Γράφει ο elkosmas.gr

Όπως μάλλον θα έχετε ενημερωθεί η ACTA ή Anti Counterfeiting Trade Αgreement από το OSarena και το LinuxInside.gr (και όχι μόνο αλλά μου ήρθαν τώρα)  δεν πέρασε στο Ευρωκοινοβούλιο.Η ACTA δεν είναι κάτι καινούριο, κάθε άλλο! Ήδη από το 2010 που είχε διαρρεύσει το προσχέδιο της η υπογραφή της από εκπρόσωπο της χώρας μας στην Ιαπωνία του Γενάρη, οι αντιδράσεις τουλάχιστον όπως τις αντιλήφθηκα εγώ ήταν πρωτοφανείς.

Φτάσαμε λοιπόν εχθές ημέρα ανεξαρτησίας για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να γίνει η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την ACTA, και το αποτέλεσμα ήταν να απορριφθεί. Βλέπετε παρά τις αντιρρήσεις από μια μερίδα του κόσμου για την ACTA υπήρχαν και πολύ υποστηρικτές της. Οι περισσότεροι υποστηρικτές της ACTA ήταν από τις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που υποστήριζαν την συμφωνία.

 

Επειδή το άρθρο είναι πραγματικά μεγάλο (με έπιασε λογοδιάρροια συγνώμη 2-3 μέρες το έγραφα) σας προειδοποιώ είναι το μεγαλύτερο άρθρο που έχω γράψει σε αυτό το blog)Για να μπείτε στο κλίμα δείτε και το video που ακολουθεί από την τηλεόραση της Ευρωβουλής

Μετά την αρνητική γνωμοδότηση όλων τον εμπλεκόμενων επιτροπών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που διαπραγματεύτηκε αυτή την συμφωνία πριν καιρό πρότεινε να εξεταστεί από το Ευρωδικαστήριο για να δούμε το κατά πόσο είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο (το ίδιο δικαστήριο που είχε αποφασίσει ότι οι γλώσσες προγραμματισμού δεν είναι αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας), όμως η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών ήθελε να έρθει προς ψήφιση εχθές όμως ειδικά για τους εκπροσώπους της Ελληνικής και τις  Κυπριακής Δημοκρατίας  είχαμε τα εξής αποτελέσματα (σύμφωνα με το Votewatch.eu).

Η μόνη ψήφος υπέρ από την Ελλάδα ήταν της κυρίας Νίκης Τζαβέλα.από την ομάδα της Ευρώπης ελευθερίας και δημοκρατίας (στην οποία συμμετέχει το ΛΑΟΣ) ενώ κανείς Κύπριος δεν ψήφισε υπέρ

Πέντε Έλληνες Ευρωβουλευτές επέλεξαν να απέχουν από αυτούς οι τέσσερις είναι από την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (στο οποίο συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία) συγκεκριμένα οι κυρίες Μαριέττα Γιαννάκου και Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου και οι κύριοι Γεώργιος Κουμουτσάκος και ο κύριος Γεώργιος Παπαστάμκος ενώ από την ομάδα της Ευρώπης ελευθερίας και δημοκρατίας ο κύριος Νικόλαος Σαλαβράκος (αν και οι περισσότεροι βουλευτές της ομάδας του ψήφισαν εναντίων).

Κατά ψήφισαν οι περισσότεροι Έλληνες Ευρωβουλευτές και όλοι οι Κύπριοι. Ποιο συγκεκριμένα οι Γεώργιος Παπανικολάου και ο Κωνσταντίνος Πουπάκης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε αντίθεση με τους περισσότερου βουλευτές του ΕΛΚ που απείχαν, οι βουλευτές Μαρία-Ελένη Κόππα, Χρυσούλα Παλιαδέλη, Άννυ Ποδηματά, Συλβάνα Ράπτη, Κρίτων Αρσένης, Σπύρος Δανέλης, Δημήτριος Δρούτσας, Γεώργιος Σταυρακάκης από την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (στην οποία ανήκει το ΠΑΣΟΚ), ο κύριος Χαράλαμπος Αγγουράκης, ο κύριος Γεώργιος Τούσσας και ο κύριος Νικόλαος Χουντής (όποιος αν θυμάστε είχε υπογράψει και το Σύμφωνο Ελεύθερου Λογισμικού) (και οι τρείς συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Αριστερά τον Πράσινων των Βόρειων Χωρών οι δύο πρώτοι με την υποστήριξη του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, και ο τρίτος με την υποστήριξη του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς), ο κύριος Θεόδωρος Σκυλακάκης της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (με την στήριξη της Δημοκρατικής Συμμαχίας), ο κύριος Νίκος Χρυσόγελος της ομάδας των Πράσινων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (με την υποστήριξη των Οικολόγων Πράσινων στις θέσεις τους δήλωναν ότι δεν συμφωνούσαν με την ACTA).

Ειδική μνεία νομίζω ότι πρέπει να γίνει για τους Ευρωβουλευτές της Κύπρου, που όλοι ψήφισαν κατά της ACTA, (παρακαλώ οι αναγνώστες από την Κύπρο να με συγχωρέσουν για τυχών λάθη και παραλείψεις να μην διστάσουν να με διορθώσουν) ο κύριος Ιωάννης Κασουλίδης και η κυρία Ελένη Θεοχάρους από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και σε αντίθεση με την πλειοψηφία των βουλευτών του ΕΛΚ (και οι δύο προερχόμενοι από το Δημοκρατικό Συναγερμό), ο κύριος Τάκης Χατζηγεωργίου και ο κύριος Κυριάκος Τριανταφυλλίδης από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Αριστερά τον Πράσινων των Βόρειων Χωρών (με την υποσστήριξη της ΑΚΕΛ-Αριστέρας-Νέες Δυνάμεις), ο κύριος Κυριάκος Μαυρονικόλας και η κυρία Αντιγόνη Παπαδοπούλου της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών με την υποστήριξη των (ΕΔΕΚ και Δημοκρατικού κόμματος αντίστοιχα).

Αν δεν σας βγαίνουν τα κουκιά είναι γιατί ο κύριος Ιωάννης Τσουκαλάς του ΕΛΚ από την Ελλάδα δεν ψήφισε.

Αυτά λοιπόν για τις ψήφους των βουλευτών από την Ελληνική και την Κυπριακή επικράτεια.

Μερικά επίσης ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι εκτός της Κύπρου, ομοφωνία εναντίων της ACTA έδειξαν οι βουλευτές της Βουλγαρίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας και της Πολωνίας.

Αν πιστεύετε ότι το θέμα με την ACTA τελείωσε μάλλον κάνετε λάθος. Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όταν το Ευρωδικαστήριο αποφανθεί για το ποια τμήματα της ACTA παραβιάζουν το Ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι πιθανών να εξεταστεί ένα νέο κείμενο το οποίο θα επιβεβαιώνει τα τμήματα που είναι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και ίσως σε μερικά χρόνια ξαναδούμε ένα κείμενο συγγενές της ACTA να φτάνει στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι όμως κάτι τέτοιο λύση, προσωπικά είμαι της άποψης ότι η Ευρώπη σαφώς και χρειάζεται μια ριζική αλλαγή στην νομοθεσία των πνευματικών δικαιωμάτων.

Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η ACTA δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα ούτε της βιομηχανίας  του copyright (αν και πρέπει να τονιστεί ότι αν αναφερόμαστε σε πατέντες τότε ο όρος βιομηχανία καλύπτει την αυτοματοποιημένη παραγωγή υλικών αγαθών και μόνο αυτή) πόσο μάλλον δε τα συμφέροντα της Ευρώπης σαν σύνολο. Σε ένα άρθρο που ο μετέφρασε ο Δημήτρης Γλενταδάκης για το elkosmas.gr ο κύριος Falvinge δίνει το περίγραμμα των αντιδράσεων των κατόχων copyright στις τεχνολογικές αλλαγές που είχαμε τον τελευταίο αιώνα. Άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με τα λεγόμενα του κύριου Falkivinge οφείλει να αναγνωρίσει ότι σε βάθος χρόνου όταν υπήρχε τεχνολογική πρόοδος οι κάτοχοι copyright κατέφευγαν στον προστατευτισμό της αγοράς προκειμένου να υπερασπιστούν τα συμφέροντα τους μέχρι να βρουν τα τεχνολογικά μέσα και τις εμπορικές μεθόδους ώστε να τα εκμεταλλευτούν.

Stop ACTA 21Είναι αντιληπτό ότι το άγχος των κατόχων copyright είναι υπολογίσιμο, και είναι κάτι που τους αναγκάζει να ασκούν πιέσεις σε πολιτικούς βλέποντάς ότι βραχυπρόθεσμα θα έχουν απώλεια εσόδων σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους εκτός Ευρώπης. Αλλά βραχυπρόθεσμα νομίζω ότι είναι αντιληπτό ότι όποιος κάτοχος copyright εξελίξει ένα επιχειρηματικό και τεχνολογικό μοντέλο τέτοιο που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες είναι προφανές ότι θα έχει σοβαρό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του.Προσωπικά πιστεύω ότι αν πραγματικά οι Ευρωπαίοι κάτοχοι copyright επιθυμούν την εξασφάλιση των εσόδων τους σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να θέσουν οι ίδιοι τις βάσεις για  ένα πλαίσιο νόμων που θα έρχεται σε αντιδιαστολή με το μοντέλο διαχείρισης copyright που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα, προκειμένου όμως να το κάνουν αυτό θα πρέπει να έχω θέσει τις επιχειρηματικές και τεχνολογικές βάσεις για ένα τέτοιο άλμα προς τα εμπρός.

Μια αν και όχι η μοναδική πρόταση για μια θετική αλλαγή στην νομοθεσία σχετικά με το copyright νομίζω ότι είναι αυτή που προτείνεται από την Γαλλική οργάνωση La Quadrature du Net και σίγουρα δεν είναι η μόνη που θα δούμε στο μέλλον. Η άποψη μου είναι ότι χρειάζεται αρκετό θάρρος από τους Ευρωπαίους πολιτικούς, αλλά αν θέλουμε η Ευρώπη να είναι μια υπολογίσιμη δύναμη σε ένα όλο και περισσότερο ψηφιακό κόσμο που οι συνοριακοί περιορισμοί δεν έχουν παρά ελάχιστο αντίκτυπο.

Εσείς τι πιστεύετε; Νομίζετε ότι θα δούμε στο μέλλον μια ACTA που μοιάζει περισσότερο με το κείμενο που ήρθε προς ψήφιση πριν λίγες μέρες ή περισσότερο με το κείμενο της La Quadrature;

σχετικά άρθρα: