protothema.gr

Διαφορετικές γραμμές «τραβάνε» Τρόικα και Αθήνα, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι το κράτος έχει συνέχεια και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αν και αναγνωρίζουν ότι το Πρόγραμμα βρίσκεται εν πολλοίς εκτός στόχων.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρα, κατά την σύντομη τελετή παράδοσης-παραλαβής των καθηκόντων του στο υπουργείο από τον υπηρεσιακό υπουργό κ. Γιώργο Ζανιά.
Όπως διευκρίνισε, οι επικεφαλής της Τρόικα δεν έχουν αυτήν τη στιγμή εξουσιοδότηση να μιλήσουν για αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα. Η εντολή που έχουν είναι να καταγράψουν την κατάσταση, σε ποια σημεία το Πρόγραμμα βρίσκεται «εκτός πλαισίου» και σε ποια εντός, με στόχο να ενημερώσουν σχετικά το Γιούρογκρουπ, καθώς επίσης την Ουάσιγκτον και τη Φραγκφούρτη.

Το «ματς» τώρα θα συνεχιστεί στις Βρυξέλλες. «Την Δευτέρα δεν θα περάσεις καλά στο Γιούρογκρουπ» του είπαν σε κάποια στιγμή οι εκπρόσωποι των δανειστών, προϊδεάζοντάς τον για το τι ακριβώς εικόνα θα μεταφέρουν προς τους εταίρους. Με άλλα λόγια, θα συνεχιστούν και θα ενταθούν οι πιέσεις για να εφαρμοστούν τα σκληρά μέτρα που δεν έχουν προχωρήσει.

«Από σήμερα μπαίνουμε στα βαθιά νερά, μας περιμένουν δύσκολα χρόνια, είμαι όμως αισιόδοξος ως άνθρωπος και βλέπω φως στο βάθος του τούνελ» δήλωσε ο κ.Στουρνάρας. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε πως «δεν βλέπουμε τους εκπροσώπους της Τρόικα σαν κατακτητές, είναι εκπρόσωποι των δανειστών, μας έχουν δώσει πολλά χρήματα και πρέπει να συμβιώσουμε μαζί τους».

Ο κ.Στουρνάρας επιφυλάχθηκε για τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση με τις προγραμματικές δηλώσεις της, αν και πολλά θα κριθούν με την έκθεση των ελεγκτών της Τρόικα περίπου στις 20 Ιουλίου.

Αποχωρώντας από τη θέση του υπουργού Οικονομικών ο κ.Ζανιάς ευχήθηκε η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να συνδυαστεί με έξοδο από την ύφεση και την κρίση.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal Τρόικα θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση μέσα στο 2012 νέα μέτρα περίπου 2 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή υπολογίζουν οι δανειστές μας ότι χάθηκαν εξαιτίας των 2 εκλογικών αναμετρήσεων.

Αξιωματούχος της τρόικας φέρεται να διαρρέει πως: «Η Ελλάδα δεν έχει κάνει αυτά που έχει υποσχεθεί. Παραπονιέται συνεχώς ότι το πρόγραμμα είναι λάθος και ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί, τη στιγμή που άλλες χώρες με αντίστοιχα προγράμματα τα έχουν εφαρμόσει και έχουν δει αποτελέσματα. Οι συνεχείς απαιτήσεις της Αθήνας για καλύτερους όρους, την ώρα μάλιστα που δεν εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα, έχει προκαλέσει κόπωση σε πολλούς στην ευρωζώνη, στέλνοντας αρνητικά σήματα στους πιστωτές της χώρας».

Για αυτό και η Wall Street Journal περιμένει σύγκρουση της κυβέρνησης με την Τρόικα, ικανή να απειλήσει την ”εύθραυστη κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ”.

Στο δημοσίευμα ανώτατο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης φέρεται να δηλώνει πως ”αν η Τρόικα δεν επιδείξει ευελιξία, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα καταρρεύσει και η Ελλάδα ενδέχεται να οδηγηθεί σε νέες εκλογές. Αν οι απαιτήσεις είναι υπερβολικές, η Τρόικα θα είναι υπεύθυνη για την πολιτική διάλυση που θα ακολουθήσει”.

«Οι επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις της Ελλάδας για ευνοϊκότερους όρους, που γίνονται ενώ ταυτόχρονα αρνείται να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, στέλνουν αρνητικά μηνύματα στους δανειστές», προσθέτει το δημοσίευμα

«Πολλοί στην ευρωζώνη έχουν κουραστεί με την Ελλάδα», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Τα ταμειακά αποθέματα της χώρας επαρκούν μόνο για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ενώ η εκταμίευση της επόμενης δόσης από το δάνειο των 173 δισ. ευρώ δεν αναμένεται πριν από τα τέλη Αυγούστου, καθώς η Τρόικα πρέπει να ολοκληρώσει τις συνομιλίες της με την κυβέρνηση.

Χωρίς την ενίσχυση αυτή, η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα και ενδέχεται να αναγκαστεί να αναστείλει βασικές υπηρεσίες, όπως νοσοκομεία και σχολεία, αν και η κυβέρνηση ελπίζει ότι η ένεση από τα φορολογικά έσοδα θα βοηθήσει να ξεπεραστεί ο σκόπελος.

«Στην καλύτερη των περιπτώσεων, τα χρήματα θα εκταμιευτούν στα τέλη Αυγούστου», ανέφερε ο αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι η επιθεώρηση της ελληνικής οικονομίας είναι μία αργόσυρτη κι επίπονη εργασία που θα πρέπει να πληροί τις διαδικασίες του ΔΝΤ και του Eurogroup.

Η νέα κυβέρνηση, είπε ο αξιωματούχος, θέλει να δείξει πρώτον, ότι κάνει βήματα, πριν ζητήσει επισήμως από τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ την χαλάρωση των όρων του Μνημονίου. Αλλά κάποιοι προειδοποιούν, ότι αν η Τρόικα διατηρήσει μία σκληρή γραμμή, μπορεί να αποσταθεροποιήσει την εύθραυστη κυβέρνηση συνεργασίας.

«Δεν γνωρίζουμε την στάση που θα κρατήσει η τρόικα. Αλλά αν δεν δείξει καμία ευελιξία, η κυβέρνηση συνεργασίας θα διασπαστεί και η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει την ανάγκη για νέες εκλογές», δηλώνει στην WSJ ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Η παρούσα κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί. Και αν η Τρόικα ζητήσει τόσα πολλά, θα είναι υπεύθυνη για την πολιτική κρίση που θα ακολουθήσει», καταλήγει ο έλληνας αξιωματούχος.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται να παρουσιάσει στους Τροικανούς σχέδιο  δέκα σημείων για την οικονομία με έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις και τη δημόσια διοίκηση, προκειμένου να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Στουρνάρας: Μας περιμένουν δύσκολα χρόνια