμη περισσότερο κύρος στην Κύπρο, ιδιαίτερα μέσα στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαστε. Μια επιτυχημένη ευρωπαϊκή Προεδρία εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας θα δημιουργήσει ένα σημαντικό πολιτικό και στρατηγικό αποθεματικό το οποίο θα αξιοποιηθεί στη συνέχεια εντός της Ενωσης», είπε χαρακτηριστικά.

Πρωταγωνιστεί η μικρή και ημικατεχόμενη Κύπρος

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι με την ανάληψη της Προεδρίας η Κύπρος αποδεικνύει ότι παρά τη μικρή της έκταση και το μικρό της πληθυσμό, αλλά και το γεγονός ότι είναι ημικατεχόμενη, «έχει τη θέληση και τις δυνάμεις να ορθώσει το ανάστημά της και να πρωταγωνιστήσει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι». «Για τους επόμενους έξι μήνες η Κύπρος θα αποτελέσει κέντρο εξελίξεων και ζυμώσεων ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Εχουμε εδώ και αρκετό χρόνο εργαστεί αφιερώνοντας όλες μας τις δυνάμεις ως ένα αδιάσπαστο σύνολο, για να διασφαλίσουμε την επιτυχή ανταπόκριση μας στις απαιτήσεις της Προεδρίας. Είμαστε πανέτοιμοι για τη δύσκολη αλλά και συναρπαστική πρόκληση. Τώρα είναι η ώρα της ενότητας. Ολοι μαζί, πολιτική ηγεσία, τεχνοκράτες και ολόκληρος ο λαός, ανεβάζουμε την Κύπρο ψηλότερα στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε τις σημαντικές προκλήσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις: «Συμμερίζομαι πλήρως την εκτίμηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο ότι η σημερινή κρίση που ταλανίζει την Ενωση αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για όσα οι λαοί της Ενωσης δημιούργησαν με μόχθο και θυσίες. Η πρωτόγνωρη παγκόσμια οικονομική κρίση έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις σε ολόκληρη την ΕΕ. Μεγάλες οικονομίες σημαντικών κρατών- μελών έχουν κλυδωνιστεί. Η σημερινή κατάσταση συνιστά ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ταυτόχρονα συνιστά μια κορυφαία πρόκληση για την ΕΕ, για αλλαγές που πρέπει να γίνουν με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Μια πρόκληση που σχετίζεται με κρίσιμες επιλογές για το πώς οραματιζόμαστε το κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι τα επόμενα χρόνια. Προκλήσεις που σχετίζονται με το πώς θα υλοποιήσουμε αυτό το όραμα. Με τη στρατηγική και τις πολιτικές μας».

Για μια καλύτερη Ευρώπη των ενωμένων λαών

Το σύνθημα της Κυπριακής Προεδρίας, επεσήμανε ο Πρόεδρος, συμπυκνώνει τη σημερινή ανάγκη «Για μια καλύτερη Ευρώπη». «Θα εργαστούμε μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μαζί με τους εταίρους μας στην ΕΕ, για περισσότερη κοινοτική αλληλεγγύη, για μια Ευρώπη που να βρίσκεται πιο κοντά στον απλό άνθρωπο, ώστε να ανταποκρίνεται θετικά και αποτελεσματικά στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών της», πρόσθεσε. «Θα εργαστούμε για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Θα εργαστούμε για την αντιμετώπιση των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ένεκα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με πρώτο το ζήτημα της ανεργίας. Για μια Ευρώπη της ανάπτυξης, που τόσο έχουμε ανάγκη σήμερα. Για μια Ευρώπη της ευημερίας», υπέδειξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Μαζί, ενωμένοι οι λαοί της Ευρώπης μπορούμε να επιτύχουμε, επεσήμανε.

Κομβικό σημείο για την Κύπρο και το λαό της

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε παράλληλα ότι την ώρα που η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ υλοποιώντας ένα κορυφαίο εθνικό στόχο για πετυχημένη Προεδρία, βρίσκεται και η ίδια σε ένα κομβικό σημείο για την περαιτέρω πορεία της πατρίδας και του λαού της: «Βασικό ζητούμενο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της είναι η επίλυση των προβλημάτων του τραπεζικού μας συστήματος, ένεκα της έκθεσής του στην ελληνική οικονομία». Την ίδια ώρα, υπογράμμισε πως η προοπτική που με αποφασιστικότητα έχουμε δημιουργήσει για το λαό, με την εξεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη, «αποτελεί τη σημαντικότερη θετική εξέλιξη για την πατρίδα και το λαό μας τα τελευταία αρκετά χρόνια».

Η τουρκική αδιαλλαξία δεν μας ξεστρατίζει από το όραμα της λύσης

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαμήνυσε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα δεν μπορεί να μας ξεστρατίσει από το όραμα για αποτίναξη της κατοχής και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σήμερα ισχυρότερη διεθνώς, με περισσότερο κύρος», πρόσθεσε. Καταλήγοντας στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Μαζί, ενωμένοι, μπορούμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, οικοδομώντας μια ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο στο πλαίσιο μιας ΕΕ της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης».

Μια Ευρώπη πιο κοντά στον πολίτη

Πέραν από το μήνυμά του προς τον κυπριακό λαό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έδωσε συνέντευξη στη διαδικτυακή υπηρεσία του Συμβουλίου της ΕΕ στην οποία κάνει μια πλήρη ανάλυση των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας σε όλους τους τομείς. Στη συνέντευξη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι η Κυπριακή Προεδρία θα κατευθύνει τις προσπάθειές της, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, προς μία αποτελεσματική και βιώσιμη Ευρώπη, με οικονομία υψηλότερων επιδόσεων που θα βασίζεται στην ανάπτυξη, μια Ευρώπη κοντά στους πολίτες της και με ενεργή παρουσία παγκοσμίως.

Πηγή: Χαραυγή