Tης Δέσποινας Συριοπούλου

Αρχές της εβδομάδας, μετά από μια μικρή αναβολή λίγων ημερών,  αναμένεται να φτάσει η τρόικα στην Αθήνα για την πρώτη συνάντηση με την νέα Ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, «οι ελεγκτές, πέρα από την συνάντηση με τις ελληνικές αρχές, θα εξετάσουν την πορεία του προγράμματος, πού βρίσκεται δηλαδή η εφαρμογή, τι έχει επιτευχθεί και τι όχι» και «υπό αυτή την βάση θα συνομιλήσουν με τις ελληνικές αρχές, θα  ακούσουν τις προτάσεις τους, θα συζητήσουν και θα διαπραγματευτούν πώς θα προχωρήσουν, τι μέτρα θα λάβουν ώστε να επιτευχθούν οι συμφωνηθέντες στόχοι».  

Έχοντας κάνει ξεκάθαρο προς πάσα κατεύθυνση και με κάθε ευκαιρία ότι η βάση συζήτησης είναι οι στόχοι του προγράμματος της δημοσιονομικής προσαρμογής, οι οποίοι και δεν αλλάζουν, το ΔΝΤ ακροθιγώς δίνει το πλαίσιο της πολυθρύλητης επαδιαπραγμάτευσης, με όρους που ωστόσο δεν φαίνεται να αλλάζουν πολύ τα δεδομένα. Την περασμένη Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Gerry Rice στην καθιερωμένη τακτική ενημέρωση απέφυγε να απαντήσει ποια είναι τα σημεία εκείνα στα οποία μπορούν να γίνουν αλλαγές, θέτοντας ουσιαστικά ως προαπαιτούμενο την συνάντηση των απεσταλμένων με την νέα κυβέρνηση, και αφού εξεταστεί η πρόοδος που έχει γίνει. Η φράση «Ένα βήμα την φορά» του Gerry Rice θα μπορούμε να είναι ενδεικτική για την τακτική του μαστίγιου και του καρότου, με την επισήμανση κατά τα άλλα ότι «το ΔΝΤ είναι ανοιχτό στην περίπτωση που υπάρχουν ιδέες από την ελληνική πλευρά για το πώς μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος». Επί της παρούσης η προτεραιότητα που τίθεται εκ μέρους του ΔΝΤ είναι να ακούσουν την ελληνική κυβέρνηση στα όσα έχει να τους πει, με την βάση και το πλαίσιο της συζήτησης να το αποτελούν οι στόχοι του προγράμματος. Δεδομένου, λοιπόν, ότι είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει η όποια συζήτηση για την αλλαγή των στόχων, αξιωματούχοι του οργανισμού, στο ζήτημα περί αλλαγών ή περί επαναδιαπραγμάτευσης, κάνουν λόγο για «ένα δυναμικό πρόγραμμα, στο οποίο μπορεί να γίνουν προσαρμογές ανάλογα τα δεδομένα και τις προτάσεις που υπάρχουν.
Το ζήτημα» λένε χαρακτηριστικά, «είναι να βρεθεί κοινός τόπος με την ελληνική κυβέρνηση και να συμφωνήσουμε στα μέτρα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Και θέλουμε να εργαστούμε σε αυτή την βάση». Αφ’ης στιγμής η τρόικα φτάσει στην Αθήνα, συναντηθεί με την ελληνική κυβέρνηση και εξετάσει επί τόπου τα όσα έχουν ή δεν έχουν γίνει, το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα ενημερώσει το management και το ΔΣ –ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν θα επιστρέψουν στην έδρα του οργανισμού στην αμερικανική πρωτεύουσα- ώστε στην συνέχεια να δοθεί η εντολή σε ένα μεγαλύτερο αριθμητικά κλιμάκιο, στην επονομαζόμενη ομάδα διαπραγμάτευσης, να επισκεφθεί την Αθήνα και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές «για το ποια μέτρα χρειάζεται να ληφθούν για να προχωρήσει το πρόγραμμα».

 

Αναφορικά δε για την συμφωνία μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών –ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ- για τα σημεία της προγραμματικής σύγκλισης, αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο, επαναλαμβάνοντας για ακόμα μια φορά την σημασία της επί τόπου καταγραφής των πεπραγμένων-  αναφέρει ότι «τα έχουν δει, αλλά ο οργανισμός δεν εμπλέκεται σε αυτό. Θα συζητήσουν με τις ελληνικές αρχές και θα αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν. Πρώτα θα ακούσουν τι έχουν να πουν από την ελληνική κυβέρνηση, ποιες είναι οι προτάσεις τους, ποια μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν, ώστε να εκπληρωθούν οι στόχοι του προγράμματος, και μετά θα δουν σε τι θα συμφωνήσουν. Σίγουρα οι ελεγκτές και η ομάδα τους έχει δει την συμφωνία και έχει άποψη επ’ αυτής. Αλλά οι παρατηρήσεις τους θα γίνουν πρώτα στις ελληνικές αρχές».

Πάντως για το Διεθνές Νομισματικό ταμείο, η όλη διαδικασία, αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα και την πορεία του, δεν είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που ακολουθείται για την οποιαδήποτε άλλη χώρα που έχει ζητήσει την συνδρομή του. «Αποτελεί πάγια τακτική η συγκεκριμένη διαδικασία» λένε χαρακτηριστικά. «Άλλωστε», συνεχίζουν «το πρόγραμμα αποτελεί έναν οδικό χάρτη για το πώς από το ένα σημείο θα φτάσεις στο άλλο. Αν δεν υπάρχει σταθερότητα στους στόχους, όλα είναι ανοιχτά πάλι. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι πχ. μπορείς να επιστρέψεις στις αγορές, ή ότι μπορείς να πάρεις χρηματοδότηση».

 Δημοσιεύτηκε στον Επενδυτη στις 30 Ιουνίου 2012